Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Ode Šararova kruna i žezlo

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 7. siječanj 2019. u 17:35 2019-01-07T17:35:27+01:00

Nažalost, Šarar je, zajedno sa svojim šefom gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, u velikom problemu: ako ponovi natječaj, to može trajati do u beskraj, pogotovo ako još bude i žalbi na drugi krug odabira ponuđača za obnovu Titovog broda

Plenković potvrdio da je posao stoljeća propao, ali i da do zadnjeg trena nitko nije znao da će se SAD usprotiviti transferu moderiranih aviona. Stoga se postavlja pitanje, zašto je ministar Krstičević mjesecima tvrdio da posjeduje svu dokumentaciju i dozvole za sigurnu kupnju aviona? Istovremeno, zastupnik u američkom Senatu Dick Black traži istragu zbog sumnje u korupciju u hrvatsko-izraelskom trgovačkom pothvatu.

Krstičević je ili od početka lagao javnost ili je bio obmanut. Zato ministar mora preuzeti odgovornost za ovu međunarodnu blamažu Hrvatske i podnijeti ostavku – ovo je službeni stav SDP-a Hrvatske oko afere s nabavkom aviona F-16. Iako se još ne zna hoće li natječaj biti poništen, ili će biti nađeno neko drugo rješenje da kupovina borbenih aviona ipak uspije, SDP traži ostavku ministra obrane Damira Krstičevića.

A ovo je riječki slučaj: Na natječaj za obnovu »Galeba« javilo se samo remontno brodogradilište »Viktor Lenac« s ponudom koja je duplo veća od onoga što su u Gradu Rijeci procijenili da će biti cijena čitavog posla.

»Lenac« za remont negdašnjeg Titovog Bijelog broda traži 59,6 milijuna kuna, odnosno 74,9 milijuna kuna s PDV-om. A procjena Grada Rijeke bila je točno 27,6 milijuna kuna.

Za očekivati je da će u Gradu sada poništiti natječaj, kao što su to već nedavno učinili po pitanju obnove T-objekta u »Benčiću«, u kojem bi trebao biti uređen novi središnji objekt Gradske knjižnice Rijeka, a gdje je isplanirano 56 milijuna kuna, dok najniža ponuda iznosi 67 milijuna.

Riječka oporba spava, odnosno skija, ali pitanje je – koja je razlika?

Ako SDP traži ostavku Krstičevića, hoće li u Rijeci zatražiti i ostavku pročelnika za kulturu Ivana Šarara?

Niti u jednom od dva slučaja natječaji još nisu poništeni i još se traži plan B, i za avione i za »Galeb«, ali razlika je što Krstičević za nabavku svojih aviona nema rok, osim kraja svog mandata, dok »Galeb« itekako ima rok, a to je točno 11 mjeseci i 33 dana.

Nažalost, Šarar je, zajedno sa svojim šefom gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, u velikom problemu: ako ponovi natječaj, to može trajati do u beskraj, pogotovo ako još bude i žalbi na drugi krug odabira ponuđača za obnovu Titovog broda.

A ako se pak želi dodatno zadužiti u ime Grada za pokrivanje ove razlike, nastat će opći kaos u Gradskom vijeću, gdje SDP ionako nema većinu.

Gradski parlament naime mora odobriti toliko zaduženje, a u situaciji dok   deficit proračuna u Rijeci iznosi 277 milijuna kuna, dakle skoro trećinu proračuna, gradska vlast vrlo će teško dobiti odobrenje za zaduženje koje će deficit podignuti na toliku razinu.

Svi želimo da EPK uspije, ali hoće li netko odgovarati za ovakve gafove? Šararu je »Republika« već propala, hoće li i Prijestolnica? Loše mu ide to nošenje »krune i žezla«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze