Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Skyfall: Ima li još opcija za spas "3. maja" ili je sve izgubljeno?

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 29. prosinac 2018. u 14:46 2018-12-29T14:46:54+01:00

Politika, koja je i dovela do ove situacije sa svojim prekombiniranjem oko Uljanika i »3. maja«, jednako tako sada ima i odgovornost da nađe održivo rješenje. Nebitno je što su tada ugovore potpisivali SDP i HNS, a sada za ishod mora odgovarati HDZ

To je to, dan D. Neka se nebo otvori i padne. Let the sky fall. Dogodilo se najgore, Trgovačkom sudu stigao je zahtjev Fine za otvaranje stečaja »3. maja«. Najmračnija noćna mora za preko tisuću Riječana, za njihove obitelji, za suspstancu ovoga grada, počinje se ostvarivati. I to baš u ovo blagdansko vrijeme. Grozna 2018. godina tako postaje, na samom kraju, još groznija.

Ali više nego ikad potez za spas »3. maja« sad je na Vladi i Andreju Plenkoviću. Opcija još uvijek ima: može se krenuti s predstečajnim postupkom, što je alternacija stečaju i mora se priznati da je taj model spasio na desetke tvrtki u Hrvatskoj. Također, opcija je i da Trgovački sud pričeka 25. siječnja, da pokaže širinu i da prati dnevna zbivanja, jer nakon tog datuma mogli bi postati poznati zainteresirani investitori koji će najprije dobiti uvid u poslovne knjige Uljanik grupe i procijeniti isplati li im se kupovina riječkog brodogradilišta. U tom pogledu, još nije sve izgubljeno i spasa još uvijek može biti.

Ali, po stoti put – potez je na Vladi. Na premijeru Plenkoviću i njegovom ministru Darku Horvatu sada je zadatak da izlobiraju dolazak investitora, bio to Fincantieri o kojem se odavno nagađa, ili netko drugi. Amerikanci bi rekli: you have one job. To im je jedini posao.

Početkom mjeseca, kad je bio u Rijeci na susretu sa županima, premijer je vrlo sugestivno ponavljao kako se razgovori s investitorima vode u dobrom smjeru, da ima nekoliko vrlo ozbiljnih ponuda i da straha za »3. maj« ne bi smjelo biti. Živi bili pa vidjeli. No, sad je na njemu da osigura da takvi ulagači doista i dođu. »3. maj« ne može nestati samo zato što netko nije dovoljno agilan u trenutku kad zvoni alarm.

Uostalom, premijer bi trebao tražiti i brže i ozbiljnije postupanje pravosudnih institucija, odnosno DORH-a, prema prijavama koje su na račun bivše uprave Uljanika stigle. Nije zadiranje u trodiobu vlasti ako se apelira da se takve stvari brže rješavaju. Zainteresirani vanjski investitori sigurno neće ulaziti u »3. maj« ako financijske dubioze ostanu neriješene, a ostat će ako se na pravosudnoj razini bude zabušavalo. »3. maj« treba se hitno izvući iz zagrljaja Uljanika, koji ga je potegnuo na dno.

To je vjerojatno prvi slučaj u povijesti u kojem gubitaš (Uljanik) vuče na dno financijski snažnijeg partnera u grupi (a to je »3. maj« bio u trenutku kad se Uljanik usudio s računa uzeti pola milijarde kuna). Trećemajci nisu zaslužili takvu tragičnu sudbinu, kao što je nije zaslužila ni Rijeka, koja će prestati biti ono što jest ako se navozi doista zatvore i nestanu. Nema tog EPK-a koji će moći reanimirati Rijeku ako »3. maj« prestane postojati.

Politika, koja je i dovela do ove situacije sa svojim prekombiniranjem oko Uljanika i »3. maja«, jednako tako sada ima i odgovornost da nađe održivo rješenje. Nebitno je što su tada ugovore potpisivali SDP i HNS, a sada za ishod mora odgovarati HDZ.

U pitanju su živi ljudi i njihova radna mjesta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu