Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
21. studenoga 2019.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Tabloidizacija Bajića

Snimio Ognjen ALUJEVIĆ
Snimio Ognjen ALUJEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 26. siječanj 2011. u 13:19 2011-01-26T13:19:32+01:00

Razmjeri krađe s početka 21. stoljeća bili su doista u Hrvatskoj milenijski, no činjenica da se i najmanji detalj iz istraga i svjedočenja koja se odigravaju u DORH-u vrlo brzo nađe i u novinama, pokazuje da se netko lijepo zaigrao u institucijama pravosuđa

Predsjednik Ivo Josipović iznenađen je koliko detalja curi iz istrage o Thompsonu. Ne bi bilo dobro da to dolazi iz policije ili DORH-a, izjavio je predsjednik Republike ovih dana u jednom svom intervjuu. Packa je to na javnoj sceni i ministru policije Tomislavu Karamarku, ali još više i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

   Očito, šef države zaključio je da se već previše svega o antikorupcijskim aferama našlo na stranicama novina u zadnje vrijeme. Jasno da su takve informacije roba koja je najzanimljivija u prvom redu novinarima i njihovim urednicima, a onda i publici, ali pojava da se točno zna koji novinar u kojem mediju ima informacije plasirane iz odvjetništva, već je postala pretjerana ako je i predsjednik Republike već na to osjetio potrebnim reagirati. Svaki malo pažljiviji analitičar zna da određeni dnevni listovi praktički najavljuju hapšenja prema informacijama koje im se dnevno »spuštaju« iz DORH-a, a čak i kad nije riječ o hapšenjima, nego produženjima pritvora elegantno se plasiraju najave o tome na stranicama dnevnih listova.

Naravno da javnost ima pravo znati, i naravno da su najave iz odvjetništva najčitanije štivo u ovoj državi jer sadrže sve elemente sapunice na koju se vrlo lako damo navući: krađe, lopovluk, pogodovanja, mito, ponekad i ubojstva (jer i cijela crna rubrika je u tom paketu), detalji iz osobnog života političara-osumnjičenika, njihove tajne sobe, imovina, mmmm kako sočno... Razmjeri krađe s početka 21. stoljeća bili su doista u Hrvatskoj milenijski, no činjenica da se i najmanji detalj iz istraga i svjedočenja koja se odigravaju u DORH-u vrlo brzo nađe i u novinama, pokazuje da se netko lijepo zaigrao u institucijama pravosuđa.

   Predsjednik države na to s pravom upozorava, jer ne može biti da nije riječ o manipulaciji. Plasman informacija uvijek je vrsta manipulacije. Stoga je Josipovićeva izjava doista svojevrsni »protuudar« na DORH i MUP, pogotovo nakon što se javnost imala prilike uvjeriti koliko se duboko zašlo u utrobu omrznute obitelji Sanader, pred čijom kućom novinari dežuraju vrlo precizno obavješteni kad stiže nova »ekipa za očevid« Uskoka ili policije.

   Ako je točno što Ivo Sanader tvrdi, da njegovi odvjetnici još nisu dobili pravo uvida u spis u Zagrebu, tada ne treba čuditi niti da Sanader najavljuje svoj revanš glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, i objavu sms-prepiske u kojoj se navodno licitira sa njegovom krivnjom u aferi Hypo. Bajić uostalom nikada nije objasnio zašto su mu, prije kraja 2009. godine i odlaska Sanadera, bile onemogućene dublje istrage i tko je zapravo ometao njegov rad u vremenu kad antikorupcijska borba doslovno nije postojala. Ako ništa drugo, bilo je dogovaranja s politikom (kao što ga i danas evidentno ima), a vjerojatno i taktiziranja sa Sanaderom, ako je bivšem premijeru imalo za vjerovati.

   Stoga, zaključak se logično nameće: uza sve što izlazi na površinu iz hrvatske društveno-političke močvare i sanaderovštine, moglo bi isplivati i nešto što će kompromitirati i samog glavnog odvjetnika Mladena Bajića, koji je izabran prvi put u doba koalicijske lijeve vlade, Sanaderovu eru je prešutio, a danas praktički »uređuje« neke medije u Hrvatskoj i ne prestaje »govoriti«. U toj medijskoj logoreji mogao bi i sam nastradati, tabloidizacija bi mogla pojesti i vlastitu djecu.

   Upravo je takvo funkcioniranje glavnog državnog odvjetnika i razlogom zašto oporbeni SDP dvije godine zaredom nije u parlamentu podržao izvješće DORH-a, premda je neosporno u zadnje dvije godine na otkrivanju korupcije učinjeno više nego u zadnjih 20 godina. Lider opozicije Zoran Milanović Mladena Bajića naziva političarem, ili u najboljem slučaju sportašem s kampanjskim uspjesima, te tvrdi da borba protiv korupcije ne može biti stvar interpretacije nego kontinuiranog predanog rada. SDP otvoreno najavljuje Bajićevu smjenu ukoliko dobije izbore.

   A čini se da ni predsjednik Josipović ne zagovara ništa drugo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija