Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Ćorićeva mrkva i batina

TIHANA TOMIČIĆ Ćorićeva mrkva i batina
TIHANA TOMIČIĆ Ćorićeva mrkva i batina
Autor:
Objavljeno: 23. veljača 2019. u 18:08 2019-02-23T18:08:55+01:00

Mrkva i batina – to je metoda kojom se aktualna Vlada koristi kad je u pitanju ova regija. Ali to je OK, nekad je HDZ za Rijeku i Primorje imao samo batinu. Sad su napredovali, ponekad čak i darove nose. No, može li im se vjerovati?

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić jučer je u PGŽ došao malo pomilovati, a malo išamarati ovdašnje građane. Ljudima uz Marišćinu obećao je zatvaranje mrskog deponija i povratak miomirisa; onima u Omišlju obećao je da će se držati svog obećanja i da plutajući LNG terminal dolazi na Krk već iduće godine. Kako ne bi samo nametao loša rješenja koja Omišljani ne žele, za ravnotežu je odlučio odobrovoljiti ove u Viškovu.
A tome se nije čuditi: prije svega, za Marišćinu je, iako je to državni projekt, kao i gradnja ostalih 12 takvih odlagališta, u percepciji građana odgovoran SDP, odnosno Županija i Grad Rijeka. Oni su tu, u istoj toj percepciji građana, podbacili. Marišćina smrdi i truje, i HDZ-ov ministar učinio je politički manevar kojim je, dakle, jučer udario upravo na lokalnu SDP-ovu vlast. Oni truju, a on spašava, to je PR manevar koji je jučer izveo. A u pozadini je činjenica da se HDZ najozbiljnije priprema da na lokalne izbore 2021. godine za župana kandidira nekog od svojih ovdašnjih kapitalaca – možda ministra Olega Butkovića ili uspješnog bakarskoga gradonačelnika i zastupnika Tomislava Klarića.

Kad se zbroje rezultati na terenu u PGŽ-u, SDP više nema dominaciju, već je izjednačen s HDZ-om po broju osvojenih gradova i općina, i to je premisa s koje HDZ kreće u buduće izbore ovdje. Ovo je, u tom smislu, sada tek priprema terena jer u percepciji javnosti upravo je župan Zlatko Komadina »kriv« za Marišćinu. Ako je HDZ zatvori – to je dokaz da je SDP kriv, jednostavna politička logika.
Naravno da država ima instrumente kojima može odmah, ne opet za 30 dana riješiti problem – ako inspekcija to kaže, ministar može odmah zatvoriti Marišćinu, ne mora ništa čekati. No, on ponovno kupuje vrijeme, jer ni ta odluka nije baš toliko popularna, kako se na prvi pogled čini. Ako Rijeka ostane zatrpana smećem, pitanje je koga će građani na kraju za to okriviti.

S druge strane, od plutajućeg LNG terminala ova Vlada, sada je jasno, odustati neće. Bez obzira na protivljenje lokalnog stanovništva, to će se pravdati kao strateški interes Hrvatske, pritisak velikih sila, »privrženost Hrvatske zapadnim partnerima« te veliku investiciju koja će, uostalom, zapošljavati i lokalne radnike. I ova je rasprava na kraju jučer u Omišlju bila svedena na polemiku HDZ-ovog ministra i SDP-ovog župana kojeg, čini se, pošto-poto žele detronizirati 2021.
Ćorić i HDZ dali su mali prst stanovnicima Viškova, a uzeli ruku onima u Omišlju. Kao i obično, mišljenje lokalnog stanovništva samo je moneta za potkusurivanje. Čisti populizam, od kojega nijedna od dvije strane nije cijepljena, pa su se tako i oko LNG terminala mišljenja već mijenjala nekoliko puta, ovisno o potrebama.
Čini se da jedni i drugi dobro znaju koliko je blizu 2021. godina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.