Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Mutava kampanja

TIHANA TOMIČIĆ Mutava kampanja
TIHANA TOMIČIĆ Mutava kampanja
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2019. u 16:59 2019-02-09T16:59:34+01:00

Dosad nezabilježena situacija u Hrvatskoj: potencijalni izborni kandidat koji uopće ne vodi kampanju, nije politički aktivan i nema ga u javnosti, Zoran Milanović, po anketama je već u drugom krugu izbora i ima podršku 40 posto birača. Samo jedna fotografija objavljena na društvenim mrežama dala mu je dodatnu podršku od preko dva posto, a Milanović sve to vrijeme nije izgovorio niti riječ.
Ako nastavi šutjeti, možda i pobijedi. I to bi mogla biti posve unikatna kampanja, raritet u svijetu: kandidat koji se ni slovom ne oglasi, mogao bi nakon što je bio premijer, sada postati i šef države. Možda da i mandat na Pantovčaku odradi bez ijedne bitne izjave. Aha, to već imamo.

Šalu na stranu, ali aktualna predsjednica doista je živi primjer osobe koja, i kad govori, bolje da ne govori. Njezin »posjet« Gradu Zagrebu u koji se spustila s Pantovčaka kako bi, među ostalim, razgovarala na ulicama s građanima koji uopće nisu shvatili da se radi o službenom posjetu glavnom gradu, i nisu imali nikakve potrebe da joj pohitaju u zagrljaj ili na rukovanje, doista je također raritet kojeg se ne bi posramio ni News bar ili neki sličan satirični program. Još nekoliko takvih predsjedničinih gafova, i ne samo da će izvjetriti ono oduševljenje koje je prošle godine izazivala pored nogometnih stadiona, nego ni nikakva doista suvisla ili državnička izjava više neće moći smanjiti njezin pad rejtinga.
Koja je zadnja izjava koju je aktualna predsjednica dala, a da je odjeknula, ili je imala širu relevantnost nego je to draganje kakvog psa, ili slikanje selfija s djecom po školama?

Nažalost, Kolindina estradizacija postala je doista predimenzionirana. Ipak nije sve u elegantnijoj liniji i novoj frizuri. Nešto bi ipak trebalo biti u ozbiljnim izjavama i potezima. Na primjer, nakon što je afera s neuspješnom nabavkom aviona F16 već trajala nekoliko tjedana, predsjednica se oglasila sljedećim priopćenjem: »Predsjednica Grabar-Kitarović nada se da će se naći brzo rješenje za obnovu borbenog zrakoplovstva«, glasila je ta izjava. Što reći?
Srećom, Kolinda se za ove izbore osigurala ponovnim približavanjem Andreju Plenkoviću i HDZ-u, te su joj infrastruktura i suport za izbore, kako se čini, neupitni. No, to ipak ne znači da se politika može i smije do te mjere banalizirati i trivijalizirati. Potez poput »posjeta Zagrebu« smijurija je i novokomponirani savjetnici na Pantovčaku mogli bi ipak malo pripaziti što rade s likom i djelom šefice hrvatske države. Izazivaju nam »susramlje«.

S druge strane, Milanoviću i ne preostaje ništa pametnije nego da i dalje šuti i ne oglašava se. Pokazalo se da samo podgrijavanje nagađanja o tome hoće li se on uopće kandidirati, njemu donosi svaki mjesec rast od oko 2-3 posto, i što kasnije izađe s odlukom, to bolje po njega. Barem tako pokazuju rezultati anketa. Što će se dogoditi kad progovori, hoće li se opet baviti beogradskom čaršijom i vojnim lekarkama, ili nečim suvislijim, vidjet ćemo.
A za to vrijeme, očajni birači centra traže alternativu, i Dalija Orešković je već na 12 posto. A ni ona nije još progovorila, i nemamo pojma što zastupa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu