Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
29. veljače 2020.
Piše Tihana Tomičić

TIHANA TOMIČIĆ Placebo-Vlada

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 5. listopad 2019. u 16:28 2019-10-05T16:28:59+02:00

Premijeru Andreju Plenkoviću jučer je bio sretan dan. Nije krio svoje oduševljenje što je »njegova« Dubravka Šuica uspješno položila test u Europarlamentu. »Brodić« od 12 metara nije joj pokvario karijeru, ipak je procijenjeno da osobna imovina nije prepreka za ulazak na visoko mjesto potpredsjednice Europske komisije.

Realno, najdobronamjerniji je u oporbi u toj priči bio SDP-ov slikoviti europarlamentarac Fred Matić koji se poslužio starom omiljenom poslovicom: »Naša kandidatkinja nije nešto vredna, ali vređati je ne damo«. Plenković se s tim zasigurno ne bi složio - on misli da je Šuica baš najkvalitetniji kadar, ali njenim cementiranjem visoko u hijerarhiji EK zapravo je raskrčio i sebi put u istom smjeru za budućnost.

U svom jučerašnjem obraćanju medijima i javnosti premijer je zbog svega toga pokazao svo svoje samozadovoljstvo. On sam za sebe lijepo novinarima objašnjava da mu je »osnovni smjer ispravan«. Svoje ekonomske mjere hvali na sva usta, čak je spreman i otvoriti mogućnost da odustane od snižavanja opće stope PDV-a, za koju analitičari tvrde da nikada neće polučiti ozbiljne efekte za stanovništvo i da bi se te dvije milijarde trebale pretočiti u veće plaće stanovništva smanjenjem poreza na dohodak.

Plenković čak to i potvrđuje, najavljujući četvrti val porezne reforme, a to je upravo paket aranžman koji će - naravno - iskoristiti u izbornoj godini. Ne da su u toj godini »svi prpošni«, kako on kaže. Upravo je on najprpošniji.

A svoju samodostatnost i samouvjerenost potvrdio je još više izjavom da nema nikakve frke oko Hvidre i Milorada Pupovca jer su se svi već polako primirili: »Čisti placebo, mi im dajemo tablete, a ništa. A svi mirni«, kaže slavodobitno predsjednik placebo-Vlade. On ne čini mnogo ili skoro ništa, a ne događa mu se pritom ništa loše. Naravno, kad su mu koalicijski partneri zainteresiraniji da vladajuća većina opstane nego što je čak i on sam.

No, Plenković je jučer u tom kontekstu dao ipak i jednu vrlo važnu poruku, o tome koliko je za Hrvatsku zdravo da se smanje tenzije u društvu kad je u pitanju srpska manjina. Najavio je da će nastaviti inzistirati da manjinski predstavnici Srba budu prisutni i u narednim hrvatskim vladama, ako on u tome bude sudjelovao.

To je normalno i zdravo za Hrvatsku, rekao je. I doista jest, kao što je točno i da je tako bilo još za vrijeme Tuđmana, pa potom i Sanadera, i nikakvih problema nije bilo. »Ako je to nekome problem, to može biti problem samo onima kojima to jest problem, ne meni«, poručio je rušiteljima njegovog koncepta novodobne pomirbe između Hvidre i SDSS-a Plenković.

Pritom je naznačio da on u svojoj Vladi ima i podršku SDSS-a, ali i dva nekadašnja zapovjednika gardijskih brigada, Krstičevića i Medveda, i da je njegov cilj i nadalje smanjivati ove tenzije koje se u zadnje vrijeme pojavljuju i dijele društvo.

Plenkovićev je problem, međutim, njegov autoritet. Očito za razliku od Franje Tuđmana i Ive Sanadera još ima problem nametnuti autoritet braniteljskim udrugama. No, koncept je ispravan, i Plenkovića u tome neupitno treba podržati. Dijalog između manjina i branitelja doista nema alternative, i u tom smislu veoma je važna njegova jučerašnja poruka da i ubuduće planira nastaviti voditi takvu politiku »pomirbe«. To je u prvom redu poruka desnom krilu HDZ-a da zaboravi na pritiske o tome da se Pupovca izbaci iz kombinacije, ili čak kazneno goni pred DORH-om.

No nažalost, ne ispunjavaju se baš sve Plenkovićeve želje. U danima i tjednima predstojeće predizborne kampanje za predsjedničke izbore, koja pada baš u danima oko obilježavanja dana Vukovara, a gdje HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović ima nasuprot sebe Miroslava Škoru kao polugu te radikalne desnice, teško da će Plenković proći bez novih provokacija u tom smislu. Radikalizacija se realno može očekivati. No, pritom će biti važno da Plenković iskontrolira barem svoju unutarstranačku desnicu, ako već druge baš i ne može. Možda da im da kakvu tableticu za placebo-efekt. To mu dobro ide.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.