Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Pardon Sanje Modrić

Komentar Zašto se za brata ministrice ne otima privatni sektor?

Nina Obuljen Koržinek, Josipa Rimac / Foto: Novi list
Nina Obuljen Koržinek, Josipa Rimac / Foto: Novi list
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2018. u 13:29 2018-03-20T13:29:33+01:00

Upinju se prikazati ministričinog brata kao vrhunaravnog stručnjaka, inženjera koji dolazi iz Odašiljača i veza, također državne tvrtke, a i u HAKOM-u je već radio. Anonimni izvor objašnjava kako njegov izbor nema nikakve veze s tim što mu je sestra članica Vlade. Jer – kaže taj PR Večernjem listu – »u Hrvatskoj je malo stručnjaka koji bi mogli nositi tako važnu funkciju, a bilo tko od njih, našao bi se (ionako), na ovaj ili onaj način, pod optužbama za sukob interesa«

Nikad se mi nećemo maknuti s mjesta dok god je ovog grabežljivog uhljebljivanja podobnika, braće i kumova na teret poreznih obveznika, u gradu, selu i državi. Najnoviji slučaj je brat ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. No od same vijesti da Vlada baš njega postavlja za direktora agencije HAKOM još su drskija njihova naknadna objašnjenja da je Tonko Obuljen nezamjenjiv kadar. Ministričin brat javio se, dakle, na natječaj za Vijeće HAKOM-a, moćne državne regulatorne agencije za nadzor telekomunikacija, poštanskih i željezničkih usluga, pod kojom je tržište od 16 milijardi kuna. Natjecalo se ukupno 40 kandidata koji su mogli biti elektrotehničke, poštanske, pravne, ekonomske ili prometne struke. Vlada je na zatvorenoj sjednici izabrala četvoricu uključujući i Tonka Obuljena i za njega su rezervirali glavnu fotelju. Pritom su u priopćenju još i zatajili njegovo ime, valjda da ne bi razbjesnili javnost.

Trebamo li stvarno biti bijesni? Ne, kaže vlast. Upinju se prikazati ministričinog brata kao vrhunaravnog stručnjaka, inženjera koji dolazi iz Odašiljača i veza, također državne tvrtke, a i u HAKOM-u je već radio. Anonimni izvor objašnjava kako njegov izbor nema nikakve veze s tim što mu je sestra članica Vlade. Jer – kaže taj PR Večernjem listu – »u Hrvatskoj je malo stručnjaka koji bi mogli nositi tako važnu funkciju, a bilo tko od njih, našao bi se (ionako), na ovaj ili onaj način, pod optužbama za sukob interesa«. Osim toga, što biste svi vi htjeli, poručuju, pa »Tonko Obuljen ima 52 godine i, kad bi čekao da mu sestra prestane biti na funkciji, mogao bi odmah u mirovinu«.

Mora se reći da se ova razina bezobrazluka ipak rijetko čuje čak i u našoj političkoj kulturi debelog obraza, koja sebi uzima za pravo da se građanima koji ih plaćaju obraća kao najvećim majmunima i budalama. S ovim se u posljednje vrijeme može mjeriti jedino cinični ispad ministra uprave Lovre Kuščevića koji je javnosti podvalio da će, s kompromitiranom državnom tajnicom Josipom Rimac, novi zakon o sprečavanju sukoba interesa pisati smijenjena šefica Povjerenstva, časna Dalija Orešković.

Za Tonka Obuljena, in toto, u Hrvatskoj nema zamjene? Nitko od 40 ljudi koji su se javili na natječaj za HAKOM nije mu ni do koljena? A ni okolo naokolo ne bi se našlo boljih?

Pa kako to onda da se privatne tvrtke nikad ne otimaju za svu tu bulumentu braće, sinova, supružnika, rođaka, susjeda i stranačkih vojnika, koji su, navodno, sve najbolji od najboljih? Kako to da ukupan rod i porod hrvatske političke kaste, dodajmo tome još i njihove ljubavnice, mora biti zbrinut u državi i na budžetu? A tako su stručni, sposobni, marljivi, pošteni i inovativni i tako im nigdje nema premca. Čudim se da Tonka Obuljena odavna nije upecao bar Hrvatski Telekom ako već ne njegov većinski vlasnik Deutsche Telekom. Ili austrijski ViP. Ili Tele 2. Kako to da ga negdje van već nije povukao Vodafone? Ma gdje svi oni gledaju kad im takvi geniji prolaze ispod radara pa im ih pred nosom mažnjava država?

Ništa od toga što Europska komisija piše li ga piše hrvatskoj Vladi da ovu zemlju vode u entropiju. Dok se ovo bude radilo na svakom pedlju Hrvatske, entropija je naše prirodno stanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze