Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4n
Sutra: 10° 10° 4n
14. studenoga 2019.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Samoraspuštanje

TIHANA TOMIČIĆ Samoraspuštanje
TIHANA TOMIČIĆ Samoraspuštanje
Autor:
Objavljeno: 6. listopad 2018. u 21:47 2018-10-06T21:47:32+02:00

Često se u Hrvatskoj piše o tome da premijer Andrej Plenković čudnim načinima jedva jedvice na okupu drži svoju saborsku većinu od mizernih 77 ruku, na dnevnoj bazi spekulira se hoće li raspisati izbore jer mu je s tom nestabilnom većinom teško upravljati, a oporba optužuje HDZ da je na vlasti zahvaljujući političkoj trgovini, čak i korupciji. To je glavni dokaz Plenkovićeve slabosti, a sve one koji mu drže većinu, od manjinskog Milorada Pupovca do suspektnog Tomislava Sauche, slijeva i zdesna se šamara da su se prodali premijeru i HDZ-u.

Ali, situacija u Saboru je kamilica za ono što se zbiva u Rijeci. Za one koji to slabije prate, kratki briefing: SDP-ova izvršna vlast nije imala većinu ni nakon izbora u svibnju prošle godine, a nema je u Gradskom vijeću ni sada. No, u tom trenutku, u lipnju prošle godine, Gradsko vijeće se konstituiralo zahvaljujući tzv. trećem bloku, strankama koje su u vijeće ušle mimo SDP-a i HDZ-a te izabrale zajedničkog predsjednika. On je u međuvremenu smijenjen, a krvna slika Gradskog vijeća je bitno promjenjena – sada HNS daje podršku SDP-u, i obrnuto, no čak ni to nije dovoljno da bi se formulirala dovoljna većina ruku uz SDP. Rezultat: Gradsko vijeće Rijeke u ovom se trenutku praktički nije u stanju sastati, nema kvoruma i nema ni sjednica.

Razlika između situacije u Rijeci i državne vlasti je u tome što, međutim, kad bi Plenković izgubio većinu u Saboru, automatski bi pala Vlada. Dok po »lex šerifu« u trenutku kad izgubi većinu u lokalnom parlamentu, gradonačelnik automatizmom ne pada, nego se samo eventualno mogu održati izbori za samo Gradsko vijeće, a tek ako novi saziv u 90 dana ne bi donio proračun, tada bi i gradonačelnik Rijeke trebao na nove izbore.

No, »reality check« kaže da SDP u Rijeci nema većinu u Gradskom vijeću, i da je već došlo do potpune blokade vlasti. Gradonačelnik može odlučivati samo do iznosa od deset milijuna kuna. A svi ostali ugovori i odluke su na čekanju. Pritom, za očekivati je da bi neke manje liste i neki nezavisni zastupnici možda i podržali Obersnelov proračun pravdajući to nekim »višim ciljem u interesu građana«, ali prvo uopće moraju doći na Gradsko vijeće.

Tako je u ovom trenutku potpuno neizvjesno hoće li se naredna sjednica Gradskog vijeća uopće održati kad bude sazvana. Pritom, iz SDP-ove koalicije prozivaju vijećnike iz oporbenih redova da su neodgovorni jer ruše kvorum. No, čuvanje kvoruma je zadatak onih koji žele održati svoju vlast, a ne oporbe. Legitimna politička borba da se kvorum ruši od strane oporbe na dnevnoj se bazi događa u Saboru, i pogotovo na saborskim odborima, gdje čak i nejaki SDP uspijeva ponekad izminirati pokoju sjednicu. Ali čini se da se to ne vidi preko Banskih vrata – ovdje malomišćanska »Trečić politika« ne zna da postoje takve, posve demokratske prakse oporbe.
Ako se ovakva situacija nastavi, vijećnicima će preostati samo jedno: samoraspuštanje. Jer u suprotnom, ako ovo potraje, to će morati učiniti HDZ-ova Vlada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.