Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Tjedna analiza

ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Čestitke premijeru i novom HDZ-u na Josipi Rimac

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 17. rujan 2017. u 9:53 2017-09-17T09:53:00+02:00

PONEDJELJAK Blud nad djetetom? Gulit ćete krumpire

Petorici muškaraca presuđeno je nakon punih deset godina za silovanje 16-godišnje djevojke. Napili su je, ubrizgali joj heroin, spriječili je u pokušaju bijega i snimku od 8,24 minute eksplicitnog seksa s besvjesnom maloljetnicom pustili na internet. Prvostupanjska presuda, za koju je ovom trulom i hladnokrvnom sustavu trebalo cijelo desetljeće, samo je jedan od gomile simptoma ozbiljne patologije hrvatskog pravosuđa: silovatelji su dobili po godinu dana zatvora.

Hoće li viši sud to ispraviti, vidjet ćemo, ali sigurno je da će se žrtva, kojoj je ova presuda ponovno pljunula u lice, načekati još nekoliko godina. Ne znamo kako se ona nosi s traumom i uspijeva li biti funkcionalno ljudsko biće. Ali organi koji dijele ovakvu pravdu očigledno nisu tu da utješe žrtvu, niti da obeshrabre neke druge nasilnike.

Netko bi mogao pomisliti da je godina dana za silovanje i javno sramoćenje žrtve skandal koji se iznimno omaknuo jednom od hrvatskih sudova, ali skandaloznih presuda može se skupiti napretek. Novinarka Kristina Turčin otkriva da je kazna rada za opće dobila na popularnosti među našim sucima i nakon općeg zgražanja nad slučajem ministra Čobankovića, koji je za slučaj višemilijunske krađe javnog novca kažnjen guljenjem krumpira u Caritasu. Naši sudovi lani su, naime, na društveno koristan rad poslali ukupno 26 seksualnih predatora nad - djecom.

Dezorijentacija je uzela maha, adrese su sudovi u Zagrebu, Osijeku, Puli, Varaždinu, Požegi, Splitu, Sisku. Spolno zlostavljanje djeteta, uključujući i pokušaje silovanja, kod nas se najčešće kažnjava minimalnim propisanim kaznama, a onda se kazna dodatno obesmišljuje slanjem počinitelja da grijehe okaju u kakvoj općinskoj kancelariji ili u staračkom domu. Stručnjaci uporno upozoravaju da je to karikatura pravde, ali našem se pravosuđu ne smije ništa prigovoriti jer će to odmah proglasiti pritiskom.

UTORAK Što je blokada Hrvatske prema Kolindinom počasnom doktoratu

U regiji nemamo spornih pitanja samo s Kosovom i Makedonijom, dovoljno smo daleko. Sa svima ostalima situacije je nabrušena. Sa Slovenijom nas muči pravorijek međunarodne arbitraže o granici, koji se ovdje »ne priznaje«. Službena Ljubljana protestno je najavila da neće podržati ulazak Hrvatske u OECD, a odmah joj se pridružilo i Orbanovo Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske zbog odnosa Hrvatske prema MOL-u i Zsoltu Hernadiju.

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Sa Srbijom je tradicionalno zategnuto, sva neriješena pitanja stoje, gorući problem trenutno je Agrokor. Sa BiH imamo toplije i hladnije faze, sada smo u vrlo hladnoj. Nakon što je Kolinda razbjesnila tamošnji državni vrh tvrdnjom da je BiH sigurnosna prijetnja Hrvatskoj zbog tisuća terorista ISIL-a koje se navodno vraćaju u tu zemlju, buknulo je i pitanje Pelješkog mosta. Šef Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić proglasio je nekidan ocjene hrvatske predsjednice o broju fundamentalističkih radikala u BiH zlonamjerno napuhanima i »politički irelevantnima«. Oko mosta se u Sarajevu kristalizirao tvrdi stav: prvo utvrđivanje granice, a onda razgovor o Pelješkom mostu.

Predsjednica je prije koji dan nagazila i Haški sud, što tamo nije primljeno s radošću, izjavivši da će Haag »izgubiti kredibilitet« ako potvrdi osuđujuću presudu za udruženi zločinački pothvat protiv Jadranka Prlića i drugih.

U utorak je Kolinda Grabar-Kitarović otišla u Budimpeštu jer će s Viktorom Orbanom, svojim glavnim saveznikom iz protubriselske inicijative Tri mora, izgladiti problem oko OECD-a. Otamo se vratila s počasnim doktoratom Sveučilišta Korvin i - povlađujući Mađarskoj: »Mađarska odluka o blokadi Hrvatske nije motivirana političkim razlozima nego zaštitom mađarskih poslovnih interesa«. Ako se naši vanjskopolitički interesi nastave ovako »zastupati i braniti«, bit ćemo sretni da naš ugled najluđe članice EU nije i gori nego što jest.

SRIJEDA Ledena sućut za Slavka Goldsteina

Poštovana obitelji, u povodu smrti gospodina Slavka Goldsteina, uime Vlade RH i moje osobno, primite izraze sućuti«.

Sa ovih 17 riječi, premijer Plenković je suho, kao preko volje, je izrazio saučešće obitelji Slavka Goldsteina.

Smrt jednog od naših najvećih intelektualaca, čovjeka koji je u svojih 90 godina napravio za kulturu ovog naroda više nego 90 drugih koji se u našem uskom sokaku lako uzdignu među veličine, tako je sahranila i tanku nadu da su naši politički prvaci kadri ispravno procijeniti što je doista vrijedno i važno za našu zajednicu. Pa, eto, nisu.

To je šire značenje Plenkovićevog hladnog »primite izraze sućuti«, formulacije kakva se šalje susjedu s devetog kata koga si ponekad sreo u liftu.

Sramotan oproštaj, ukratko, za svu onu povijesnu publicistiku koju nam je Goldstein ostavio kao memento za zbunjujuća vremena. Za onih nekoliko stotina izdanja koje je objavio kao izdavač. Za hrvatski rječnik i druga hrabra i važna djela. Za zabrinutu ljubav koju je Hrvatskoj davao kroz svoje nenametljivo, ali ustrajno, demokratsko i časno političko djelovanje u svim vremenima i sustavima. Za toleranciju i blagost kojoj nas je učio svojim primjerom.

Kao pljusku odjekuje spoznaja da je premijer Plenković neštedimice potrošio cijeli svoj bogati vokabular za akciju višetjednih pregovora s Fuhrerovim brkom. A za Shalom Goldsteinu uspio je skucati samo 17 ledenih riječi. Treba li reći da na Goldsteinov sprovod ni Vlada, ni Sabor, ni Kolinda nisu poslali nikoga kome bismo znali ime?

ČETVRTAK Strasti oko arbitraže treba smiriti

Prvi put u svom mandatu, Plenković je na konzultacije u Banske dvore pozvao čelnike opozicije. Optimisti će kazati da je predsjedniku Vlade i ministrima, eto, napokon puklo pred očima da politika noja ne vodi nikamo pa su odlučili inicirati pomirljive razgovore sa Slovenijom o postarbitražnoj soluciji života. Cinik će reći kako da ne, pritisli su ga iz Bruxellesa, pa mora promijeniti ploču i pokazati da je spreman surađivati i ponuditi neki kompromis oko vražjeg Piranskog zaljeva.

Foto: V. KARUZA

Puno bi nas više veselilo da je istina ovo prvo. Jer Hrvatskoj sada treba zrelo i odgovorno ponašanje državnog vrha koji bi se znao pametno suočiti sa sporovima, a nikako vodstvo koje će ih infantilno negirati i od njih pobjeći u konflikte. No, ako je presudilo i ovo drugo, opet dobro. Valjda svatko osim Davora Domazeta Loše ipak želi da se sukobi pravladaju razgovorima i upornim pokušajima da se dođe do konsenzusa, pa će to, prije ili kasnije, morati obaviti i Zagreb i Ljubljana.

Dok karikaturalni admiral, koga je predsjednica Republike, na čuđenje svih razumnih ljudi, uzela savjetnika, huškački izjavljuje kako ne smije biti popuštanja jer »Hrvatska vojska može biti u Ljubljani za 48 sati«, normalni će se političari ipak prikloniti dijalogu. Čini se da je na tu stranu okrenuo i Plenković. Sa čelnicima opozicije sjedio je iza zatvorenih vrata pa smo o njihovim diskusijama čuli samo interpretacije, ali ima naznaka da neki od njih nisu na visini zadatka. Hrvatska se, zbog same sebe, mora iščupati iz ove pat pozicije sa svojim prvim susjedom, a saveznike za tvrdoglavost teško će naći u EU. Zato se opozicija, koliko god joj to može biti slatko jer je s druge strane rival Plenković, ne bi trebala ponašati kao jato krvoločnih jastrebova. Imaju tisuću drugih tema za političku borbu, ovdje strasti treba smiriti.

PETAK Nelegalno zgrabila stan, a sada pozvana u Vladu

Bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac - koju je Vlada upravo imenovala državnom tajnicom - protagonistica je jednoga od najnevjerojatnijih skandala kojima je kumovalo hrvatsko pravosuđe, a tih nije malo.

Početkom lipnja osuđena je, dakle, stanovita Anna Marija Radić jer je, kao ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja, Josipi Rimac dodijelila stan od 158 kvadrata i Kninu, u istoj kući gdje Josipa Rimac već ima drugi, isti takav. Radić je na sudu izjavila da je došla takva »preporuka« te da se ona bojala otkaza.

Nepobitna činjenica da se kninska gradonačelnica dočepala stana koji vrijedi 548.000 kuna na temelju kaznenog djela druge osobe, dakle protuzakonito, u sudskom postupku nije tretirana. Josipi Rimac ostala je nekretnina od pola milijuna kuna, a nadrljala je samo Anna Mariji Radić. Dapače, ako kazna bude potvrđena, ona, a ne Rimac, morat će vratiti 548.000 kuna, za koliko je oštećen državni proračun.

Čestitamo gospođi Rimac na visokoj dužnosti, a »novom HDZ-u« i premijeru Plenkoviću što su nju, tako vrstan uhljebnički kadar, doveli u Vladu da radi za Hrvatsku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.