Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
13. studenoga 2019.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Časni uzmak

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 6. prosinac 2018. u 21:18 2018-12-06T21:18:34+01:00

Svidjelo se to nekome ili ne, sada je situacija u SDP-u došla do toga da je sve na njemu – Zlatku Komadini. Dok se on bori s time da oporbu nagovori da mu podrži proračun u Skupštini PGŽ-a kako se ne bi suočavao s novim izborima, u vrhu stranke dogodilo se ipak neminovno – čak se i Komadina okrenuo od Bernardića.
Psihološka granica koja je prijeđena bio je postotak od 14, 6 posto. Dakle, rejting ispod 15 posto. Moglo se istrpjeti da rejting bude neko vrijeme oko magične brojke od 17-18 posto, koliko je bio na minimumu u danima vladavine Zorana Milanovića, ali ispod 15 posto, to se više ne da tolerirati.

I s pravom – s 15 posto još se možeš vratiti u život. Ali kad dođe do 10 posto, tada više spasa nema. A nažalost, s Bernardićem SDP ide upravo u tom smjeru.
Mudrijaši iz SDP-a pritom paze da ne provociraju daljnji pad stranke – Hajdaševi i Grbinovi »kamanjci« šute kao zaliveni, »neretvanci« puštaju samo neslužbene informacije, Rajko Ostojić je svoje rekao inicijativom na Glavnom odboru prije mjesec i nešto dana, ostatak vremena isto šuti, a sad je tu i Zlatko Komadina koji međutim filigranski bira riječi pa na sjednici vrha stranke prije dva dana nije pozvao Bernardića da odstupi – nego mu je sugerirao da sam ponudi glasanje o povjerenju!
Na taj način želi se sugerirati da je upravo mladi šef stranke najodgovorniji za pad popularnosti SDP-a, jer to je realno i jedini način da ga središnje tijelo, a to je Glavni odbor, na kraju i smijeni. Naravno, ako odstupnicu prije toga ne ponudi on sam.

A sada bi zaista već bilo vrijeme da o tome razmisli. Što god formulirao od stranačkih politika, a nije da zadnjih dana nije izašao s cijelim nizom programa i opravdanih kritika vladajućih oko ministra Marića i drugih tema, jednostavno ne dopire do javnosti. Koliko god se trudio, Bernardić više ne može kontrolirati stranku. A sada je protiv njega i praktički cijelo Predsjedništvo.

Možda mu nije jasno, ali ti ljudi mu daju vremena i prostora za časni uzmak. Ne žele ga dovesti do toga da Glavni odbor na kraju »obriše pod s njim«, a to se realno može dogoditi nakon što su se protiv njega opredijelili i Ostojić, i Komadina, i ranije Hajdaš i Grbin, i ranije svi Milanovićevi ljudi.
Bernardić bi, šest mjeseci prije euroizbora, mogao donijeti racionalnu odluku, mogao bi potom biti na listi za Bruxelles, zarađivati pristojan novac pet godina, možda ostvariti neku novu, bolju političku karijeru kao mlad i obrazovan čovjek s dobrim referencama.
Ovako je »dead man walking«, čovjek bez podrške u vlastitim redovima, koji još samo čistkama i sankcijama može zadržati kormilo u svojim rukama.
Ne bi li bilo zdravije da stranku prepusti drugima, da se relativno mirnom tranzicijom SDP pripremi za euroizbore, bez stresa nakon toga raspiše nove unutarstranačke izbore i donekle konsolidira u iduće skoro dvije godine za izbore za Sabor?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.