Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Kvaka 22 je u - Komadininih osam

TIHANA TOMIČIĆ Kvaka 22 je u - Komadininih osam
TIHANA TOMIČIĆ Kvaka 22 je u - Komadininih osam
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2018. u 22:51 2018-09-13T22:51:50+02:00

Baš kad pomisliš da je došlo do raspleta u SDP-u i da aktualni šef stranke napokon napušta Ibler, novi moment: Davor Bernardić definitivno se ne da s mjesta predsjednika, a želi biti i predsjednik kluba zastupnika. Ne popušta pod pritiscima, a »pučisti« si svoje želje mogu zataknuti za šešir. Dapače, nastave li s napadom na predsjednika stranke, bit će isključeni. No, tada će uslijediti potpuni raskol.

To su novi inputi u najnovijem stadiju SDP-ove terminalne faze. Bero si je dao još jednu injekciju infuzije, cijeli koktel vitamina kojim si pokušava produžiti život, a to znači da komploti »pučista« i donedavnih njegovih pobornika, koji su se zadnjih dana počeli kovati, ne padaju na plodno tlo. Što će se dogoditi na sjednici Predsjedništva, na kojoj su pripadnici svih struja unisono trebali predložiti Bernardiću da se makne, sad kad je on jasno rekao da mu to ne pada na pamet? Pa ništa, osim ako svi kolektivno ne daju ostavku.
Cijela priča svodi se na to da »pučisti« nemaju pet županijskih organizacija, niti dovoljnu većinu ruku u Glavnom odboru da smijene Bernardića, i u tome je on duboko u pravu: ako sam tako loš, zašto me ne smijenite, pita se u intervjuu našem listu, mada se sad to već na trenutke čini kao gubitak veze sa stvarnošću, s druge strane.

Kvaka 22 je u osam Komadinih ljudi iz PGŽ-a u Glavnom odboru – bez njih »pobunjenici« ne mogu smijeniti šefa stranke. No, čini se da je novoprobuđena volja za kompromisom između Grbinove i Komadinine struje splasnula kako je i nastala nakon što su »pučisti« kao neimenovani izvori Komadini poručili da ih ucjenjuje svojim zahtjevima za tu kombinaciju koja je uključivala pritisak na Beru da sam odstupi. Za razliku od njih koji su suspendirani i nemaju pravo pristupa na Ibler, Komadina je ipak još uvijek potpredsjednik i po svemu sudeći budući v.d. predsjednika stranke, pa je doista pitanje tko je u poziciji moći. U njegovu krugu vjerojatno se čude zašto bi on ucjenjivao kad je u znatno snažnijoj poziciji od suspendirane četvorke. On može diktirati, ne mora ucjenjivati, to je naprosto stanje stvari, posebno kad zna da bez njegovih osam ruku u Glavnom odboru preokreta ne može biti i Bernardića se ne može smijeniti.
Tako je propao još jedan plan, onaj o svojevoljnom Bernardićevom odlasku. Opet smo na početku, a Komadina vjerojatno nije među onima koji će u Glavnom odboru biti potpisnik smrtne presude Bernardiću, bez obzira na sve. Ili možda hoće?

Novi scenarij govori da bi Bero mogao ostati na čelu stranke još do euroizbora u proljeće iduće godine, jer ga jednostavno nema tko smijeniti. A tko će dotad činiti stranku, hoće li Grbin, Hajdaš i ostali iz grupe potpisnika pobunjeničkog pisma tada još uopće ostati članovi stranke, to nitko danas ne zna.
Koliko god Bernardić sam sebi daje autogol najavama da se ne povlači, jer preko noći neće odjednom postati dobar lider SDP-a, činjenica je da »pučisti« i dalje nemaju alat da ga odstrane. Zato je sada potez na Komadini i njegovom »osmercu«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija