Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
PARDON

kolumna SANJA MODRIĆ Kakva hajka na nevinog Kujundžića

SANJA MODRIĆ Kakva hajka na nevinog Kujundžića
SANJA MODRIĆ Kakva hajka na nevinog Kujundžića
Autor:
Objavljeno: 16. kolovoz 2018. u 19:51 2018-08-16T19:51:58+02:00

Pa jasno da je ministar zdravstva Kujundžić nevino optužen i da se svi drugi koji su odgovorni za smrt dvojice ljudi u Zaprešiću i Jastrebarskom sada podmuklo skrivaju iza njega i traže njegovu glavu. Hajka je ovo na ministra, evidentno hajka.

Jer, pravih je krivaca puno. Pod jedan, ona prva ekipa Hitne pomoći koja okolo ide bez liječnika, a još je k tome ograničena i Kujundžićevim striktnim propisima o tome što smije poduzeti, a što ne. Oni su krivi jer nisu imali potrebnu opremu za spašavanje dečka koji se guši. A zašto je nisu kupili svojim novcem i držali je u ambulantnim kolima? Dobro znaju da Država mora smoći dovoljno milijuna eura za avione, audije s kožnim sjedalima, prohtjeve Crkve i zdravstva u BiH? I valjda bi bio osnovni red da i oni nešto pridonesu za opće dobro. Pa koliko košta taj jedan defibrilator?
Svoga je groša vrijedna i Hitna broj dva, ona koja sa sobom vodi doktora. Kad se zvalo za Mattea, ti su, zamislite, bili na drugoj intervenciji i spašavali drugog čovjeka. Pa su onda morali ostaviti napola tog drugog nevoljnika koji je također otišao bogu na ispovijed. Ali izuzetna je čast biti jedini liječnik za hitne intervencije u pola županije, a s čašću idu i obaveze. Tko im nije dorastao, ah, čujte, neka se sada ne vadi na ministra.

Kad već idemo redom, uprimo prst i na onog slučajnog prolaznika, poduzetnika iz Zaprešića, kome je Matteo izdahnuo na rukama i koji je zatim u kamere sasuo drvlje i kamenje po Kujundžiću. Da je on bio koncentriraniji, kao što se očekuje od odraslog čovjeka, i da se nije tako infantilno emocionalno raspao, mogla je njegova pomoć biti puno djelotvornija. Lako je cendrati i optuživati druge. Ali ministar je bio na zasluženim ferijama, već pada s nogu od velikog rada cijele godine. A ti si bio tamo, druškane, pa od tebe ništa.
Javila se i majka da ogorčeno napadne Kujundžića što je rekao da je sve bilo po propisima, a njeno dijete je svejedno mrtvo. Pa, draga gospođo, vi se očito u propise ne razumijete, ali propisi se, da znate, moraju poštovati. A do neželjenih ishoda će uvijek doći, to su vam zakonitosti statistike. I most padne, evo vidite ovo u Genovi, desit će se peh ponekad i vama.
A i sam taj momak, žao nam je što je tako završilo, ali ima i on svojih zasluga za sve ovo. Sada svojom smrću inkomodira ministra, a mogao se lijepo iseliti u Njemačku ili u Kanadu, zajedno sa svojim zdravstvenim kartonom. Pa bi ga tamo spašavali kad se sruši na cesti, a ne bi sve ostalo na hrvatskom zdravstvu za koje građani daju premalo novca. A svejedno traže da ih se liječi i padali bi na pločnik kad god im se prohtije.

I, na kraju, lijepo je rekao ministar da su za Matteovu sudbinu jako krive i bogate zemlje koje nam uzimaju liječnike. Sigurno da jesu. Nije on koji je jednog jednoga dao Hitnoj na 60.000 stanovnika, nego oni. Jer medicinsko osoblje ide u inozemstvo zbog novca, a ne zato što bi Kujundžićev zdravstveni sustav i za njih bio nepodnošljiv. Da oni žele raditi za četiri tisuće kuna, molim, moglo bi ih biti puno više od jednoga.
Pa vidiš da je hajka, ništa drugo. I zato je razumljivo da se ministar ne osjeća odgovornim. Zar želite da sutra i po njega treba poslati Hitnu kad ga toliko mučite? Zar se on ne može odmoriti dva tjedna a da vi iz inata ne umirete naokolo?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.