Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Jasenovac i Kinezi

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 13. travanj 2019. u 22:43 2019-04-13T22:43:44+02:00

Negdje prije mjesec-dva premijer Andrej Plenković pozvao je sve da zajedno, jednom kolonom i jednom manifestacijom, obilježe dan proboja iz ustaškog logora u Jasenovcu. S obzirom na neke druge Plenkovićeve poteze, primjerice onaj da ne planira osobno ići u Bleiburg i da time ipak šalje jasnu poruku da ne misli da mu je tamo mjesto, to je mogao biti jedan u nizu poteza koji ga svrstava u novu sortu HDZ-ovih političara. Onu istu koja na listu za EP stavlja čovjeka od 29 godina, i koja nije opterećena ni starim podjelama u društvu, a ni kronično zadojena starim obrascima filofašističkih proplamsaja u HDZ-u.

Nažalost, mora se reći, Plenkovićeva inicijativa nije urodila plodom, i jučer je u Jasenovcu ipak održana »alternativna« proslava dana kad je napokon prestao postojati najveći ustaški logor u Hrvatskoj. No, taj »nažalost« ne odnosi se na one koji su se jučer tamo okupili – predstavnike antifašista, Srba, Židova, oporbe, a ne manje važno i niza veleposlanika u Hrvatskoj. Oni su imali puno pravo baš jučer se tako okupiti, iz jednostavnog razloga jer je umjerenjačka Plenkovićeva politika, jednako tako nažalost, opet doživjela poraz u Hrvatskoj. Policija je na 10. travnja i dalje u Splitu štitila jedno ustaško okupljanje crnih košulja i mentalnih »crnih rupa«. Taj skup opet nije bio zabranjen, jednako kao što i dalje nije zabranjen ni pozdrav ZDS na web stranicama notornog Thompsona, ili kao što predstavnici hrvatskih vlasti, u vidu šefa Sabora, i dalje sudjeluju na krajnje kontroverznoj misi u Bleiburgu, koja se tek sprema, a koje se svatko normalan već odrekao u takvim uvjetima.
Tek onog trenutka kad Plenkovićeva Vlada i njezine službe poduzmu korake koji će doista pokazati da je ZDS u Hrvatskoj ne samo nepoželjan, nego i potpuno proskribiran, tada će i kolona u Jasenovcu biti samo jedna. I tada će njegova inicijativa doista uspjeti.

Ovako, dobio je pljusku inozemnih sila čiji su veleposlanici mahom bili jučer u Jasenovcu, a pitanje je hoće li doći i u nedjelju na službenu državnu proslavu koju organizira on. Neće doći ni predsjednica – ove ideološke sukobe, koje s novim timom oko sebe u izbornoj godini na Pantovčaku namjerava apstrahirati i ignorirati, i dalje planira zaobilaziti, te će u Jasenovac samo njezina izaslanica, ali ne i ona. Službeni državni skup bit će stoga, slobodno se može reći, puko odrađivanje forme, a ne iskreni pijetet žrtvama ustaškog režima.

Koliko god je Plenković htio zatomiti podjele te je, realno govoreći, svojim pozivom bio politički prilično fer pružio ruku svima onima koji slave taj dan u Jasenovcu, nudeći jednu jedinstvenu proslavu, potezi njegovih državnih službi ne govore u prilog tome da se još dovoljno odmaknuo od neprihvatljivog povijesnog revizionizma.
Njegova Vlada ima alate da zabrani svako pojavljivanje pozdrava ZDS ili bilo kakvih insignija koje, usput rečeno, hrvatski zakoni odavno zabranjuju. Stoga je to i mogao već učiniti.
A ako nije to učinio 2019., ima još vremena jednu godinu svog mandata, i to može pokušati napokon 2020. godine. Među ostalim, tako bi možda mogao i dobiti još jedne izbore. Ovako, ni Kinezi mu neće pomoći.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija