Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar Plenkoviću, probudi se

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 12. travanj 2018. u 22:21 2018-04-12T22:21:12+02:00

Plenković je u velikom stresu i napisi o tome da razmišlja o novim parlamentarnim izborima možda nisu prazna puška. Ima pred sobom zadatak da do kraja svibnja i stranačkog sabora »raščisti« HDZ, spasi glavu na ramenima, u političkom smislu naravno, i zadrži saborsku većinu, ili pak da ode na nove izbore dok još može i zaigra na sve ili ništa. Frka je to velika, ali ipak...

Ljudi moji, je li to moguće – nakon što je prije nekoliko dana Kermas grupa preuzela Uljanik i »3. maj«, premijer Andrej Plenković jučer na aktualcu nije znao da je ovdašnja brodogradnja dobila novog strateškog partnera. Iako je Vlada u siječnju ove godine Uljanik Grupi odobrila novo državno jamstvo za kreditno zaduženje od 96 milijuna eura, uvjetovavši da provedu povećanje temeljnog kapitala ulaskom strateškog partnera te pripreme i pokrenu postupak restrukturiranja, Plenković to ne zna, valjda. Malo se pogubio.

Izjavio je, na pitanje Ines Strenja Linić: »Ključno je da Uljanik u daljnjem procesu restrukturiranja pronađe strateškog partnera, to je najvažnije i pitanje koje jamči opstanak radnih mjesta i izgradnje brodova«. Premijer doista ne zna da mu je Danko Končar preuzeo škverove u Rijeci i Puli? Ok, jučer mu je bio napet dan, na Istanbulskoj konvenciji bit će pukovnik ili pokojnik, Hrast ga je napustio, većina mu se topi, biskupi mu sjede na glavi, desnica jaše, ali ova »sitnica« ipak mu nije smjela promaknuti, pogotovo zato što je jučer u Vladi održan sastanak svih subjekata u tom procesu. Država duboko sudjeluje, ne samo u izdavanju jamstava, riječ je o spašavanju tisuća radnih mjesta i, uostalom, spašavanju pet milijardi kuna nekog apstraktnog hrvatskog novca koji se vezuje uz dubioze hrvatske brodogradnje.

Je li moguće da mu se onda dogodi takav lapsus? Ako da, to znači samo jedno: Plenković je u velikom stresu i napisi o tome da razmišlja o novim parlamentarnim izborima možda nisu prazna puška. Ima pred sobom zadatak da do kraja svibnja i stranačkog sabora »raščisti« HDZ, spasi glavu na ramenima, u političkom smislu naravno, i zadrži saborsku većinu, ili pak da ode na nove izbore dok još može i zaigra na sve ili ništa. Frka je to velika, ali ipak...

Za to vrijeme, dok njemu promiče očigledno, Kermas grupa krenula je već u proces »izmjena i dopuna« plana restrukturiranja s kojim se idućih dana ide na chekiranje u Bruxelles, upravo sukladno tome što Vlada i jest tražila od novog strateškog partnera za brodogradilišta u Puli i Rijeci. Jasno je da se Končar, nakon Brodotrogira, odlučio na okrupnjavanje unutar djelatnosti kako bi u ukupnosti smanjio troškove administracije, ali i lakše kao velika grupacija krenuo u apliciranje za velike projekte. Uvijek je igrao na kartu velikog igrača, pa je to očito i sada njegova taktika, zato je još potpuno otvoreno pitanje hoće li Fincantieri, ili bilo tko drugi, ulaziti u »3. maj«, i u kojim omjerima. Ponude na stolu još nema, i cijela grupacija do daljnjega će funkcionirati kao jedinstveni koncern. Pritom, Vladu bi itekako trebalo zanimati kakvi su odnosi između dva subjekta iste grupe, dakle između samog Uljanika i »3. maja« s druge strane, s obzirom na ove teške činjenice koje govore da riječki škver čeka povrat pola milijarde kuna kojima je suportirao Uljanikove potrebe u pojedinim trenucima.

Sve, baš sve što se događa u brodogradilištima, ne samo zbog obaveze prema poreznim obveznicima koji stoje iza državnih jamstava, nego i radi svakog pojedinog zaposlenog u Puli i Rijeci, briga je Vlade i premijera. On nije tu zato da sačuva poziciju i fotelju u Banskim dvorima, i baš nas briga ima li većinu u Saboru, njegova je uloga kao izvršne vlasti brinuti o novcu poreznih obveznika. To je ključno, da ga parafraziramo. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.