Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. veljače 2020.
Piše Tihana TOMIČIĆ

TIHANA TOMIČIĆ Grabar-Kitarović i Plenković u borbi protiv izmišljenog komunizma

Foto: Darko JELINEK
Foto: Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 24. kolovoz 2019. u 21:01 2019-08-24T21:01:30+02:00

Istovremeno dok je jučer Milorad Pupovac kao koalicijski partner HDZ-a prijetio da će otići iz Vlade ako se ne suzbije navala nacionalističkog nasilja i govora mržnje protiv Srba, predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović ponovno je izjednačavala ustaški režim s drugim totalitarnim režimima, u govoru koji kao da je služio samo tome da se proustaški, antisrpski incidenti koji su zaredali u Hrvatskoj minoriziraju usporedbama sa svim ostalim sličnim povijesnim nakaradama.

Predsjednica je krenula nadugačko i naširoko govoriti o tome kako treba najoštrije osuditi sve zločine koji su se ikad dogodili u ime jednoumlja, i kao poseban problem primijetila kako i danas postoji opasnost od komunizma »koji se prokrijumčario u demokraciju«.

Samo postoji jedna bitna razlika: ustaštvo je u Hrvatskoj itekako živo, a komunizam je potpuno mrtav. Kako je to komunizam »prokrijumčaren« u modernu Hrvatsku ako se na stadionima i na ulici pod normalno čuje »Za dom spremni« i »Ubij Srbina«, a već dugo nitko na ulici nije vikao »Proleteri svih zemalja ujedinite se« ili »Tvornice radnicima«.

Kad smo čuli da netko poziva da je bolji grob nego rob, ili uostalom javno uzvikunuo: »Smrt fašizmu, sloboda narodu«. Nekako je premalo tih komunista oko nas da bi se predsjednica toliko trebala baviti njima, a nekako je previše napada na pripadnike srpske manjine pod egidom ZDS-a.

I ona i premijer Andrej Plenković pokušavaju te incidente okarakterizirati kao izdvojene slučajeve, praveći se da ne vide da je klima u društvu takva da je, valjda, postalo normalno za nekim na ulici psovati srpsku majku. Što je najgore, takvi slučajevi počeli su se događati čak i u Rijeci, odnosno Viškovu, gdje se u nekoliko mjeseci bilježi već drugi nacionalno uvjetovani napad.

Uvijek se može pokušati relativizirati da se u Kninu napad dogodio zbog nogometa, a u Viškovu zbog parkiranja, i da nije sve samo uvjetovano mržnjom prema Srbima. No, pogledajmo realno: da ti ljudi nisu Srbi, nikome ne bi palo na pamet napasti ih fizički samo zbog nogometa ili parkiranja.

Zato je Milorad Pupovac potpuno u pravu kad govori da se ova situacija treba internacionalizirati. Čini se da opet netko treba dobiti po glavi iz Europe da bismo se podsjetili da želimo biti dio moderne, građanske zajednice naroda. Jadno je da nam netko stalno mora držati prodike.

Jednako tako, za Plenkovića bi bilo vrlo žalosno i da mu se Vlada raspadne jer nije bio u stanju osigurati miran život pripadnicima manjina, i da baš napadi na Srbe budu razlog njegova pada. A može ih spriječiti.

Postoji, naime, samo jedno rješenje za ovu situaciju, a to je nulta tolerancija na šovinističko nasilje u pravosudnom postupanju. Ako se mogu prometni prekršitelji slati izravno u zatvor zbog toga što kod sebe nemaju vozačku dozvolu, onda se valjda i za svjesno i namjerno nasilje nad ljudima mogu primjenjivati iste takve metode.

Onog trena kad osoba koja izvikuje ZDS ili fizički prijeti nekome, bude izravno strpana u zatvor, završit će ovaj teror ustašoljubaca vrlo lako i vrlo brzo.

Umjesto toga, imamo primjer Dobrivoja Arsića koji zna iz kojeg stana u zajedničkoj zgradi su mu stizale prijetnje i na kraju napad, no ni nakon četiri dana policija nije našla počinitelja. Što dalje treba reći, osim da nema političke volje da se ovakvi slučajevi rješavaju.

Dok predsjednica i premijer ne zagrme i ne zatraže zaštitu svih građana na jednakoj osnovi, bez obzira na naciju ili vjeru, Hrvatska će ostati nesigurna zemlja s lošim imidžem u Europi.

No, oni imaju pametnijeg posla na predizbornim kampanjama i izjednačavanju živućeg ustašluka s mrtvim komunizmom. Najbolje je udarati mrtvog konja, zar ne? Aha, može i Srbina.

Sramota.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.