Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Agonija brodogradnje

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Loris u zemlji čudesa

snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre
snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2019. u 14:12 2019-01-31T14:12:42+01:00

Paralelno, odvija se i scenarij odmicanja Vlade od odgovornosti za rasplet u brodogradnji. Kad ministar financija Zdravko Marić vrlo jasno kaže kako je njegov zadatak štititi sve porezne obveznike u Hrvatskoj, a ne samo one gdje je locirana brodogradnja...

Privremeni stečajni upravitelj Uljanika Loris Rak iskreno se iznenadio kad su mu novinari postavili pitanje o političkom kontekstu njegova imenovanja. Formalno, izabran je na pazinskom sudu ždrijebom, i vjerojatno je doista zadovoljio sve stručne i profesionalne kriterije za to mjesto, što uostalom nitko i ne dovodi u pitanje.

No, Rak je SDP-ovac, i to visoko rangiran u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. A Uljanik je, zajedno s »3. majem«, trenutačno u Hrvatskoj onakva tempirana bomba kakav je u jednom trenutku bio i Agrokor, kad ga je bio preuzeo Ante Ramljak. Mogući stečaj Uljanika i »3. maja« nije gospodarsko, nije ni pravno, to je u prvom redu političko pitanje i možda Rak, mada već iskusan političar, nije ni svjestan koliki je teret preuzeo na svoja leđa. On tvrdi da politički kontekst nije za njega tema, niti nije za njega problem. No, već prve reakcije pokazuju koliko je tema mogućeg stečaja tek sada, s njegovim imenovanjem, ispolitizirana.

Prvi koji od njega traži da uopće ne prihvati taj posao je župan Zlatko Komadina. A s druge strane, iz HDZ-a, uopće se ni ne pokušavaju sakriti od toga da je imenovanje Raka i za njih čista politička tema. Nećemo sada dovoditi u pitanje neovisnost sudstva, niti sporiti da je Loris Rak izabran ždrijebom, slučajnim odabirom. Ali, realno, to imenovanje iz cijelog niza razloga pogoduje baš HDZ-u i Vladi: prvo, time će usta SDP-ovaca o brodogradnji morati biti začepljena u idućem razdoblju.

Drugo, Rak ima doista nezahvalan posao i, u konačnici, baš on može biti taj koji će ustanoviti da je stečaj ipak jedino rješenje, a osoba koja izgovori riječ »stečaj« kao krajnju konzekvencu ove agonije sigurno ni sama neće ostati popularna za široke narodne mase. Rak pritom slovi za čovjeka koji bi mogao biti nasljednik Zlatka Komadine na mjestu župana, a ako ga zahvati val nepopularnosti u slučaju da se ostvari najcrnji scenarij za Uljanik, nije teško pretpostaviti da baš i neće biti PR-ovski baš najbolji materijal za neke buduće kampanje. HDZ na lokalnim izborima 2021. u PGŽ-u pak želi napokon pokušati osvojiti vlast, a 2021. nije daleko. To su još samo dvije godine. Zašto da stečaj proglašava netko iz HDZ-a, ako može iz SDP-a? Logično pitanje, zar ne.

Paralelno, odvija se i scenarij odmicanja Vlade od odgovornosti za rasplet u brodogradnji. Kad ministar financija Zdravko Marić vrlo jasno kaže kako je njegov zadatak štititi sve porezne obveznike u Hrvatskoj, a ne samo one gdje je locirana brodogradnja, te kad navodi da se samo prošle godine s ovih dvije i pol milijarde kuna namijenjene brodogradnji moglo svakom novorođenom djetetu dati 15.000 eura iz proračuna – dakle preko sto tisuća kuna po glavi – tada je jasno da HDZ-ovci žele pobjeći od brodogradnje kao vrag od tamjana. Oni će potražiti strateškog partnera, time skinuti sa sebe moralni teret za daljnji tijek događaja, a odgovornost za rasplet krize u Uljaniku prebaciti na pravno polje. Riječju, na stečajnog upravitelja. Koji je iz SDP-a.

U redu, možda scenarij bude i ružičast, možda se partnera pronađe, plan restrukturiranja do ljeta prihvati i proizvodnja opstane u postojećim tvrtkama. Ali bajke se rijetko ostvare.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.