Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Prorok se rodi...

Prorok se rodi...
Prorok se rodi...
Autor:
Objavljeno: 5. siječanj 2011. u 15:39 2011-01-05T15:39:01+01:00

Pomalo je žalosno vidjeti kako se jedna uspješna i kredibilna politička karijera, kao što je dosad bila Pupovčeva, naglo srozava

Izbori bi u ovom času vrlo vjerojatno donijeli pobjedu opoziciji, ali što bi donijeli uz to, koje bi to poremećaje izazvalo na političkoj sceni i što bi to značilo za nastavak borbe protiv korupcije, to nitko ne može predvidjeti – ovo je izjava koju nije izgovorio netko iz središnjice HDZ-a, glavni tajnik stranke na vlasti, ili konstruktor svih HDZ-ovih izbornih taktika i strategija, nekakav Vladimir Šeks ili slično.

Izgovorio ju je čelni čovjek SDSS-a Milorad Pupovac, koji se u posljednjem velikom razgovoru za »Novosti« na sve načine upro tvrditi da Kosoričina Vlada svakako mora opstati, i to između ostalog i zato, kao što se iz ove izjave vidi, što bi izbori mogli biti na neki način čak i opasni za Hrvatsku.

Pomalo je žalosno vidjeti kako se jedna uspješna i kredibilna politička karijera, kao što je dosad bila Pupovčeva, naglo srozava pod teretom ovakvih izjava, što su posljedica vezane trgovine nedavno ostvarene za njegov SDSS izglasavanjem novog izbornog zakona koji srpskoj zajednici osigurava tri zagarantirana mandata u Saboru, i to po većinskom sustavu koji ne vrijedi ni za koju drugu manjinu u Hrvatskoj, ali i ni za koju drugu političku stranku osim za, naravno, SDSS kao vodeću stranku ove manjine.

S jedne strane, za razumijeti je stav SDSS-a da se svrsta uz vladajuće, jer je to uobičajena i logična politička pozicija za manjinsku stranku, čiji je zadatak zadovoljavanje vrlo specifičnih potreba populacije koju predstavlja. Također, razumljiv je i njihov stav kao manjinske stranke u postratnoj Hrvatskoj da na sebe ne želi preuzimati odgovornost za opstojnost bilo koje vlade, odnosno – za njezino rušenje.

Ova zemlja svakako još nije dovoljno demokratski zrela da bi poželjno zazvučalo kada bi baš SDSS ili bilo koja druga politička organizacija Srba, zajedno s bilo kojim drugim manjincima, bila onaj jezičac na vagi koji ruši Vladu, naročito u trenutku kad se ta Vlada svih sredstvima baca na raščišćavanje vlastitih redova u ratu protiv korupcije. SDSS i Pupovac ne žele čačkati mečku, niti na sebe navlačiti nikakav odium ili »društveni jal« rušitelja ili destrukora bilo čega u Hrvatskoj. To se ne bi lijepo vidjelo.

Ali – što ako je ta teorija potpuno pogrešna, i služi zapravo samo kao alibi za neprincipijelnu trgovinu između HDZ-a i SDSS-a? Što ako je Hrvatska dovoljno građanski hrabra da prizna da SDSS i nije ništa drugo nego građanska stranka kao i sve druge u Saboru, što Pupovac stalno i deklarira kao svoj glavni cilj i smisao postojanja, pravdajući upravo građanskom širinom SDSS-a rješenje po kojem će ta stranka dobiti apriori tri mandata u budućem Saboru, možda baš i glasovima Hrvata?

Što ako javnost očekuje principijelnu i realnu politiku, a ne alibi-izjave za Vladu koja praktički više nema nikakvog legitimiteta kad je čini svega osam istih ministara od 18 koliko je izabrano 2007. godine, a njezini ekonomski rezultati su loši, i točka?

Činjenica da Pupovac plaši javnost opasnošću od novih izbora, doista dokazuje neuvjerljivost politike SDSS-a. Ne'š ti opasnosti. A gotovo je jednako »fake« i Pupovčevo objašnjenje kako bi SDSS eto napustio vladajući savez i HDZ, glede & unatoč svemu dobrom što se čini, da u zadnji tren, u pet do dvanaest zadnjih dana stare godine nije učinjena supstancijalna rekonstrukcija Vlade, koja je pokazatelj velikih predstojećih reformi, kako kaže Pupovac.

»Da nije bilo rekonstrukcije, mi bismo izašli«, kaže on u tom programatskom razgovoru. Nekoliko mjeseci ranije, rečeno je, otprilike, da nije bilo rebalansa proračuna, izašli bismo. A još ranije, da nije SDP bio taj koji traži ostavku premijerke, isto bismo izašli...

Sada, Pupovac odvažno tvrdi da Jadranka Kosor neće imati daljnji njegov kredit ako se ne riješi i kompromitiranih Božidara Kalmete i Darka Milinovića. »Morat će tražiti način da ispravi tu disproporciju« poručuje Pupovac premijerki, bildajući svoje mišiće vrlo negentlemanski na javnoj sceni. Istodobno, drugovima iz SDP-a, kako ih zove, poručuje da skoro ništa u politici ne razumiju.

Ovakva megalomanija stvarno odavno nije viđena. Prorok se rodi...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.