Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ 'Okupacija' HDZ-a

Darko Milinović / Snimio  Denis LOVROVIĆ
Darko Milinović / Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2018. u 16:49 2018-08-30T16:49:25+02:00

Cijeli rat nastao je samo oko toga tko će biti predsjednik organizacije u Lici i Gospiću. Milinović ne može podnijeti da to – moguće – više neće biti on

Bernardića se ne može izbaciti s Iblera ni naglavačke, u IDS-u se slama osovina Jakovčić-Miletić, pred središnjicom HDZ-a skupljaju se autobusi Ličana u obrani Darka Milinovića, a stranka se »okupira«. Stranke je zahvatila balvan-revolucija, i očito je da im svima treba temeljiti reset.

No, definitivno je vrhunac Milinovićeva autobus-revolucija koju je jučer organizirao. A najbolje od svega jest da se HDZ-ovci ne svađaju oko programa ili projekata nego naravno isključivo samo oko fotelja. Cijeli rat nastao je samo oko toga tko će biti predsjednik organizacije u Lici i Gospiću.

Milinović ne može podnijeti da to – moguće – više neće biti on. Centrala ga ne želi. Pa je organizirao potporu baze. Autobusima. No, nije ništa čudno u tome, HDZ je uvijek njegovao autobus-demokraciju.

Većina HDZ-ovih skupova u Rijeci ili Istri još za Franje Tuđmana i kasnije za Ive Sanadera bila bi tragično propala da nije bilo autobusa koji su dovozili »bazu« iz susjednih županija.

I stranački sabori organizirali su se na isti način: kad je iz stranke izbacivan Ivić Pašalić, premoć je postignuta isključivo masom delegata dovedenih busevima. Ok, i uz pomoć Borbaša i ostalih bombaša.

A sad je povijest ponavlja, i to uvijek oko istoga – oko fotelja. Treba podsjetiti da se Milinović naime našao uvrijeđenim na centralu nakon što je za novog ravnatelja NP Plitvička jezera Vlada imenovala Tomislava Kovačevića, a ne njegovu kandidatkinju Antoniju Dujmović. To je bilo dovoljno da rat počne.

Uz to, zgodan je detalj, koji ilustrira HDZ-ovu unutarnju demokraciju, i taj da je jedan od glavnih aktera priče Milan Kolić, bivši gradonačelnik Gospića i donedavni župan, te šef Milinovićevog izbornog stožera, koji se nedavno slikao s ustaškom zastavom.

Sve to savršeno se uklapa u lik i djelo prosječnog ličkog HDZ-ovca. Uostalom, dovoljno je reći da će sukob ličkog HDZ-a s centralom biti riješen – okladom.

Ako Milinović izgubi, dat će ostavku i na mjesto župana i na sve druge funkcije, kaže, ali isto traži i od glavnog tajnika Gordana Jandrokovića, ako na kraju ipak pobijedi.

Izvrsna metoda političke borbe, autobusi i oklade. A slučajno baš jučer je i HDZ-ov gradonačelnik Senja policiji prijavio – pokušaj ubojstva!

S druge strane, Milinović je centrali bio dobar dok je ostvarivao maksimalne rezultate te stranke na svom terenu. Godinama je bio neprikosnoveni kralj Like, zvali su ga »hrvatski Putin« i slično, i sad se na Trgu žrtava fašizma čude što Milinović nije u stanju prihvatiti pad po scenariju nove Plenkovićeve ekipe, čiji je favorit Marijan Kustić s Paga.

Kad nekome daš priliku da postane lokalni šerif i priručni Putin, onda se nemoj čuditi kad se taj »šerif« maši i za revolver. Lički HDZ uvijek se koristio brutalnim metodama vladanja, tamo politički protivnici dugo nisu smjeli niti pisnuti niti zubima škrinuti. Sada takozvana demokratizacija HDZ-a na čelu s Andrejom Plenkovićem prvo mora »polomiti zube« na najtvrđem orahu, a Darko Milinović je slika i prilika stare garde HDZ-a.

Njegova sinoćnja »okupacija središnjice u 26 slika« bitka je starog i novog HDZ-a. Ako Lika pobijedi, Plenkovićev odlazak postaje izvjestan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.