Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 3
Sutra: 13° 13° 3
18. studenoga 2019.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Umivanje čistkama

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 19. siječanj 2011. u 21:03 2011-01-19T21:03:44+01:00

U svakoj varijanti, jasno je da će vrh HDZ-a poduzeti sve što je potrebno da do parlamentarnih izbora umije svoje lice, a i svoju utrobu. Dotad, i izmjena izbornih jedinica, koja se očekuje idućeg tjedna, bit će jedan od mehanizama na putu ka putu do pobjede...

Jedna od odluka koje će Jadranka Kosor vrlo skoro morati donijeti bit će i definitivni stav o tome ide li se tijekom ovog proljeća na unutarstranačke izbore u HDZ-u ili ne. Izbori bi joj dali legitimitet uoči novog izjašnjavanja birača za Sabor krajem godine, ali moguće je i da bi to za Kosor bilo veći rizik od bilo čega drugoga ukoliko bi stranačka desnica pokušala izvesti protuudar protiv njezinih proeuropskih kadrova, o čemu se također dosta spekulira.

   Naravno da bi, nakon što je za nasljednicu Ive Sanadera izabrana na obnoć sazvanom manifestacijskom saboru HDZ-a dizanjem ruku i aklamacijom, minimum funkcioniranja Jadranke Kosor kao predsjednice HDZ-a, a onda i Vlade, trebali biti izbori u stranci. Tko od 220.000 članova HDZ-a doista podržava Jadranku Kosor, to nitko živ pojma nema, niti može imati s obzirom da izjašnjavanja nikada i nije bilo. Zahtjev za potvrđivanjem legitimiteta šefice stranke trebao bi biti conditio sine qua non HDZ-ovog izlaska na parlamentarne izbore, no to ne znači da će se takvo što i dogoditi. Kosor će sazvati izvanredni stranački sabor samo ukoliko procijeni da ima dovoljno snage da na saboru i pobijedi. Gledajući danas vrlo površno, može se učiniti da se Kosor nema čega bojati: tko uopće i figurira kao bilo kakav lider sada u HDZ-u osim nje? Ostali su ili u Remetincu ili za njezinim skutima. Naravno, osim ako se alternativne unutarstranačke snage ne pregrupiraju i pokušaju napad zdesna. Naime, Kosor je već neslužbeno izjavljivala da joj je cilj riješiti se Božidara Kalmete i Darka Milinovića, koje navodno nakon izbora želi svesti u lokalne okvire, a u nedavnoj rekonstrukciji Vlade nije ih uspjela neutralizirati . Ali, barem jedan od njih, Milinović, ne skriva vlastite ambicije da zagospodari cijelom Hrvatskom i možda preuzme kormilo u stranci. U međuvremenu se »stilizirao«, ali ipak se još mnogi sjećaju njegova desničarskog vezivanja lancima.

   Ne treba smetnuti s uma ni poziciju stranačkog ideologa Vladimira Šeksa, koji zacijelo smatra da je učenica nadmašila učitelja, te mu sigurno smeta trenutno vrlo čvrsta Kosoričina pozicija. Taj problem mogao bi se riješiti sam od sebe, ustrajavanjem Amnesty Internationala na Šesksovoj povezanosti sa ratnim zločinima 1991. godine u Osijeku, zbog čega strani diplomati već neko vrijeme Kosor upozoravaju da ga se mora pod hitno riješiti. To bi, uostalom, za nju osobno bilo vrlo praktično »dva u jedan rješenje«, jer bi ujedno uklonila prepreke za bolju suradnju sa EU, a i realno snažnog unutarstranačkog protivnika. Bit će stoga zanimljivo pratiti hoće li šefica stranke imati petlje odreći se tako snažnog čovjeka kao što je za HDZ Vladimir Šeks.

   Alternativa raspisivanju izbora unutar HDZ-a jest, naravno, tiha sječa glava, kadrovsko raščišćavanje diskrecijskom odlukom same šefice stranke. Neosporno je i potpuno neizbježno da Jadranka Kosor uoči parlamentarnih izbora očisti stranku od korupcijom, optužbama za ratni zločin ili bilo kakvim drugim aferama kompromitiranih stranačkih ljudi. Kao i svih onih koje se na bilo koji način povezuje sa Sanaderom, makar samo na razini običnog trača. Ona će to učiniti na stranačkom saboru ili mimo njega. Ako se odluči za plan B, dakle čistku, može izazvati niz nestabilnosti unutar HDZ-a na terenu. Prema procjenama, pola od postojećih vodećih kadrova to ne bi danas preživjelo, pa čak ni u sredinama gdje HDZ ne vodi izvršnu vlast kao što je slučaj u Rijeci. HDZ treba nove, mlade kadrove, i to će biti jedan od kriterija, no u tom slučaju ostaje pitanje što učiniti sa jednim notornim barba Lukom, primjerice. Dakle, predsjednikom Sabora, koji i danas misli da je Ivo Sanader bio na službenom putu kad je uhićen, a da Šeksa za događaje iz rata optužuje KOS i UDB-a valjda?!

   U svakoj varijanti, jasno je da će vrh HDZ-a poduzeti sve što je potrebno da do parlamentarnih izbora umije svoje lice, a i svoju utrobu. Dotad, i izmjena izbornih jedinica, koja se očekuje idućeg tjedna, bit će jedan od mehanizama na putu ka putu do pobjede...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.