Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 2n
Sutra: 7° 7° 2n
29. siječnja 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Zašto riječka oporba bježi od akcije?!

Foto: S. DRECHSLER
Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 17. kolovoz 2019. u 14:53 2019-08-17T14:53:52+02:00

Zašto vi novinari toliko zlurado ne želite da projekt obnove »Galeba« uspije? Sad kad se već krenulo u to, zar nije bolje da ga se obnovi i da Rijeka ipak ima jednu novu, trajnu atrakciju. U postupak se već krenulo, pa gore je to obustaviti, nego doplatiti dodatni trošak. To je ipak projekt za sve nas zajedno u Rijeci, rekao mi je prije nekoliko dana jedan riječki SDP-ovac.

Nismo mi zluradi, odgovorila sam, nego je projekt krivo procijenjen, a posljedica će biti da će razlika troška novog kredita biti plaćena na jedini mogući način - dodatnim opterećenjem za građane, a to znači manje novaca za udruge, sport i projekte građana, te moguće poskupljenje komunalnih usluga. Rijeka je ionako komunalno najskuplji grad, a sad će vjerojatno biti još skuplji. To nije zluradost, to je matematika, rekla sam.

No, da bi se ukleti »Galeb« doista i obnovio, prije toga tu odluku mora verificirati Gradsko vijeće Rijeke. Prema riječkom parlamentu, Sabor i Bandićevi žetončići su dječja igra. Premijer, naime, već ima većinu, samo bi je rado podebljao, dok je Vojko Obersnel uopće nema, Gradsko vijeće je podijeljeno 18 prema 18, i u takvoj pat-poziciji nema odluke o »Galebu« osim u jednom slučaju - da i Obersnel pronađe svoje žetončiće, a prema sadašnjem stanju stvari to bi mogla biti dva vijećnika Liste za Rijeku, koji bi uskoro mogli i formalno dati potpis na koaliciju sa SDP-om. Tako će i Rijeka svjedočiti potpunom preslagivanju odnosa snaga u svom lokalnom parlamentu, jednako kao i Hrvatska u Saboru, a rezultat će biti obnova »Galeba« na jedvite jade, kroz ušicu igle.

No, za gradonačelnika Obersnela to je jedini način da si spasi obraz u zadnjoj godini svog mandata. Obećao je obnovu »Galeba«, i provest će je bez obzira na žrtve. Za njega je to prvorazredno političko pitanje, u neku ruku i ideološki bitno, ali još važnije kao test njegove vjerodostojnosti kao prvog čovjeka gradske uprave. Galeb je zadnja linija obrane njegova lika i djela.

Nasuprot tome, ujedinjena oporba jednodušno osuđuje sadašnju situaciju u kojoj su na natječaj pristigle ponude gotovo dvostruko veće od budžeta koji je planiran. Za njih je to neracionalan i samoubilački projekt koji nazivaju spalionicom novca i apeliraju na vijećnike Liste za Rijeku da ne daju svoju ruku za taj »Obrovac«. Pozivaju Obersnela na ostavku i na nove izbore, tvrdeći da je ovo krajnji dokaz potpunog kraha riječke politike SDP-a.

No, i njihova politika svodi se na apel. Ne na akciju. Zato se postavlja pitanje zašto nešto ne poduzmu, zašto ne iskoriste alate koji su im na raspolaganju za rušenje Obersnelove politike. A ti alati postoje. Iako je riječki gradonačelnik, kao i ostali, neposredno biran te su načini njegova opoziva vrlo komplicirani, zašto se riječka oporba, ili bolje rečeno nezadovoljna riječka javnost, ne organizira i poduzme nešto protiv takve štetne politike?

Doduše, oporbenim političkim strankama jasno je da u Gradskom vijeću ne mogu postići dvotrećinsku većinu za pokretanje opoziva gradonačelnika, jer da mogu ni odluke o »Galebu« ne bi bilo.

No, ako je riječka javnost već toliko nezadovoljna brojeći Obersnelove promašaje i gafove, zašto se njegov opoziv ne zatraži od samih građana, koji su ga i birali? Oporba, ili neka građanska inicijativa, svejedno, može pokušati prikupiti potpise 20 posto Riječana s pravom glasa za referendum za opoziv neuspješnoga gradonačelnika.

Ako je toliko nezadovoljnih, sigurno će rado potpisati takvu inicijativu. Društvene mreže gore od kritika Obersnela, ni svi mediji nisu mu skloni, pa postoji opći dojam da je njegovo vrijeme prošlo.

Ako je tako, zašto to ne dokazati i u praksi? Nema potrebe čekati nove lokalne izbore 2021. godine.

Podsjetimo se koliko je ministara u zadnje vrijeme palo zbog pritiska nezadovoljne javnosti. Građani imaju političku moć u svojim rukama, i ako samo 20 posto ljudi smatra da je ova politika neracionalna, štetna i samoubilačka, mogu si izabrati nove ljude. Moć je u rukama građana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.