Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

HDZ u stratosferi

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 29. prosinac 2010. u 14:39 2010-12-29T14:39:00+01:00

Rekonstrukcija je samo truli kompromis između stranačkih struja koje su prisiljene dobaciti si međusobno pojas za spasavanje i ostati zajedno, samo kako zajedno ne bi i potonule

Predsjednik HGK Nadan Vidošević izjavio je prije nekoliko dana, po ne zna se koji puta, da bi Hrvatskoj trebala vlada stručnjaka, tehnomenadžerska vlada sastavljena podjednako od HDZ-ovaca i SDP-ovaca, a i izvanstranačkih ljudi, koja bi okupila najveće umove i izvukla zemlju iz krize. Na stranu to što je takvo razmišljanje danas velika iluzija, ali ponekad se čini da bi premijerka Jadranka Kosor možda doista bila najsretnija da u svoj operativni tim može pozvati nekoga tko doista zna znanje, pa možda i nekog od SDP-ovaca, nekakvog Ljubu Jurčića ili slično, možda čak i Slavka Linića uostalom, samo da se spasi svih muka koje danas ima. Ali, nažalost, Jadranka Kosor osuđena je na – HDZ.

A usprkos tome što je Vlada doživjela osvježenje, HDZ je u rasulu – pred javnošću, dojam je da se tu više ne zna tko pije, a tko plaća, tko koga daje uhapsiti, a tko koga spasiti. Unutar stranke vjerojatno neka kohezija još postoji, čisto hijerarhijski i institucionalno, ali da je i to slabo, dokazuje upravo ova rekonstrukcija u kojoj je premijerka i šefica stranke odlučila iskoristiti dosad manje istaknute članove Predsjedništva HDZ-a. Njen je cilj – doduše, legitimni – imati čvrstu većinu u vlastitim stranačkim tijelima, i cijela rekonstrukcija treba se i može gledati jedino kao sredstvo podzidavanja poluruševne kuće koja se još zove vladajuća stranka. Vjerojatno je svima, i građanima i premijerki, jasno da ni nekakav »svemirski« Bill Gates ne bi lako riješio hrvatski ekonomski gordijski čvor u par mjeseci koliko je ostalo do izbora.

Ova rekonstrukcija došla je barem godinu, možda i godinu i pol dana prekasno. Premijerka Kosor trebala je odmah po preuzimanju Vlade rekonstruirati Sanaderovu popudbinu, tako bi dobila na vlastitoj uvjerljivosti, a možda bi neki potpredsjednik za investicije u tom razdoblju nešto konkretno mogao i pokušati učiniti. Ovako je rekonstrukcija doslovce dvostruki spin – s jedne strane zabavljanje javnosti, a s druge vrtuljak u kojem su iz igre ispali aferama opterećeni ili pak nedovoljno lojalni igrači.

Naime, glavni kriterij ove Kosoričine »reanimacije« samo je jedan: što si sočnije okrenuo leđa Ivi Sanaderu, to si podobniji da budeš dio njezina novog tima. Sanaderov nekadašnji intimus Gordan Jandroković tako postaje potpredsjednik, a ni Branko Bačić nije mu bio daleko. Tko se prvi ogradio i kamenom krenuo na Sanadera (sjetimo se samo Jandrokovićevih izjava o »lažljivcu«), taj je ispaljen u višu orbitu. Sada su već svi skupa u stratosferi, i kroz ružičaste oblačiće gledaju Hrvatsku u daljini kao mali fokus na kugli zemaljskoj u kojem su birači valjda zaboravili da je Kosor bila prvi suradnik omrznutoga Sanadera.

Možda opozicija nije sasvim u pravu kada kaže da je ovo danas reinkarnacija Sanadera, ali Sanaderove politike bespogovorne lojalnosti i ulizništva, sigurno jest. Šteta samo što cijeli pothvat nije nimalo uvjerljiv. Promaknuti Branka Bačića koji je kao glavni tajnik stranke, ako ništa drugo, naslijedio Barišićev sef pun love nepoznatog porijekla, ne zvuči baš kao vrhunac antikorupcijske borbe. O ostanku Božidara Kalmete i Darka Milinovića, dakle ministra s najviše afera u resoru i Doktora Housa s baby roza kućerinom izgrađenom na račun tate penzionera, ne treba ni trošiti riječi. Oni su tu još samo kao jednadžba s dvije »poznanice« – bez njih nema ličke i dalmatinske izborne jedinice, i to je svima jasno.

Rekonstrukcija je dakle samo truli kompromis između stranačkih struja koje su prisiljene dobaciti si međusobno pojas za spasavanje i ostati zajedno, samo kako zajedno ne bi i potonule. I na isti način bi je možda proveo bilo tko tko bi jednako tako grčevito želio ostati na vlasti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.