Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 3n
Sutra: 2° 2° 3n
22. siječnja 2020.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Bernardić sve, samo kralj Mida ne

TIHANA TOMIČIĆ Bernardić sve, samo kralj Mida ne
TIHANA TOMIČIĆ Bernardić sve, samo kralj Mida ne
Autor:
Objavljeno: 26. siječanj 2019. u 16:37 2019-01-26T16:37:18+01:00

Davor Bernardić izgleda kao neki obrnuti kralj Mida, sve što dotakne pretvori se ne u zlato nego u ... beeep. Možda bi mu nadimak mogao biti kralj Ubu, jer publici često ne preostaje nego da uzvikne: »Ah, merde«.

Novinari koji prate rad SDP-a moraju biti na standby 24/7 s obzirom da se u toj stranci, ma što god Mida na Ibleru najdobronamjernije pokušao, u prosjeku svakih par sati izvrgne u »merde«. Jučerašnji dan bio je ogledni primjer za to: sve je počelo izvanrednom sjednicom kluba zastupnika SDP-a ujutro na kojoj su se Bernardiću opet odmetnula rakova djeca – zastupnici su pojedinačno potpisali i time svoju podršku dali prijedlogu Miranda Mrsića za njegov zakon o pobačaju, kojim on parira prijedlogu koji sada piše HDZ. Nije li to šamar predsjedniku stranke, jednako kao i predsjedniku kluba Arsenu Bauku, koji su izričito očekivali da SDP-ovi zastupnici ne potpisuju prijedlog zastupnika Mrsića koji je prethodno brutalno isključen iz SDP-a? A to je bio tek početak.

Onda su pak podnijeli interpelaciju o radu Vlade nakon fijaska s nabavkom aviona F-16, ali odmah stiže još jedan šamar: šef HDZ-ovog kluba u Saboru Branko Bačić ispravno komentira kako taj prijedlog samo pokazuje SDP-ovu slabost. Naime, da žele – i mogu – rušiti Vladu ili ministra Damira Krstičevića, podnijeli bi takav prijedlog, no za to im treba više potpisa nego sada njihov rasuti klub ima, stoga posežu za prijedlogom za interpelacijom koji je zapravo »light« prijedlog za kritiku Vlade, no ne i istinski zahtjev za opozivom. Iz SDP-a tvrde da će tek krenuti u zahtjev za opozivom Krstičevića, i to i mogu – ali samo zajedno sa ostalima iz opozicije. Ali ne više i sami. A s obzirom da Amsterdamska koalicija jača, širi se i bilda mišiće, teško da će ići zajedno u to. Tako će SDP morati upisati još jedan minus u svoju crnu knjižicu.
Naime, i rasprava o Krstičeviću sa interpelacijom bit će sigurno neugodna tom ministru, i HDZ-u u cjelini, ali tu će sve i stati. Bez konkretnijeg rezultata.
I na kraju dana, lista SDP-a za Europski parlament. Blamaža za blamažom dan za danom. Najprije Bernardić ne želi na listu, pa ga iz Predsjedništva zbog toga prozivaju, pa jedna kandidatkinja izrazi želju da odustane jer misli da bi to ipak trebao biti Bernardić, pa joj on zabrani da uđe na sastanak na kojemu se o tome govori i skine je s popisa SMS porukom. Možda je Bernardić u mnogo čemu i u pravu, jer zašto bi na listi zadržao osobu koja tu ne želi biti, ali njegovi su potezi – potezi slona u staklarni. I kad želi nešto logično i korisno, ipak poruši sve oko sebe. Rezultat? SDP trenutno ima 11 kandidata, a jedan mu nedostaje.

dgovor bi mogao dobiti u vidu još jednog šamara – ako njegovi oponenti sakupe dovoljan broj potpisa, morat će se sazvati izvanredna sjednica Glavnog odbora na kojoj će baza, ne više šef stranke, većinom svojih glasova izglasati kandidate za Bruxelles. A u tom slučaju praktički će se izglasati i nepovjerenje samom Bernardiću.
Ljudi u ovoj stranci nisu u stanju u miru niti sastaviti svoju listu za izbore. Kako onda mogu očekivati pobjedu? A rejting i dalje pada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.