Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. studenoga 2019.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Jadranka u baraci

Jadranka u baraci
Jadranka u baraci
Autor:
Objavljeno: 8. prosinac 2010. u 13:41 2010-12-08T13:41:00+01:00

"Povratak u budućnost« ide dotle da se sada obljetnica Tuđmanove smrti pokušava pretvoriti u predstavu nacionalno-političke deklaracije nove Kosoričine "Čiste Hrvatske demokratske zajednice", čiji bi se prvi čin trebao odigrati – na Mirogoju

Lice Đure Perice ozareno skoro kao kad je onoga sunčanog dana prije skoro dvadeset godina Franjo Tuđman razvio hrvatsku zastavu i pustio bijelu golubicu s balkona na Trgu bana Jelačića: šefica HDZ-a Jadranka Kosor došla je na njegovu izbornu sjednicu Kluba utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" u Dugopolje, i s gotovo kompletnim predsjedništvom dala podršku svim njegovim izjavama o tome da HDZ ne smije skretati ulijevo, za nekakvim "aviokanaderima", nego časno držati liniju desnog, kršćanskog tuđmanovskog HDZ-a.

Jadranka Kosor vratila se u baraku, barakašima, i sama  pozvala da se ne zaboravi sve što je Tuđman učinio za Hrvatsku, jer to je ono što svaki pošteni hadezeovac uvijek mora imati na pameti.
 No, naravno nije to učinila da bi razveselila Pericu i njegovo retro društvance, nego zato jer u trenutku kad je uspjela zadržati saborsku većinu u izglasavanju proračuna, a i formalno na početku nove izborne godine, vrh stranke kreće u mobilizaciju baze.

To je prvi korak koji će biti učinjen. Naime, HDZ-ovo članstvo ostalo je ošamućeno, doslovce grogirano nokautom kojega mu je zadao Ivo Sanader kada je naglo otišao.
Tek su se privikli da se Hristos rodio, da Hrvatska treba u Europu, da svi mi nismo Mirko Norac, i da su Slovenija i Srbija prijatelji, a onda je Sanader nestao sa scene, i krenulo je masovno ograđivanje od njega, ideologa koruptivne države... Godinu i pol trebalo je da sazrije vrijeme da se i od HDZ-ove stranačke baze iz vrha stranke otvoreno zatraži "diferencijacija". 

U tom smislu, u HDZ-u sada slijedi drugi važan korak – čistka Sanaderovih kadrova.
Mudro se čekalo da se stvari malo slegnu, a sada se u izbornoj godini stvaraju uvjeti da se unutarstranački redovi i fizički očiste od "kanaderovac", kako se posprdno nazivaju oni koji su naivno sedam godina vjerovali u Ivu Sanadera. - Pih, kao da mu je Jadranka Kosor vjerovala, i ona je znala kakav je čovjek, ali se, jadnica, nije mogla boriti protiv njegove mreže i mafije. No, znamo mi da je nju stvorio Franjo Tuđman, on je nju čuo na radiju kako ljudski i toplo razgovara s prognanicima i izbjeglicama, ona je pravi domoljub i patriota, i sva sreća da smo se osvijestili od onih bjelosvjetskih ljevičarsko-masonskih zabluda u koje nas je uveo Sanader sa svojom europsko-neoliberalnom politikom sa austrijskih obronaka.

Skoro smo mu povjerovali, ali evo Jadranka se poziva na našega Franju, i mi znamo da je to pravi put. Još kad od sebe očisti one falše stranačke ljude, Sanaderove lopove, a ostanu samo Hebrang, Milinović i Šeks, eeee, tada ćemo znati da je to naš dobri stari HDZ - , mora da rogobori kakav pravi barakaš ovih dana, spremajući se za drugu mladost.

To će se zvati povratak Tuđmanu i korijenima, a zapravo će biti najjeftinija moguća varijanta kupovine naklonosti cijeloga jednog sloja desne sedimenture, što je gotovo desetljeće preležala u tišini, da bi danas, kad je SDP oko sebe okupio respektabilnu i vjerodostojnu lijevo-centrističku koaliciju, bio iz same središnjice HDZ-a pokrenut vihor raspuhivanja prašine s tih već zaboravljenih rudimenata. 

Naravno da Jadranka Kosor mora posegnuti za desnim biračima, a paradoksalno je da će i promjena njezine ekonomske, odnosno fiskalne politike u smjeru oporezovanja kapitala i imovine, barem u jednom dijelu, biti također okrenuta u smjeru nove kupovine vlastite stranačke baze. Jer, iako je takva fiskalna politika strogo ideološki gledano lijeva, ne treba zaboraviti da je HDZ-ova baza u velikoj većini puka sirotinja iz gospodarskih najzaostalijih krajeva, i zato poklič o oporezivanju bogate elite i establishmenta itekako dobro može zazvučati i u tom društvenom sloju, naročito kad je sve garnirano tezom o "Sanaderovim lopovima" koje Jaca danas, eto, tako spremno trpa u Remetinec.

"Povratak u budućnost" ide dotle da se sada obljetnica Tuđmanove smrti pokušava pretvoriti u predstavu nacionalno-političke deklaracije nove Kosoričine "Čiste Hrvatske demokratske zajednic"«, čiji bi se prvi čin trebao odigrati – na Mirogoju. No, eto, ne ide sve u tom kvazidesničarskom make-overu tako glatko: Ankica Tuđman već je odbila doći i sudjelovati u predstavi, jer joj je, kaže, dosta manipulacija s Francekom. 

Jadna, ona očito ne zna da će njen pokojni muž Franjo Tuđman ionako biti jedna od glavnih ličnosti predstojeće kampanje.

Što je drugo HDZ-u uopće i preostalo osim čistoga folklora?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.