Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. listopada 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

Kako je SDP promašio prazan gol

Foto: N. REBERŠAK
Foto: N. REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 21. svibanj 2018. u 16:01 2018-05-21T16:01:00+02:00

Prošle se srijede u Saboru dogodio možda i najveći debakl SDP-a u zadnjih desetak godina. Naime, toga je dana održana rasprava o zakonskim izmjenama kojima je ova stranka željela na popis državnih dužnosnika staviti i izvanrednog povjerenika za Agrokor. Riječ je o prijedlogu kojim je SDP prije nekoliko mjeseci želio pojačati transparentnost restrukturiranja ove tvrtke. Ali nakon što je prije dva tjedna eksplodirala afera Hotmail koja je rezultirala ostavkom Martine Dalić i dovođenjem premijera Andreja Plenkovića u vrlo neugodnu poziciju, vodstvo SDP-a odlučilo je posegnuti za ovim zaboravljenim zakonskim tekstom i zatražiti da se o njemu raspravlja. Naravno, nije bio više bitan sam prijedlog zakonskih izmjena već se preko njega željelo isprovocirati saborsku raspravu u Agrokoru, odnosno o famoznim mailovima koje su jedni drugima slali članovi grupe Borg.

Sve je ukazivalo na veliku ofenzivu SDP-a. Dan ranije, u utorak, predsjednik stranke Davor Bernardić i šef kluba zastupnika Arsen Bauk održali su konferenciju za novinare na kojoj su najavili da će njihova stranka zatražiti i glasovanje o raspuštanju Sabora jer je, po njima, Hrvatska u nekoj vrsti izvanrednog stanja, a Vlada i premijer su navodno izgubili svaki legitimitet. Čak su se najavljivale i daljnje političke akcije, rasprava o interpelaciji SDP-a o renacionalizaciji INA-e.

Činilo se tada da je, nakon svega što se u stranci događalo i još se uvijek događa, SDP konačno uspio uhvatiti ritam. I da je autogol HDZ-a oko načina pisanja lex Agrokora dao priliku SDP-u da nakon dugo vremena napravi jedno spektakularno političko zakucavanje. Koje bi kao i u košarkaškoj utakmici jednim potezom slabijoj momčadi omogućilo preokret, možda i dobijanje utakmice. Činilo se da čak ni SDP ne može promašiti ovaj zicer. A onda se dogodilo baš to.

Kada je u srijedu popodne započela rasprava u sabornici je bilo samo pet zastupnika SDP-a, među kojima nije bilo predsjednika stranke koji je samo dan ranije gromoglasno najavljivao rušenje vladajuće većine i provociranje novih parlamentarnih izbora. Nevjerojatno. Ali da budemo do kraja pošteni, nije bilo ni nekih zastupnika koji sebe vide na Bernardićevom mjestu, odnosno na čelu stranke. Pa je tako šačica SDP-ovih zastupnika, bez ikakve pomoći stranačkog PR-a i ine logistike, pokušala spasiti što se spasiti dalo. Čega baš i nije bilo previše, ali opet se na kraju uspjelo reći što se trebalo. Ali to je ostalo u debelo sjeni stranačkog debakla u sabornici. Vidjevši da je izostala SDP-ova ofenziva, HDZ-ovi rutineri su držanjem lopte na sredini terena utakmicu bez prevelike muke priveli kraju bez postignutih golova s bilo koje strane, za njih u tom trenutku izvanrednim postignuće.

Ali ni to nije bio kraj SDP-ovih ovotjednih problema. Usred cijelog ovog cirkusa stranku je napustio Zdravko Ronko. Riječ je o čovjeku koji je svojevremeno bio župan jedne od slavonskih županija, što je otprilike poduhvat kao da HDZ osvoji poziciju prvog čovjeka PGŽ-a. A par dana kasnije SDP je napustila i udovica Ivice Račana što samo po sebi nema neku veliku političku težinu, ali opet jest dodatak na prošlotjednu ružnu sliku SDP-a. Ako SDP nije poentirao na aferi Hotmail, pitanje je može li uopće na ičemu

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.