Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. studenoga 2019.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Samoubojstvo iz zasjede

Foto Darko JELINEK
Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 22. prosinac 2010. u 14:48 2010-12-22T14:48:30+01:00

Davor Bernardić vjerojatno se odlučio na neposluh prema vrhu stranku bildajući vlastite mišiće unutar stranke

Je li mladi šef SDP-a Zagreba Davor Bernardić izvršio političko samoubojstvo glasajući suprotno svojoj stranci protiv Bandićevog proračuna za 2011. godinu? Vjerojatno jest, sudeći po tome da se spominjalo da bi bijesna reakcija sa Iblera na taj potez možda mogla završiti i raspuštanjem zagrebačkog SDP-a. No, glavno pitanje glasi: je li time izvršeno i političko samoubojstvo zagrebačkog SDP-a u cjelini, kojega kao neko prokletstvo prati sjena Milana Bandića i njegovih odluka čak i sada kad je na Ibleru napokon jedva dočekano da Bandić jednom zauvijek prestane biti članom SDP-a?

   Zagreb je zapravo jedna od rijetkih sredina u Hrvatskoj, možda i jedina uz Rijeku, u kojoj SDP gotovo pa automatizmom već godinama dobiva relativnu većinu na izborima. Urbana jezgra Zagreba već niz godina nadjačava političku snagu doseljenih, najčešće okrenutu udesno, i upravo razmišljanje vrha stranke po kojem birači SDP-a i lijevog centra općenito u glavnom gradu sada napokon razumiju koliko su duboke razlike SDP-a i Milana Bandića, i koliko ga je nepotrebno i skupo rušiti da bi se te razlike dokazivale u godini izbora za Sabor, trebalo je biti glavnim razlogom zašto sada ne rušiti gradski proračun. U SDP-u je procjenjeno da bi novi izbori u svakom smislu iscrpili stranku – i materijalno, i kadrovski, ali bi u prvom redu isrpili birače, koji bi najprije morali glasati za novu gradsku vlast, pa za Sabor, pa za referendum o referendumu (skoro već zaboravljeni), pa za Europsku uniju... Usto, najvažnije, neprihvaćanje proračuna dovelo bi do raspuštanja Skupštine, a ne odlaska Milana Bandića. To znači da SDP, da nije podržao proračun i da je dobio većinu u Skupštini na rušenju proračuna, ne bi smijenio Bandića – već sebe, jer bi bila raspuštena Skupština u kojoj upravo SDP ima većinu i svog predsjednika, a Zagreb bi upao u klopku HDZ-ovog povjerenika Vlade. Mudro je procjenjeno u vrhu stranke na Ibleru da nema nikakvog smisla raditi u korist vlastitog rušenja.

   Uostalom, ako ćemo pravo, i Bandić sa svojim proračunom povlači jedini mogući potez – kresanje rashoda, a to naravno znači i ukidanje određenih beneficija, pri čemu je plaćanje vrtića samo jedna od njih koja se, međutim, odnosi samo na ljude s bitno iznadprosječnim primanjima. I sam SDP u ovoj općoj krizi primjenjuje istu politiku – jer druge jednostavno nema – pa je tako i u Rijeci upravo jučer Gradsko vijeće izglasalo stopostotno povećanje prireza.

   Davor Bernardić vjerojatno se odlučio na neposluh prema vrhu stranku bildajući vlastite mišiće unutar stranke. Ne treba zaboraviti i da on nije bio prvi izbor šefa stranke Zorana Milanovića za šefa zagrebačkog SDP-a, da je kandidat Iblera bio Ivo Jelušić, no kao i obično SDP-ova unutarnja demokracija »pojela je svoju djecu«, i model jedan čovjek-jedan glas dovela je Bernardića na čelo stranke. On svakako izbore priželjkuje jer po svemu sudeći sutra vidi sebe na mjestu Milana Bandića na čelu metropole, no nakon ovog poteza koji je, koliko populistički blef, toliko i politički naivan, teško da mu sudbina unutar SDP-a neće biti zapečaćena. Milanovićev bijes obično ima oblik tsunamija, nema kod njega »osudimo pojavu, spasimo druga« kao kod nekih drugih SDP-ovaca stare škole. A pogotovo ako se cijela stvar vrti oko omrznutog Milana Bandića.

   Svejedno, i na Ibleru je prevladao razum. Raspuštanja zagrebačkog SDP-a neće biti, i to je za ovu stranku dobro. SDP je godinama kuburio s Bandićem, nije ga »nogirao« još ni Ivica Račan, pa ni Milanović u prvoj prilici koju je imao 2008. godine, nego se čekalo da se dovede u poziciju da sam ode, što se na kraju i dogodilo na predsjedičkim izborima. Naravno da je sve to koštalo i samu organizaciju SDP-a Zagreba. Utoliko novi veliki potres uz raspuštanje nikako nije potreban. Bernardić je ionako preglasan, i neutraliziran presedanom kojega je sam izveo »iz zasjede«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.