Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
20. siječnja 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ U SDP-u više nema pobjednika

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 7. veljača 2019. u 14:26 2019-02-07T14:26:00+01:00

SDP je još samo teren za međusobna odmjeravanja mišića. Svima drugima, uključujući birače, takva stranka više nije bitna niti ikog zanima. Koja god struja pobjeđuje u pojedinom trenutku, sve su to Pirove pobjede

Nažalost, i jučer smo svjedočili još jednoj »praznoj puški« u SDP-u: ideja da se ukinu suspenzije Peđi Grbinu i ekipi sigurno je došla u pravom trenutku, jer je prošlo već više od šest mjeseci otkako su »pobunjenici« sankcionirani, i na kraju je čak i uspješno prošla filter Kluba zastupnika koji se jednodušno opredijelio za to, ali na kraju je poruka sa Iblera jasna: ta točka ne ide na Glavni odbor sve dok ne završe europski izbori u svibnju.

Bum – Davor Bernardić pljusnuo je time šamar cijelom klubu zastupnika i svima koji unutar stranke traže da se ova nepravda ispravi. Dokazao je da ga nije mnogo briga, kao ni dosad, za to što većina u stranci misli.

On u rukama ima nekoliko poluga koje mu dopuštaju da se tako ponaša: prvo, on uopće nije ni došao na sjednicu Kluba čime je pokazao potpunu ignoranciju prema kolegama. Drugo, on uz sebe ima predsjednika Glavnog odbora Erika Fabijanića koji na dnevni red neće staviti ovo ukidanje suspenzija upravo dotad dok to Bernardić ne poželi, dakle dok ne prođu europski izbori.

I treće, ako se i u ovu najnoviju akciju ukidanja suspenzija krenulo bez da se pripremio teren za većinsku podršku u tom istom Glavnom odboru, tada je i sam pokušaj najnovije »revolucije« opet odrađen amaterski.

Ukoliko akteri jučerašnje akcije na klubu zastupnika nisu u startu osigurali dovoljan broj ruku u Glavnom odboru ne samo za izglasavanje ukidanja suspenzija, nego i za sazivanje izvanredne sjednice Glavnog odbora mimo volje Bernardića, tada je bolje da možda čak nisu ni kretali u tu akciju.

Dapače, najbolje bi bilo da su to pokušali učiniti još u rujnu prošle godine, kad su se u Kamanju bili okupili na svom summitu. Da je tada unutarstranačka oporba preuzela klub zastupnika, možda bi od te stranke još nešto i bilo.

Sada je, izgleda, već prekasno. I u pravu su oni koji tvrde da su od samog Bernardića sada već za rejting stranke postali opasniji njihovi neuspješni pučevi. Svaki neuspješni udar na Bernardića SDP-u skine po dva-tri posto rejtinga, i to je jedina istina.

A za to vrijeme Davor Bernardić jednostavno »ne da na se«. Opstaje glede i unatoč širokoj nepopularnosti u javnosti, kao i činjenici da velika većina članova SDP-a smatra da mora otići jer je rejting stranke, otkako je on vodi, pao za preko deset posto podrške, a možda i više. Faktički, iza njega u Predsjedništvu više ne stoji dvije trećine članova, no on uvijek nađe način da se odgodi glasanje o njegovu povjerenju.

Sada je opet nedosljedan: ako su mu prihvatljivi da budu na listi SDP-a za Europski parlament Ranko Ostojić, Biljana Borzan ili Joško Klisović, koji su svi redom bili zajedno sa suspendiranima potpisnici pisma u kojem se tražilo da on ode, zašto mu nije prihvatljivo i ukidanje suspenzija Grbinu, Hajdašu i društvu?

Nema odgovora na to pitanje, niti je odgovor bitan. SDP je još samo teren za međusobna odmjeravanja mišića. Svima drugima, uključujući birače, takva stranka više nije bitna niti ikog zanima. Koja god struja pobjeđuje u pojedinom trenutku, sve su to Pirove pobjede.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.