Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Dajte zakon o zaštiti lika i djela Franje Tuđmana

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2019. u 20:40 2019-02-14T20:40:53+01:00

On je jebeni moron – prišio je Donaldu Trumpu njegov vlastiti državni tajnik, poznati republikanac Rex Tillerson.
– On je profesionalni lažac – izjavio je za američkog predsjednika Roy Cohn, njegov odvjetnik.
– Posve je prolupao – rekao je za Trumpa njegov direktor osoblja Bijele kuće Reince Priebus, uzdanica američkih republikanskih krugova.
– On je idiot, posve je skrenuo – izjavio je kasnije i John F. Kelly, republikanska zvijezda vojnog i sugurnosnog establišmenta i Trumpov sljedeći chief of staff koji je preuzeo službu nakon Priebusa.

– Idiot. Zašto se uopće bavimo tim idiotom? – pobjesnio je u jednoj prilici John M. Dowd, ugledni advokat i Trumpov pravni savjetnik.
Sve ove citate, ima ih još, preuzimam iz knjige slavnog novinara Boba Woodwarda »Strah, Trump u Bijeloj kući« o prve dvije godine Trumpovog predsjedničkog mandata.
Zbog tih žestokih i uvredljivih izjava nitko nije završio u zatvoru, niti je na bilo koji način sudski gonjen. »Glupa je kao cigla«, rekao je za moćnu kći predsjednika SAD-a Ivanku – Trumpov glavni politički strateg Steve Bannon.

– Kakav jebeni idiot – zatefterio je na račun predsjednika Sjedinjenih Američkih Država globalni medijski magnat Rupert Murdoch.
Mnoge poznate i utjecajne osobe u SAD-u, ali i drugdje, uključujući, kako vidimo, čak i društvo njegovih najbližih suradnika, Trumpa konstantno zasipaju kojekakvim uvredama koje ga difamiraju moralno, politički i intelektualno. Njegova je politika dosad provocirala niz teških optužbi među kojima i optužbu za veleizdaju.
Ali među svim tim kritičarima, medijskim komentatorima i krvoločnim antitrumpovski nastrojenim satiričarima, koji mu bez ikakve zadrške uzimaju mjeru ispaljujući mu u čelo i najubojitije verbalne projektile, nema osuđenih za klevetu, sramoćenje, uvredu ili bilo koje drugo nama poznato kažnjivo djelo vezano uz izgovorenu riječ.
Na javnim skupovima diljem SAD-a, isto kao i u zemljama EU, prosvjednici sviju vrsta bjesne na svoje političare da ti pamet stane i ne birajući riječi. I, zamislite, baš ništa im se nakon toga ne dogodi. Ne privodi ih policija u maricama, ne stižu im sudski pozivi, pa onda ni sudske presude.

Ali mi, naravno, ne živimo ni u SAD-u, a bogme ni u Eurospkog uniji premda smo formalno njezina punopravna članica, nego u Hrvatskoj.
I kod nas sada imamo taj slučaj – ni prvi, a sigurno ni posljednji te vrste – da je građaninu presuđeno jer je nedavno, kad je Bandić podizao kip Franje Tuđmanu u Zagrebu, viknuo: »Zločincu ste digli spomenik«. Dotični »neprijatelj države, poretka i svega hrvatskoga« zove se Zoran Erceg i ratni je veteran, a dobio je zbog te rečenice 15 dana zatvora uvjetno na godinu dana. A kako bi se na najmanju moguću mjeru svela opasnost koju on valjda predstavlja za Domovinu, osuđenom je Ercegu zabranjeno i da se približi statui doktora Franje Tuđmana pred kojom je, u inkriminiranoj situaciji, o njemu izrekao svoje nedopušteno mišljenje.
Ne znamo još kako će se prema ovom sjevernokorejskom tipu sudske odmazde tipične za verbalni delikt postaviti viši sud u žalbenom postupku, ali zasad Ercegu na grbači stoji prijetnja zatvorom i kvalifikacija da je »kršio javni red i mir i izazvao opće zgražanje«.

Fino. Hrvatsko pravosuđe nadmeće se samo sa sobom u ismijavanju demokratskih standarda i u tom zatupljujućem maratonu veselo bilježi jedan poen za drugim. Već sada se jedva itko usudi pisnuti o bilo čemu što pripada imaginariju nepogrešive svetosti HDZ-ovskog državotvorstva u samostalnoj Hrvatskoj. A uskoro možda nećemo smjeti ni spomenuti glavnu mangu tog projekta – Franju Tuđmana – a da istodobno ne kleknemo i ne prekrižimo se.
Pa kad je tome tako, dajte nam zakon o tome, jedan, dva, tri, sto dvadeset i tri, s obaveznim likovima i pripadajućim kaznama. Da se nitko u Hrvatskoj više ne zanosi pravom na slobodu mišljenja i govora i dalekim preporukama Europskog suda za ljudska prava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze