Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
19. studenoga 2019.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

I nakon WikiLeaksa sve po starom

I nakon WikiLeaksa sve po starom
I nakon WikiLeaksa sve po starom
Autor:
Objavljeno: 1. prosinac 2010. u 12:00 2010-12-01T12:00:00+01:00

Blago hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor. Nju i dragi bog čuva. Kad sve izgleda izgubljeno, kad je iz oporbenih redova već počinju prozivati da je »zrela za mirovinu«, što je obična uvreda za jednu radnosposobnu ženu, kad već i vrapci na granama shvate da je vladajući HDZ u terminalnoj fazi u kojoj premijerka smjenjuje i ministra financija Ivana Šukera, a bogami čak ni ministar zdravstva Darko Milinović nije daleko (obojica su i visoki dužnosnici stranke), s neba stiže dobra vijest: afera WikiLeaks! Ako ništa drugo ne spasi Jadranku Kosor, to će ju spasiti.

Okej, u tisućama stranica objavljenih dokumenata američke diplomacije, u vjerojatno po opsegu i dostupnosti materijala najvećoj špijunskoj aferi u povijesti, ima i više stotina dokumenata o Republici Hrvatskoj. Tu može biti svega – i razloga odlaska bivšeg premijera dr. Ive Sanadera, i nedajbože opaski o privatnim životima hrvatskih vladajućih političara i diplomata, i najrazličitijih fonograma i transkripata, i ozbiljnih stvari kao što su pregovori o granici sa Slovenijom, o oslobodilačkoj vojnoj akciji »Oluja«, o generalu Anti Gotovini, o ratnim zločinima i humanim preseljenjima...Ali, građani bi svakako mogli uvidjeti jedno: u svim politikama, i svim državama, jednako u svim političkim strankama i diktaturama, ima crnih vreća punih nelegalne love, blindiranih, a neplaćenih BMW-a, laganja javnosti i plasiranja dezinformacija, političkih atentata i terorističkih napada, kupovine izbora i kupovine ljudi.

U metastaziranom HDZ-u, za kojega iz SDP-a ovih dana stiže i pitanje je li cijela Hrvatska demokratska zajednica, kao pravna osobnost odgovorna za organiziranje korupcije i kriminala, mogu se samo nadati da će građani Hrvatske čitati i čitati dokumente s WikiLeaksa, svaki dan, sve do izbora. Jer kad vide kakvo blato, kakva cloaca maxima vlada svijetom, moći će samo zaključiti: svi su isti, a ovi naši još su i male bebe za »bjelosvjetske hohštaplere«, partijanere, izbotoksirane gospođe ministarke, hladne ljude koji pred sobom vide samo svoje ambicije, a ponekad u njihovu ostvarenju, i ratove. U svemu im može samo pomoći i izjava američkog predsjednika Baracka Obame o nultoj toleranciji na zviždače koji su omogućili curenje podataka o superiornoj američkoj diplomaciji. Ni veliki demokrat i nobelovac Obama neće biti labav prema osobama koje su ugrozile nacionalnu sigurnost, i to iznošenjem – istinitih i vjerodostojnih dokumenata. Afera će sigurno protesti svijet i vjerojatno donijeti političke turbulencije, smjene, možda i krize u cijelom nizu država. Samo bi u Hrvatskoj sve moglo ostati isto.
  

SDP i partneri, osim s nekoliko ključnih ekonomskih poruka o porezima na imovinu i stimuliranju proizvodnje, pred birače praktički izlaze u 2011. godini s jednom ključnom porukom: mi smo totalno drukčiji od onih drugih. No, u situaciji u kojoj maske padaju duž cijele zemaljske kugle, gdje se politika i diplomacija ogoljuju kao najgori i najprljaviji zanati, afera WikiLeaks teško može ikoga uvjeriti da doista postoje potpuno ispravni kreatori političkih procesa igdje na svijetu. To udara na sam koncept oporbene izborne taktike u Hrvatskoj, koja će igrati upravo na različitost u odnosu na koruptivne modele vlasti HDZ-a.

Naravno, osim ako WikiLeaks ne otkrije nove informacije i detalje koje će do kraja ukopati vladajući HDZ. Tako im bog pomogao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.