Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
PARDON

kolumna SANJA MODRIĆ Policija govori španjolski

SANJA MODRIĆ Policija govori španjolski
SANJA MODRIĆ Policija govori španjolski
Autor:
Objavljeno: 19. veljača 2019. u 22:32 2019-02-19T22:32:17+01:00

Majka dvoje djece leži u zagrebačkoj bolnici nakon što su joj odstranjeni reproduktivni organi. S kćeri od 14 i sedmogodišnjim sinom koji boluje od Ašpergerove bolesti za to vrijeme je suprug od koga je nekoliko godina rastavljena jer ju je stalno tukao. Prije pet godina s djecom je od njega bježala u sigurnu kuću. On je umirovljeni policijski specijalac. Dva puta je bezuvjetno osuđivan zbog nasilja i sklon je opijanju. Nedavno je prijevremeno pušten iz zatvora zbog »dobrog vladanja«.
Hospitalizirana majka u stalnom je kontaktu s djevojčicom. Toga dana, bio je to prošli petak, zove je više puta da bi svaki put čula kako oca i dječaka još nema kod kuće. Postaje zabrinuta. Prvi put naziva policiju u 16.59. Objasni im u čemu je stvar, kaže im da se boji za djecu i moli ih da odu k njoj doma da vide što se događa i spriječe eventualne probleme.

Ali policije nema pa nema. Zove ih još nekoliko puta. U 17.46 opet telefonira kući i tada čuje djecu kako urlaju. Otac mlati djevojčicu, a njen mali brat vrišti. Majka u spavaćici uskoči u taksi i stiže pred kuću. Poslije nje napokon se pojavljuju i policajci. Otac je pijan, djevojčici je razbio očale i mobitel, vukao je po asfaltu i glavom joj stukao letvu s ograde.
Od prvog poziva policiji prošlo je oko sat vremena. Za toliko bi valjda došli do Siska, Karlovca ili Krapine. A da žena nije snimila tih pet razgovora s njima, vjerojatno bi i to i sve drugo porekli.

Taj novi slučaj obiteljskog nasilja – ovoga puta usred Zagreba – iznova pokazuje koliko nam je trebala Istanbulska konvencija. Ali veliko je pitanje kada će žrtve obiteljskog nasilja u Hrvatskoj moći računati na te nove mjere i procedure unutar hrvatskih službi i institucija koje će im osigurati zaštitu, brzu intervenciju i elementarnu pristojnost. Jer u ovoj zagrebačkoj drami nisu pokazale ništa od toga.
Ministar Božinović i ravnateljstvo Policije trebaju čuti te sramotne snimke, a dostupne su, da točno vide i razumiju kakav kadar ne bi smio primati plaću u policijskim službama.

Užasnutoj ženi koja moli da joj policajci kratko pripaze na sina i kćer jer ona odmah potpisuje da izlazi iz bolnice na svoju odgovornost i kreće kući, dežurna policajka povišenim tonom odgovara kako policija svakako ne može čuvati njenu djecu. Pa ne očekuje valjda da ih dovedu u policjsku postaju!? To je »domena sustava socijalne skrbi«, docira se ženi usred očigledne krize u kojoj opasnost prijeti djeci. Eto joj pa neka izvoli nazvati njih.

No, bože moj, centar za socijalnu skrb radi samo do 15 sati, informira majku organ reda i zakona. Dežurna je, doduše, neka socijalna radnica, ali one se, iz nekog razloga, »do ponedjeljka tom problematikom ne bavi«.

A kad očajna majka nastavi inzistirati da policajci spase djecu dok nje nema, policajka se obrecne: »Jel vi shvaćate što vam ja govorim? Jel ja pričam španjolski? Probajte nešto, ne znam, ali mi sigurno nećemo uzeti djecu«.

Pa ako takva pravila vladaju u hrvatskoj policiji, onda ne znam čemu hrvatska policija uopće služi. Da se breca na građane kad je u smrtnom strahu kume i mole za pomoć? Da se ograđuje od odgovornosti čak i kad su u pitanju djeca? Da bude drska i nadmena prema onima koji je plaćaju? I da dođe na mjesto događaja za jedan sat, dok mahnitost stigne poubijati i djecu i susjedstvo?

Zar bi im pala kapa s glave čak i da su doveli djecu u policijsku stanicu? Pa to bi sam napravio svaki normalan policajac ako nema drugog rješenja. Ali ovima se očito ništa ne da. Neće. Ne mogu. Netko drugi je za to zadužen. Spori su kao polagana smrt. Zar ja govorim španjolski?
Tko zna bi li to učinili da javnost nije saznala što se zbilo, ali budući da su snimke objavljene, jučer su policijski šefovi oko ovoga održali press konferenciju pranja ruku. Bilo je, kažu, »malo propusta« oko komunikacije. No oni inače vrlo dobro znaju kako se ispravno postupa u ovakvim slučajevima jer »stalno provode edukacije vezane uz obiteljsko nasilje«.

Ma baš krasno. Valjda ih ovakvom radu ne uče na njihovim »edukacijama«. A ni socijalne službe, nadamo se, nitko ne uči da daju zajedničko skrbništvo nad djecom majci i ocu koji je osuđivani obiteljski nasilnik. Možda bi svi skupa najbolje išta naučili da za ovo dobivaju otkaze.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.