Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
23. veljače 2020.
Komentar Tihane Tomičić

Plenkovića treba podržati

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2018. u 10:00 2018-03-22T10:00:00+01:00

No, u vrhu SDP-a ipak ne bi smjeli iz vida izgubiti jednu jednostavnu postavku: onaj tko ne bude glasao za Konvenciju u Saboru, zapravo će biti na strani Željke Markić i Milijana Brkića.

U SDP-u imaju dilemu: podržati Istanbulsku konvenciju ili ne, s izmjenama i ogradama koje Plenković kompromisno predlaže. Ta je dilema tolika da su u glavnoj oporbenoj stranci ovaj tjedan gotovo zabranili sazivanje kluba zastupnika, kako stranku ne bi pogodio novi raskol. Jer jedni su za Konvenciju bezuvjetno, a Bernardićevi žele samo čistu Konvenciju kakva je u izvornom tekstu, bez Plenkovićevih ograda.

Vrh SDP-a očito se boji da bi mu klub zastupnika, gotovo redom milanovićevaca, mogao srušiti odluku Predsjedništva po kojoj »izmasakrirana« Istanbulska konvencija ne može dobiti njihovu potporu.

No, u vrhu SDP-a ipak ne bi smjeli iz vida izgubiti jednu jednostavnu postavku: onaj tko ne bude glasao za Konvenciju u Saboru, zapravo će biti na strani Željke Markić i Milijana Brkića.

Više nije vrijeme za nijanse ni traženje dlake u jajetu – Istanbulska konvencija je civilizacijsko pitanje, tu si ili za ili protiv, nema 50 nijansi sive. Premijeru Andreju Plenkoviću treba dati jasnu podršku jer ovdje se, kako Ibler krivo misli, ne radi o unutarstranačkom ratu u HDZ-u, niti o spašavanju Plenkovićeve pozicije u stranci i Vladi. Riječ je, jednostavno, o dokumentu koji svaka civilizirana zemlja mora imati u 21. stoljeću. Točka.

Ako SDP na tome misli rušiti Plenkovića, pogriješit će. Postoji tisuću boljih razloga i prilika da se to učini, od Agrokora do gafova njegovih ministara, ali Istanbulska konvencija nije ta točka na kojoj bi se SDP trebao praviti većim papom od pape. Jednog dana svojim biračima će morati objašnjavati kako to da su podržali jednak stav kao najrigidniji HDZ-ovi desničari, a prije toga još će dobiti i novi ozbiljan sukob u svojoj stranci. Barem 10 do 15 SDP-ovaca podržat će u Saboru Plenkovićev prijedlog i to će bitno oslabiti Bernardićevu poziciju. Srećom, do glasanja o Konvenciji proći će još vjerojatno dva puna tjedna, pa na Ibleru imaju vremena da se priberu. Inače će ispasti da su podržali plan Milijana Brkića.

A taj plan za cilj ima rušenje Plenkovića i instaliranje ekipe koju bi uz njega činili i Davor Ivo Stier, Miro Kovač i Ivana Maletić kao premijerka, njihova lutka na koncu, uz istovremene pokušaje Tomislava Karamarka da se vrati u sedlo. Radi se o društvu koje bi uz sebe skupilo najekstremnije dijelove današnjeg HDZ-a i kojima je, realno, mjesto u prošlosti, a ne budućnosti.

Potpuno je, pritom, u krivu svaki onaj koji misli da je ovdje tema sam Plenković. Činjenica je samo da bi njegovim odlaskom na scenu ponovno stupila ona ista ekipa koja je stajala iza jačanja društvenih konflikata, šatoraša i sličnih opstruktivnih faktora, i da bi se hrvatsko društvo vratilo u rikverc umjesto da ide ravno naprijed.

SDP-ovo »odlučno možda« šteti stoga ne samo njima samima, dok tavore na rejtingu od 20-ak posto podrške, nego u prvom redu cijelom hrvatskom društvu. Ako već nude HDZ-u 10 točaka za razgovor oko ključnih pitanja, tada Plenkovića trebaju podržati i oko Istanbulske konvencije. Tu dileme ne bi trebalo biti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.