Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Tko je još čistog obraza

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2018. u 13:25 2018-05-12T13:25:00+02:00

SDP poziva Plenkovića da krivce u aferi Hotmail strpa u zatvor, a žmiri na razne vlastite slučajeve koji su sumnjivi. Nažalost, čak i kad su u pitanju najveće hrvatske afere poput Agrokora, ni iz opozicije nemaju dovoljno čist obraz da bi ikog uvjerljivo napadali. 

Razočarano je, ljutito, ogorčeno i gotovo slabo, jučer izgledao premijer Andrej Plenković kad je izašao sa sastanka s koalicijskim partnerima koji su mu očito očitali lekciju zbog kompromitirane ministrice gospodarstva Martine Dalić. »Da sad ja ovakav kakav jesam, a znam što radim, kako radim, da sad ja imam krizu zbog korupcije. Pa nema šanse, to bi stvarno bio kretenizam«, rekao je Plenković.

Njegova reakcija bila je, doslovce, izraz ljudske slabosti, ono kad trpiš nepravdu zbog koje nisi sam kriv. Kao kad te u školi prijave razredniku da si krao trešnje u dvorištu, a ti znaš da je to učinio Pero, ali nisi druker pa da ga izdaš, i radije sam dobiješ ukor.

Bez ikakvog pokušaja da se premijera pravda za aferu Hotmail, izgleda da je jučer i njemu postalo jasno da će se, želi li spasiti svoju kožu, morati odreći Martine Dalić iz Vlade prije ili kasnije, danas ili sutra, pa makar Agrokor bio primjer najuspješnijeg restrukturiranja ikad. Na njegovu žalost, sumnju u političku trgovinu, pogodovanje ili korupciju (klonimo se ovdje teških riječi, jer će o tome prvo progovoriti DORH), morat će kazniti, ili će biti kažnjen i on sam. Njegov jučerašnji ton to je jasno rekao.

Ali, također na njegovu žalost, Vlada i Agrokor neviđeno su izloženi reflektorima javnosti i ništa u slučaju Agrokor ne može proći ispod radara. Za razumjeti je taj Plenkovićev osjećaj nemoći u trenutku dok zna da, ne samo da je možda i sam bio izigran u tim Hotmail prepiskama, nego svjedoči desetinama i stotinama sličnih afera na drugim razinama, koje jednostavno nisu toliko zanimljive javnosti, a da sve one prolaze lišo. A nije da ih nema.

Pogledajmo recimo slučaj Rijeke, gdje čelno mjesto u gradskog tvrtki Poslovni sustavi dobiva osoba imena Danijel Paliska čiji životopis na internetu ne možeš pronaći ni da se na glavu postaviš. Kandidat naravno zadovoljava formalne uvjete natječaja svojim referencama, mada veliki sustav doduše nikad dosad nije vodio, ali riječ je pritom o čovjeku koji je u prošlom mandatu Gradskog vijeća Rijeke, kad je SDP ostao bez većine raskinuvši koaliciju s HNS-om, činio dio trojca Hrvatskih laburista koji je u tom trenutku napustio svoju stranku, prešao u nezavisne i potom SDP-u i njegovom gradonačelniku dao ruku za većinu i održao SDP-ovu vlast u Rijeci do kraja mandata.

Nije sad bitno što je u konkurenciji bio i, recimo, nedavno proglašeni menadžer godine Vedran Devčić, donedavni direktor Luke Rijeka koji je na natječaj poslao 45 stranica programa, a kojeg je HDZ nedavno smijenio samo zato što nije član HDZ-a. Je li sada Paliska nagrađen zbog načina na koji je glasao prošlih godina? Kako tretirati ovaj slučaj? U čemu je razlika između Dalićkine družine Borgova u Agrokoru i riječkog slučaja gdje mjesto direktora dobiva baš vijećnik koji je sačuvao lokalnu vlast?

SDP poziva Plenkovića da krivce u aferi Hotmail strpa u zatvor, a žmiri na razne vlastite slučajeve koji su sumnjivi. Nažalost, čak i kad su u pitanju najveće hrvatske afere poput Agrokora, ni iz opozicije nemaju dovoljno čist obraz da bi ikog uvjerljivo napadali. Da parafraziramo jednog SDP-ovca, sada nas je već pomalo sram kad vidimo kuda sve ide.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.