Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Živi zid spavač SDP-a

Foto  Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 21. prosinac 2018. u 17:46 2018-12-21T17:46:55+01:00

Živi zid je antisistemska stranka i naputak je njihove centrale, ako se tako mogu nazvati Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić, da nikada i nigdje ne glasaju ni za kakav proračun – ni državni, ni županijske, ni gradske...No, eto, sindrom priklanjanja lokalnim moćnicima vrlo ih je brzo obuzeo

U općoj kupovini i preprodaji mandata u zimskom prijelaznom roku zadnjih dana, jedan novi uzorak ponavlja se i u Gradu Rijeci i u Županiji primorsko-goranskoj: iako ni u Gradskom vijeću ni u Županijskoj skupštini glasovi vijećnika Živog zida nisu bili odlučujući za to da Obersnelov i Komadinin proračun prođu, prvi put se dogodilo da su se i ruke živozidaša ipak našle među onima koji su donijeli prevagu.

U Gradskom vijeću vijećnica Živog zida Mirjana Jukić izašla je s amandmanom za pomoć beskućnicima, dok je u Županijskoj skupštini Jadranka Horvat tražila novce za budući azil za životinje te također nakon prihvaćanja amandmana digla ruku za županov proračun.

Iako je Živi zid najavio sankcije zbog takvog glasanja, svjedočimo dakle da vijećnici Živog zida – jednako kao i oni koji prelaze Milanu Bandiću ili bilo kome drugome – ne mogu odoljeti sirenskom zovu moći.

U Gradu Zagrebu riječ je o moći proračuna većeg od deset milijardi kuna. U Rijeci i PGŽ-u riječ je o moći koja proizlazi iz snage SDP-a koji, mada u poluraspadu, i dalje drži sve poluge u svojim rukama i apsolutno vlada u svim komunalnim poduzećima i ustanovama.

Živi zid je antisistemska stranka i naputak je njihove centrale, ako se tako mogu nazvati Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić, da nikada i nigdje ne glasaju ni za kakav proračun – ni državni, ni županijske, ni gradske.

Posebno na lokalnim razinama, njihovi su vijećnici ljudi koji su gotovo pa slučajno ušli u lokalne parlamente. Našli su se na listama iz protesta, a kako im nedostaje ljudi, upali su naglavačke u vijeća i skupštine, možda ni ne razumijevajući gdje su se našli.

No, eto, sindrom priklanjanja lokalnim moćnicima vrlo ih je brzo obuzeo. Jedva da je prošlo i godinu dana od lokalnih izbora, a živozidaši su već otkrili onaj najniži zov politike. Kad su im se gradonačelnik i župan osobno obratili, dali im na važnosti i ponudili da pomognu stabilnosti njihovih razina vlasti, oni su se lako i brzo odazvali. Do jučer, te su ljude gledali samo na televiziji. Danas, oni su faktori i rado će svoje ruke dati za dobrobit građana.

Tako se izborna volja građane ne izvrgava ruglu samo u Saboru, gdje je klub Milana Bandića s jednog došao na 12 zastupnika, a uskoro bi mogao i na 15-16. Ne ruga se politika građanima samo ni u Gradu Zagrebu, gdje je Bandić dobio tri presudna glasa za svoj proračun bog te pitaj kako. Isto je i u Rijeci i u PGŽ-u, gdje glasaš za jedno, a dobiješ drugo. Dapače, u Gradskom vijeću su se karte ponovo izmiješale odnedavno, otkako su HNS i Lista za Rijeku uz SDP.

No, sada smo otkrili da je i Živi zid itekako podložan utjecajima i da bez puno srama mijenjaju izbornu volju građana. To ne čudi, riječ je o kadrovski i ideološki potpuno nestrukturiranoj stranci, ali ipak, tako brzo gubiti obraz, to je ipak malo iznenađujuće.

No, uostalom Živi zid je u Sabor krajem 2016. godine ušao s osam zastupnika – sad je već taj broj spao na četiri. Primjerice, riječki zastupnik Marin Škibola podržava u Saboru HDZ. Pa zašto bi tu u Rijeci bilo drugačije?

Stoga, oni koji misle da je Živi zid još jedina alternativa prljavoj politici u Hrvatskoj, neka se malo zamisle.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.