Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
21. siječnja 2020.
Komentar

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Kucamo na vrata zaboravljenih asova

Snimio Damir ŠKOMRLJ
Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2019. u 15:23 2019-02-02T15:23:30+01:00

Sve ovo pokazuje jednu osnovnu Bernardićevu manjkavost: da je pravi lider oporbe, odluku bi donio i obznanio sam, ne bi moljakao Milanovića da se izvoli izjasniti, niti bi računao na dva odavno odbačena asa. Jasno i glasno rekao bi tko je njegov najbolji kandidat, pripremio bi ga tijekom ove godine, a to bi svakako trebalo biti neko novo i nepotrošeno ime

Pričekat ću da se Milanović izjasni, izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić upitan o SDP-ovom kandidatu za predsjedničke izbore što se održavaju krajem ove godine. S druge strane, uvelike se radi na pridruživanju cijele stranke Ive Josipovića SDP-u, pa se spekulira da šef stranke zapravo želi da u toj utrci za Pantovčak kandidat bude Josipović.

Zbog te kvazi-napetice svi ozbiljni portali ovih dana provode ankete: koga biste radije vidjeli u utrci za nasljednika Kolinde, Milanovića ili Josipovića. Internet gerila radi sto na sat, klika se sve u šesnaest.

Jer u SDP-u ionako uvijek vrijedi staro pravilo »anketnih fetišista« koji diktiraju politiku. Iako je takav pristup, zvan što publika voli, doživio potpunu propast i pokazalo se da je SDP-ova politika svojim kadriranjem baš zbog toga dotaknula dno, i dalje će se odluke donositi sukladno tome što birači u anketama žele, pa će se temeljem toga odabrati kandidat.

A mora se priznati, Bernardiću nije lako. Koga odabrati u tom »derbiju začelja«: bivšeg premijera koji je izgubio pet različitih izbora, ili bivšeg predsjednika koji je već jednom izgubio od Kolinde i sada samo želi milo za drago.

Da li odabrati čovjeka koji mu radi o glavi i koji će, ukoliko bude kandidat stranke za Pantovčak automatski krenuti s njim u borbu te mu opet preuzeti stranku? Ili pak odabrati onoga tko dolazi s pozicije lidera stranke Naprijed Hrvatska, koja je službeno proglasila vlastito samoukidanje? Ne znaš što je gore.

Normalno, glavni motiv za odluku treba biti odgovor na pitanje tko od njih dvojice može biti izborni pobjednik. Tu su sve šanse na strani Milanovića – ukoliko bi SDP kandidirao njega, sigurno bi rezultat bio bolji nego da je to Josipović. Milanović je fajter, kampanja bi bila zanimljivija i fokus javnosti uvelike bi se vratio na SDP. No, postoji jedan problem: Milanović uopće ne želi biti kandidat SDP-a dok stranku vodi Bernardić.

S druge strane, Josipović bi imao puno teži start od popularnog Zokija, ali ima i on svojih prednosti: stabilan je, neće izazivati incidente, već je jednom bio dosta ozbiljan šef države bez nekih osobitih gafova. Zašto da se riskira s Milanovićem, uz staloženoga Ivu, koji će ako bude kandidat biti vječno zahvalan Bernardiću što ga je primio natrag, pa ga neće valjda baš odmah smjenjivati s čela stranke. Za aktualnog predsjednika SDP-a to je mnogo mirnije rješenje.

No, sve ovo pokazuje jednu osnovnu Bernardićevu manjkavost: da je pravi lider oporbe, odluku bi donio i obznanio sam, ne bi moljakao Milanovića da se izvoli izjasniti, niti bi računao na dva odavno odbačena asa. Jasno i glasno rekao bi tko je njegov najbolji kandidat, pripremio bi ga tijekom ove godine, a to bi svakako trebalo biti neko novo i nepotrošeno ime.

No, da Bernardić to može i zna, ovog teksta ne bi ni bilo. Tada SDP ne bi bio na rejtingu od 14 posto, niti bi se potencijalni kandidati sami oglašavali po društvenim mrežama i medijima, kao što Milanović i Josipović ovih dana čine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.