Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
19. studenoga 2019.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Početak Trumpova kraja

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2018. u 12:55 2018-11-08T12:55:00+01:00

Naravno, važnija od samog položaja kontroverznog Trumpa na ovim izborima je činjenica da su Amerikanci poslali potpuno jasnu poruku svijetu da baš i neće dozvoliti da se uvijek progresivna Amerika sada pretvori u jednu od najretrogradnijih zemalja na svijetu

Nećete sagraditi zid, niste ni prije – tako bi se mogla parafrazirati politička situacija u najmoćnijoj državi svijeta, nakon što su u američki Kongres većinski izabrani demokratski zastupnici koji bi u idućem razdoblju u velikoj mjeri mogli blokirati retrogradne ideje i poteze svog konzervativnog predsjednika.

Trumpizacija Amerike možda napokon ide svome kraju, jednako kao što ni orbanizacija Europe, kao metafora za sve desne i antimigrantske politike, možda neće biti toliko uspješna kako se mnogi i u Hrvatskoj nadaju, nakon što se pokazalo da su desničari sada izgubili i Poljsku i da ta euforija splašnjava.

Prvi korak u rušenju Donalda Trumpa, kojega su i vlastiti suradnici zadnjih mjeseci već počeli nazivati »luđakom«, svakako je napravljen sada kad republikanci više neće kontrolirati većinu u Kongresu.

Dapače, ovi izbori će sigurno biti zapamćeni po tome što su birane najmlađe žene kongresnice u povijesti Amerike, jednako tako prvi put su ulaz dobile i zastupnice muslimanske vjeroispovijesti, potom razni drugi predstavnici manjina, pa tako i pripadnici indijanskog naroda i LGBT osoba itd.

Amerika je oštro odgovorila na Trumpovu nasilničku politiku koja zatire ljudska prava manjina, ima oštre antiimigrantske zakone, gradi zidove, zatire socijalna prava, otvara sukobe na vanjskopolitičkom planu, a u konačnici njegov je mandat uz to najozbiljnije opterećen i optužbama o suradnji s Kremljom tijekom prošle kampanje.

Upravo zbog ovog posljednjeg sada će se pružiti prilika da demokrati u Kongresu zatraže čak i njegov opoziv, što u dosadašnjoj situaciji dominacije republikanaca u svim institucijama sigurno nije bila opcija, mada su ga se i mnogi iz njegove stranke u ove dvije godine već odrekli.

Trump također krije i svoje porezne income, što bi demokrati sada mogli institucionalno tražili na uvid, pa je pitanje kakve će afere tek isplivati sada kad je Trump osuđen na kohabitaciju.

Naravno, takav opoziv sigurno zasad neće proći i u Senatu, gdje Trumpovi imaju većinu, pogotovo zato jer za opoziv treba dvotrećinska većina Senata, ali već mogućnost da demokrati u donjem domu zatraže takvu raspravu, Trumpa izručuje na tacni za seciranje od strane javnosti i političkih suparnika.

Razdoblje njegove samouvjerene i bahate pozicije time je definitivno prošlo: sada će morati odgovarati na pitanja i napokon pravdati svoje poteze.

Naravno, važnija od samog položaja kontroverznog Trumpa na ovim izborima je činjenica da su Amerikanci poslali potpuno jasnu poruku svijetu da baš i neće dozvoliti da se uvijek progresivna Amerika sada pretvori u jednu od najretrogradnijih zemalja na svijetu.

Slika SAD-a kao mračne i zatvorene demokrature sigurno nije poželjni imidž zemlje koja se oduvijek voljela nazivati najdemokratskijom u svijetu i svjetlom čovječanstva. Upravo zbog toga je poruka ovih izbora toliko važna. Antihumanistička politika dobila je crveni karton na najvećem poprištu.

Jučer je stoga sigurno bio tužan dan za »bujance« i ostale u Hrvatskoj koji migrante u javnom prostoru nazivaju »crnčugama i arapčugama«, a na koje su nevidljivim, ali čvrstim vezama nadovezani i neki hrvatski političari koji bi rado postavljali žice, gradili zidove i tjerali van sve čija krvna zrnca nisu po njihovu ukusu, ili su poznati baš po svom divljenju tom i takvom Trumpu.

Sorry, not sorry, ekipa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.