Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Đakić je lansiran, lagano plasiran

TIHANA TOMIČIĆ Đakić je lansiran, lagano plasiran
TIHANA TOMIČIĆ Đakić je lansiran, lagano plasiran
Autor:
Objavljeno: 19. siječanj 2019. u 16:18 2019-01-19T16:18:37+01:00

Hrvatska politika pokazuje jedno predivno, civilizirano lice. Ako se ne potuku, bar si poruče da odj... Ali to nije psovka, kaže Josip Đakić, to je samo izraz u žargonu. I to efikasan. Nakon što je izraz lansiran, lagano plasiran, Nikola Grmoja je ipak otišao, kaže on sretno i ponosno.
A Josip Đakić je baš autentično oličenje današnje politike. Nakon što mu je sin, mladi poduzetnik s hotelom, »srbićima« čestitao Božić i istetovirao si ruku likom nacista-zombija, baš je Đakić senior postao odličan tumač političkog bontona. U Hrvatskoj se doista inaugurira model nasilja i psovke kao uobičajen u političkom diskursu. Premijer koji ide tući zastupnika oporbe, zastupnici koji dovikuju psovke, lupanje maketama o pod, suze i šake.

U sve se počela uklapati i oporba, pa je tako Vesna Pusić jučer spustila HDZ-ovcima da su povjerenstvo za praćenje pregovora Srbije, koje je bilo povod za svađu Nikole Grmoje i premijera Andreja Plenkovića, ionako osnovali samo kako bi se aktualna garnitura pokazala »većim srbomrzima« od prethodnih, jer je to vrsta natjecanja koju HDZ-ovci među sobom ionako jedino njeguju i vrednuju. Iako to vjerojatno nije daleko od istine, isto je jedna vrsta političke provokacije za koju se unaprijed može pretpostaviti da će naknadno dobiti ostrašćenu reakciju s druge strane.
I tako do unedogled, sve dok se u Vukovaru ne dogodi da netko napadne učenika srpske nacionalnosti nakon snimke tamošnjeg gradonačelnika Ivana Penave kojom »dokazuje« da se srpska djeca ne ustaju za vrijeme hrvatske himne. Dok ne dođe do nasilja. A na sve se na kraju nasloni i sveprisutni Milorad Pupovac koji će Penavu sada prijaviti, koji je u sabornici kad treba spašavati Grmoju od Plenkovića, ali i koji je dan kasnije već u Hramu Sv. Save u Beogradu kad ondje vlastitom nogom stupi Putin.

Kome treba to bespotrebno radikaliziranje sa svih strana? Pa HDZ će ionako dobiti europske izbore i bez takvog pretjerivanja, jednako kao što će ih Most izgubiti. Čemu napetosti i psovke?
Odgovor na pitanje zašto su premijer Andrej Plenković i ministar Damir Krstičević toliko nervozni vjerojatno leži u drugoj činjenici – da je Krstičević baš sad u Srbiji na tužilaštvu za ratne zločine dobio kaznenu prijavu zbog sumnje da su on i njegovi suborci 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti, dok se Plenkoviću s druge strane kuha puč u HDZ-u i Davor Stier otvoreno najavljuje da je spreman na preuzimanje stranke. To su istinski razlozi za nervozu, a ne prigodne oporbene doskočice s maketama i papirnatim avionima.
Predstojeći izbori – europski i predsjednički, sukobi unutar stranke, optužbe za ratni zločin, to je situacija koja visi nad glavom članova Vlade. Plenkovićev kabinet oslonjen je na labilnu većinu koju mu drži Milan Bandić, i u svakom trenutku sve može puknuti. Znajući to, HDZ-ovci ozbiljno gube živce. A Đakić je maneken takve politike. Na nesreću po naznake umivenog HDZ-a, kakav je možda mogao biti. Sve dok Plenković nije zasukao rukave i krenuo na Grmoju. Jer tada je ostao isti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.