Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Pronađena zemlja

kolumna BORIS PAVELIĆ Eutanazija novinarstva

BORIS PAVELIĆ Eutanazija novinarstva
BORIS PAVELIĆ Eutanazija novinarstva
Autor:
Objavljeno: 8. rujan 2018. u 16:45 2018-09-08T16:45:08+02:00

Neprijateljstvo države prema medijima kontinuitet je proteklih 27 godina – o tom neće dvojiti nitko tko išta zna o »medijskoj politici« golemog dijela zakonodavnih, izvršnih i sudskih vlasti ove zemlje. Počelo je, sjetimo se, s HDZ-ovom samovoljom nad tadašnjom Televizijom Zagreb; nastavljeno s izdavačkom kućom Vjesnik, jednom od najvećih i najuglednijih na Balkanu; u Splitu je uništena »Slobodna Dalmacija«, jedan od najčitanijih dnevnika bivše države – iz nje se, srećom, uspješno ispilio famozni Feral Tribune – a oduprijeti se, nipošto lako, uspjela je tek Rijeka i dnevnik koji čitate. U posljednjih deset godina, otprilike od gašenja Feral Tribunea, ovdašnja je medijska scena uređena, manje-više, po mjeri vladajućih: ozbiljne medijske kritike nema, novine uglavnom prate događaje i ritam vlade, umjesto da razotkrivaju njezine ozbiljne skandale, a javni se život sve više pretvara u ono što predsjednica Republike, s toliko kičastog žara, voli zvati »zajedništvom«; dok je, uistinu, riječ neproglašenom diktatu istomišljeništva, stvorenome, među ostalim, zbog nesposobnosti i nevoljkosti medija da stvore uistinu višeglasan, slobodan, provokativan, kritički i živ prostor javne rasprave.

U takvoj atmosferi, nije nikakvo čudo da nezapaženo prolazi vijest o presudi koja, simbolički, ne označava ništa drugo doli konačnu eutanaziju hrvatskoga novinarstva, a konkretno bi mogla zauvijek uništiti Hrvatsko novinarsko društvo (HND), duže od stoljeća staru novinarsku udrugu koja je, svim nedostacima usprkos, ipak uspjela sačuvati kakav-takav, simbolički svakako, ugled čuvara vatre slobodnoga i neovisnog novinarstva. U četvrtak, 6. rujna, HND je na svojim web stranicama objavio kako je »3. rujna ove godine primio pravomoćnu sudsku presudu kojom je okončan dvadeset pet godina dug sudski postupak kojeg je tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o iz Zagreba pokrenula protiv HND-a«. Odmah ćemo reći: presuda je teška više od dva milijuna kuna, novac koji, kako sada stvari stoje, HND može pribaviti samo tako da proda zgradu Novinarskog doma, lijepi i dostojanstveni spomenik kulture koji su 1929., novcem što su ga namaknuli sami, u središtu Zagreba sagradili novinari, sebi i nama današnjima.

Ukratko: u srpnju 1990, tvrtka spomenutoga, karakterističnog imena – U.T.T. Europa 92 – zakupila je prostor u Novinarskome domu. »Kako zakupci ni nakon više od dvije godine nisu dovršili preuređenje prostora niti su plaćali najam, HND je raskinuo ugovor o zakupu te 1993. ishodio sudsku deložaciju najmoprimca iz zgrade HND-a. Tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o. je u studenom 1993. protiv HND-a pokrenula sudski spor u kojem je tražila povrat uloženog novca«, navodi HND u objašnjenju. I – dobila, premda ne postoji već 13 godina. »Iako je HND tijekom postupka dokazivao da iznos neplaćenog najma, režijskih troškova i izgubljene zarade za vrijeme dok je spomenuta tvrtka boravila u prostoru HND-a iznosi 420.083,00 njemačkih maraka i zahtijevao prijeboj uzajamnih potraživanja, sud je većinu argumenata HND-a odbacio te djelomično prihvatio zahtjeve tužitelja. Jedan od ključnih argumenata suda u ovom postupku bio je da HND svoja potraživanja prema spomenutoj tvrtki nije prijavio u stečajnom postupku tvrtke U.T.T. Europa 92.d.o.o. iako je taj stečajni postupak zagrebački Trgovački sud otvorio i zatvorio u istom danu, 30. ožujka 2005.«, tumačenje je iz HND-ova priopćenja. Novi predsjednik HND-a Hrvoje Zovko nije imao druge, nego priopćenje zaključiti rečenicom koja odiše crnohumornim fatalizmom: »Vodstvo HND-a intenzivno radi na pronalaženju načina da izvrši sudsku presudu i istodobno osigura daljnje funkcioniranje našeg društva.«
O mogućnosti takvog raspleta, novinarski kuloari bruje već mjesecima. Ako je suditi prema financijskim izvještajima objavljenim na web stranicama HND-a, zgrada Novinarskog doma jedina je vrijedna imovina društva. Sud je naložio isplatu od gotovo 130 tisuća eura s kamatama što, prema izračunu HND-a, premašuje 320 tisuća eura, odnosno gotovo 2,2 milijuna kuna – više od cjelogodišnjeg iznosa najamnine zgrade. Sada se, u jednu riječ, čini da je HND pred bankrotom. Nestanu li prihodi, raspast će se organizacija. Nestane li HND, ugasit će se i jedan od posljednjih plamičaka što pokušavaju osvijetliti ovdašnji sve gušći medijski mrak. Tko će tada likovati, čitatelji će pogoditi i sami – i eto nas, po tko zna koji put, pred čudesima hrvatskog pravosuđa: nek' se vrši krivda, pa makar propao svijet.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.