Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
18. veljače 2020.
Zlatko Crnčec

SDP treba preispitati suradnju s Krešom Beljakom

Foto: D. JELINEK
Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 20. siječanj 2020. u 18:30 2020-01-20T18:30:18+01:00

SDP bi trebao ozbiljno razmisliti na koji način nastaviti suradnju s HSS-om dok je na njenom čelu Krešo Beljak. Možda čak i razmisliti o tome da se predizborna koalicija uvjetuje njegovim odlaskom s pozicije prvog čovjeka HSS-a. Ali bi svakako trebali isključiti bilo kakvu mogućnost da im on bude glavni koalicijski partner.

Kao prvo, njegova izjava da je komunistička politička policija pobila premalo emigranata, u bilo bi kojoj normalnoj, demokratskoj zemlji dovela bi do toga da njen autor mora zaključiti svoju političku karijeru. Ako se SDP zaista želi predstaviti kao suprotnost HDZ-u i kao ona politička opcija u Hrvatskoj koja slijedi europske standarde, trebali bi inzistirati na njegovom odlasku kao uvjetu za suradnju ovih dviju stranaka. Osim toga, kako će sada SDP moći izigravati moralnu vertikalu kada opet netko s desnice bubne nešto nalik ovom Beljakovom istupu. Uostalom, već su jednom prešli preko izjave jednog od svojih dugogodišnjih zastupnika koji je usred polemike o Bleiburgu na Facebooku napisao da očito osloboditelji 1945. nisu dovršili posao. Ali taj je zastupnik relativno nevažan backbencher, dok se ovdje radi o predsjedniku najvažnijeg koalicijskoj partnera.

SDP bi trebao i malo bolje pogledati koliko uopće vrijedi njihov budući glavni koalicijski partner. Čini se ne previše. HSS nema ni jednog župana i tek nekoliko gradonačelnika. Od nekada moćne HSS-ove stranačke infrastrukture jako je malo ostalo. Početkom dvijetisućitih HSS je u jednom trenutku imao čak osam župana. Beljak je prije nekoliko godina, kada je postao predsjednik, naslijedio situaciju u kojoj ih je bilo dva. HSS u ovom trenutku nema ni jednog. Oba su pobjegla glavom bez obzira. Osim njih stranku je napustilo niz više i srednje rangiranih dužnosnika među kojima je bila i nekadašnja europarlamentarka Marijana Petir. Beljakova ideja da od HSS-a napravi nekakvu zelenu stranku dovela je do toga da ova politička opcija postaje sve nevažnija na domaćoj političkoj sceni.

Mada možda su u SDP-u u pravu kada govore da Beljak nije mislio ono što je tvitao. Naime, Beljak je početkom prošle godine upao u jednu polemike vezanu ne za UDBA-u, nego za čovjeka za koga je ona radila. Dakle, prvo je u govoru na jednom stranačkom skupu rekao da je »zadnji faraon na ovim prostorima bio Josip Broz Tito«. Spomenuo je dakle maršala u negativnom kontekstu braneći se od kritika da mu novi statut HSS-a daje faraonske ovlasti. Međutim, tu je upao u problem jer u u tom trenutku stvarala, u međuvremenu je već i propala, takozvana Amsterdamska koalicija. A u njoj je najjača opcija bio IDS, stranka koja za sebe tvrdi da slijedi najsvjetlije Titove antifašističke tekovine. Pa je Beljak i ovdje morao reterirati, rekavši da je mislio na Franju Tuđmana, a ne na Tita kada je govorio o faraonima. Te da su njegova stajališta o Titu »dobro poznata i nisu negativna«. Dakle Tito je ipak dobar. Iako je godinu i pol prije toga, u kasno ljeto 2017., HSS kojem je Beljak tada bio predsjednik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini glasovao za to da se ukine Trg maršala Tita.

Sve u svemu Beljak je HSS i sebe doveo u jako tešku poziciju. Što je velika šteta. On sam se činio kao definitivno osvježenje kada je došao na čelo HSS-a. S njime je stranka na čelu konačno, nakon skoro 20 godina, dobila čovjeka kojeg politika zanima. Koji HSS, za razliku od niza svojih prethodnika, nije shvaćao tek kao običan seljački sindikat koji se bavi samo pajcekima i otkupnom cijenom pšenice. Čak ni njegova ideja o zelenom HSS-u nije bila neizvediva. Ali negdje je nešto otišlo u krivo. Na potezu je sada SDP.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.