Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Luka različitosti bez različitosti?

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 22. rujan 2018. u 20:39 2018-09-22T20:39:45+02:00

O tome ćemo tek razgovarati s Gradom, još nas nisu pozvali. U jednom manjem projektu jesmo sudionici, a ostalo još nije dogovoreno. Mislim da nam je mjesto u projektu EPK, uostalom projekt s motom »Luka različitosti« sigurno će uključiti nas Fijumane – ovako je na pitanje o uključenosti Zajednice Talijana Rijeke u projekt odgovorila novoizabrana predsjednica Melita Sciucca.
U vrlo depolitiziranom intervjuu našem listu gdje je uglavnom govorila o kulturnim projektima Zajednice Talijana na kojima pretežito planira raditi i ponovno, kao nekad, ispuniti riječki Circolo, nova predsjednica na taj je način, vrlo eufemistički, dala do znanja da se pomalo čudi što talijanske zajednice nema u projektu Europske prijestolnice kulture. Glavni je moto toga milenijskog projekta »Luka različitosti«, no doista: iščitavanje programa s kojim se Rijeka prijavila, i napokon i dobila titulu EPK, nigdje ne nalazi talijansku manjinu koja čini jednu od glavnih identitetskih sastavnica Rijeke, ne samo kroz povijest – koja se u programu s kojim je titula dobivena najčešće spominje kao »diskontinuitetna« – nego i danas.

Fijumani su tu, među nama, mnogi od nas govore tim specifičnim dijalektom ili ga dijele s ljudima s kojima žive, i upravo dijalekt Rijeke dobrim dijelom povezan sa onim što su ovdašnji Talijani (bez ikakve političke konotacije) kroz povijest ostavili svome gradu. Neke od tih stvari su najbolje što Rijeka ima, ne samo u jeziku, nego i u arhitekturi, ali najviše upravo u tome što identitet Rijeke – luke različitosti – jest. U spomenutom programu koji sadrži sedam točaka kao sedam osnovnih programa i tri ključna klastera – Vodu, Rad i Migracije, utjecaj, a ni postojanje talijanske manjine gotovo da se i ne spominje.

Ako ćemo suditi tako plošno, onda nije ni čudo što Zajednica Talijana dosad nije pozvana da aktivnije sudjeluje u projektu EPK. Autori projekta u svom je osnovnom dokumentu ne prepoznaju. Barem ne zasad. Ali ako je doista tako, ako tendencioznom novinarskom promatračkom oku nešto nije promaklo, onda se postavlja pitanje pišu li i odrađuju li taj program uopće ljudi koji razumiju duh Rijeke, ili možda samo nabrajaju politički korektne i očekivane fraze, one za koje znaju da će dobiti europsku podršku (kao što su je na koncu i dobili, i neka su)?
Tu »Luku različitosti« čine ljudi, ali ne samo oni koji su u Rijeku došli odraditi neki svoj posao i upisati kvačicu u CV-ju, nego i svi mi koji želimo ispuniti kućicu pod egidom »inkluzija«, pa tako i pripadnici manjina. A riječki Talijani su oni bez kojih ovakve Rijeke – zbog kakve smo i dobitnici titule EPK: različite, široke, kulturne i kozmopolitske – ne bi ni bilo. Circolo je oduvijek bio srce Rijeke, jednako kao Korzo, luka ili Zajc.

Bit će doista tužno ako EPK završi bez tako važne sastavnice, jer tada će biti samo Potemkinovo selo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.