Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Bolesno društvo, jezik za zube

SANJA MODRIĆ Bolesno društvo, jezik za zube
SANJA MODRIĆ Bolesno društvo, jezik za zube
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2018. u 20:48 2018-08-18T20:48:42+02:00

Nakon niza novinara i drugih javnih osoba, novu prijetnju smrću primio je i Domagoj Zovak, urednik News Bara, satiričnog TV kolaža koji emitira više kanala. Taj koji mu se javio zaklinjući se da će mu presuditi po kratkom postupku (»I ti ćeš dobiti u potiljak, kunem se«), poslao je Zovaku i raspored autobusne linije kojom putuje u posjet obitelji. Tako je naglasio ozbiljnost. Da, naime, Zovak zna da ovaj zna kuda se njegova žrtva kreće i gdje je može zaskočiti. Zovak je prijavio policiji.
U Hrvatskoj ništa novo da se javno eksponiranim ljudima zbog stavova prijeti smrću, a posljedice su za buzdovane uglavnom nula. Ako se zbog prijetnji prepadneš – a hoćeš, ako ne za sebe, onda za svoju obitelj – onda, izvoli, možeš podnijeti tužbu. Tvoja stvar, tvoja tužba. Prijetnje smrću su zakonom zabranjene, tu si, kao, na sigurnom. Ali pravosuđe ti, pogledajmo primjere, neće puno pomoći. Osim, naravno, ako si Plenković, ministar, ili tako nešto važno. S njima nema šale, ne smije se na njihova vrata ni jaje baciti, a kamoli da će im se prijetiti. Policija odmah skače kao oparena i momentalno postupa.

Ali ti, jasno, nisi taj. Policija ti neće zakucati da te pita kako se osjećaš i da te umiri obećanjem da će, bez brige, oni to odmah riješiti. Tvoj će privatni postupak – pod uvjetom da uopće imaš para za odvjetnika – trajati jedno sedam godina. Pa čekaj. A kad stvar jednom i dođe do kraja, često će se kao presudno nametnuti da je onaj koga si tužio s povjerenjem u sustav kad je, osim tvoje glave, spomenuo i tvoju djecu – hrvatski branitelj.
Dokazat će se da mu je priznat PTSP i zaključiti kako je ono s metkom u potiljak ili nekom drugom najavom tog tipa sunuo u nekontrolabilnom trenutku duševnog rastrojstva. Da je bio zdrav, takvo što sigirno ne bi učinio. Ali zdrav nije, podsjetit će obrana podsjetiti i tebe i sud, zato što je za tebe i tebi slične branio domovinu riskirajući da pogine. Osim toga, odvjetnik će priložiti potvrdu da tuženi izdržava ženu i dvoje maloljetne djece kao jedini hranitelj obitelji. Sve će mu to biti uzeto kao zbir olakotnih okolnosti. Netko će možda još i nazvati s visokog mjesta da sudu »pomogne« u odluci.

A tebi će kao otegotnu prišiti da nisi pazio što javno govoriš i kakve kritike i mišljenja iznosiš, a znajući pritom da možeš iznervirati osjetljive živce određene populacije. Da je to ispravno, prisnažit će i predsjednica Republike izjavom u kojoj će nekog drugog sličnog nasilnika koji poziva na likvidaciju uzeti u zaštitu poradi ustavno zaštićenog – prava na iznošenje stava. I s njime se radosno slikati.
Ukratko, odsvirao si. Taj s kojim se godinama povlačiš po sudnicama iz straha ili iz principa, možda dobije neku uvjetnu ili ga pošalju u dom staraca da ih malo zabavlja za opće dobro.
Pretjerujem? Nipošto. Eto sudske prakse za vas koji prevrćete očima. Organi vlasti, koji su po definiciji dužni štititi građane i njihove ustavne slobode, rade kako već rade i tako direktno sukreiraju društvenu atmosferu u kojoj će mnogi jednostavno začepiti usta da se ne izlože ovome čemu se izložio Zovak. Odatle i sve ove šatoraške prijetnje i zabrane zbog pjevača, ojkanja i kazališnih predstava. Teško bolesno društvo, kažu politolozi. Ali ne treba ti ni osam osnovne da to vidiš.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.