Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
24. siječnja 2020.
Putevi i stranputice

kolumna ZLATKO CRNČEC Agrokor ponovo sustigao HDZ

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 27. kolovoz 2018. u 17:43 2018-08-27T17:43:00+02:00

Plenković je po svemu što je tu dosad izašlo čist kao suza u bilo kakvom kazneno pravnom smislu. O političkoj odgovornosti bi se već moglo razgovarati. Ostaje i dalje nejasnim kako su se dvije stvari mogle dogoditi. Prva je način na koji je sastavljana radna skupina financijskih savjetnika

Ako su u HDZ-u i pomislili da su se sklapanjem nagodbe riješili Agrokora, jako su pogriješili. Bilo je samo pitanje vremena kada će ih kolaps ovog koncerna ponovo zaskočiti.

To se prošlog tjedna i dogodilo kada je N1 objavio transkripte iskaza Martine Dalić USKOK-u u kojem je ona detaljno pojasnila što se događalo početkom prošle godine nakon što se Ivica Todorić obratio Vladi i pojasnio da mu nedostaje »samo 300 milijuna eura« kako bi mogao nastaviti poslovanje.

Ali osim detaljnog prikaza kada je koji sastanak bio i tko mu je prisustvovao, nema tu nečega što bi u političkom smislu moglo dodatno štetiti HDZ-u. Osim naravno same činjenice da se ova tema ponovo pojavila na naslovnicama.

Potencijalno je tu problem eventualno to što Dalić govori da ona nema nikakve veze s dovođenjem Borisa Šavorića koji se u ožujku 2017. odjednom ukazao u prostoriji gdje se inače održava sjednica užeg kabineta Vlade. Ostalo je visjeti u zraku tko ga je prozvao ako to nije bila Dalić.

Oporba naravno nije previše marila za finese pa je tako predsjednik SDP-a Davor Bernardić Plenkovića označio ni manje ni više kao vođu zločinačke organizacije koja je iz Agrokora izvukla 500 milijuna kuna.

Iako za premijera nema ni najmanjeg dokaza da je na bilo koji način bio uključen u priču oko financijskih savjetnika koji su zakon prvo pisali, na osnovu njega izabrali Alix Partners kao glavnog savjetnika za restrukturiranje, a koji je onda izabrao njih kao svoje podizvođače. Plenković je po svemu što je tu dosad izašlo čist kao suza u bilo kakvom kazneno pravnom smislu.

O političkoj odgovornosti bi se već moglo razgovarati. Ostaje i dalje nejasnim kako su se dvije stvari mogle dogoditi. Prva je način na koji je sastavljana radna skupina financijskih savjetnika.

Ispada da je to bila neformalna grupa ljudi čije osnivanje nije popraćeno nikakvim aktom koji bi formalizirao njeno postojanje. Niti su bili obvezatni potpisati obvezu da infomacije koje će doći u njihov posjed neće koristiti kasnije u svoje privatne svrhe niti da se neće angažirati u daljnjem postupku oko Agrokora.

Ali to ili nešto slično je trebalo napraviti i ne bi bilo repova kojima sada oporba mlati po HDZ-u i Plenkoviću. Oko njega je tada bilo puno iskusnih političkih vukova koji su trebali predvidjeti da će si na taj način HDZ otvoriti bokove za napade kojima smo danas svjedoci.

Druga je nejasna stvar da Vlada nije reagirala ni krajem 2017. kada je sam tadašnji izvanredni povjerenik Ante Ramljak u izvješćima naveo da dio savjetnika i dalje radi na restrukturiranju Agrokora.

Tu su informaciju objavili brojni mediji, među njima i naš list, a da nitko iz Vlade nije reagirao. A imali su šest mjeseci do svibnja ove godine kada je objava takozvane afere Hotmail samo potvrdila ono što se u javnosti znalo od studenoga 2017. Tek tada je pod pritiskom javnosti premijer prvi put počeo govoriti o toj činjenici.

Prvo je branio Dalić, ali je pritisak u jednom trenutku postao toliki da je ona na kraju podnijela ostavku. Nije ovo previše dobra pozicija za HDZ jer je politika na žalost postala samo dojam. A on je da je HDZ nešto prikrivao. Sreća u nesreći za njih je jedino to što bi problemi brodogradnje mogli prekriti čak i slom Agrokora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.