Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. listopada 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Plenković i Bernardić moraju pokrenuti opoziv predsjednice Republike

Kolinda Grabar-Kitarović / Foto Darko JELINEK
Kolinda Grabar-Kitarović / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 17. travanj 2018. u 16:59 2018-04-17T16:59:05+02:00

Bernardić ima posla i u SDP-u. Nedavno imenovani politički tajnik stranke Davorko Vidović prihvatio je krajem 2015. ući u »vladu« predsjednice Republike. Na taj je način iskazao nelojalnost prema SDP-u bez presedana i Bernardić sada nema izbora nego Vidovića izbaciti iz stranke

Nije Kolinda Grabar-Kitarović nipošto iznimka, drugi europski predsjednici u državama parlamentarne demokracije također rade svakakve gluposti. Portugalac Aníbal Cavaco Silva i Makedonac Gjorge Ivanov isprva su odbijali mandat za sastavljanje vlade dati političkoj opciji koja je imala jasnu parlamentarnu većinu. Nisu bili po njihovom ideološkom ukusu. Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis je, pak, natjerao socijaldemokrate da povuku prijedlog da premijerka bude Sevil Shhaideh, inače islamske vjeroispovijesti.

Ali, Kolinda Grabar-Kitarović skoro da ih je sve nadmašila. Ona je, vjerovali ili ne, u prosincu 2015. osnovala nekakvu privremenu vladu, premda je u tom trenutku u Banskim dvorima bila legitimna vlada Zorana Milanovića. Malo je nedostajalo da predsjednica proglasi tu »vladu«, što se nije dogodilo isključivo zbog brzine reakcije Tomislava Karamarka i Bože Petrova, koji su uspjeli postići dogovor o većinskoj koaliciji i temeljem toga za mandatara za sastavljanje Vlade ponuditi Tihomira Oreškovića. Što god tko mislio o toj dvojici, hrvatski narod mora im biti zahvalan. Jer, da tog 23. prosinca 2015. Karamarko i Petrov nisu donijeli na Pantovčak 78 zastupničkih potpisa, Hrvatska bi imala dvije vlade, a o tome što bi zatim uslijedilo ne želimo niti razmišljati. Naravno da Milanović ne bi podnio ostavku i vlast predao Damiru Vanđeliću i njegovim »ministrima«, kojima je Kolinda Grabar-Kitarović namijenila ulogu upravljača državom dok se, nakon novih izbora za Sabor, ne okupi potrebna većina.

I ranije su mediji prenosili neslužbene informacije o predsjedničinoj »vladi«, ali sada iz usta nesuđenog »ministra« Borisa Jokića znamo da je to bilo vrlo ozbiljno, da je Kolinda Grabar-Kitarović u svom Uredu zaista okupila to društvo. Samo mjesec i pol dana poslije održanih izbora, a da prije toga nije nikome povjerila mandat da pokuša sastaviti Vladu, ona je planirala uspostaviti paralelnu vlast u Hrvatskoj?! To je automatski za zahtjev za impeachment. »Predsjednik Republike odgovoran je za povredu Ustava koju počini u obavljanju svojih dužnosti«, navodi se u ustavnom članku u kojem se propisuje procedura opoziva državnog poglavara.

Istina, Kolinda Grabar-Kitarović formalno nije prekršila Ustav, jer »samo« je kadrovski posložila svoju ekipu, nije napravila još taj jedan korak i objavila da je razriješila Milanovićevu vladu kako bi je zamijenila svojom. Zato je teško očekivati da bi Ustavni sud dvotrećinskom većinom članova utvrdio predsjedničinu odgovornost, zbog čega bi joj prestala dužnost. Ali, Andrej Plenković i Davor Bernardić svejedno bi morali sjesti i dogovoriti pokretanje postupka opoziva Kolinde Grabar-Kitarović, za što je nužna podrška dvije trećine zastupnika. Na Pantovčaku se, nakon Jokićevog priznanja nema više dvojbe, nalazi osoba opasna po Hrvatsku i Plenković i Bernardić jednostavno ne smiju ignorirati tu činjenicu. Nadalje, premijer i lider parlamentarne opozicije moraju odmah pristupiti izradi prijedloga promjene Ustava.

Poželjno bi, dakako, bilo da se slože o ukidanju neposrednih izbora za predsjednika Republike i njegovih preostalih ovlasti, koje nadilaze ceremonijalni karakter ove dužnosti. No, s obzirom na to da to još uvijek nije realno, Plenković i Bernardić trebali bi se koncentrirati da barem bolje ustavno reguliraju proces davanja mandata za sastavljanje Vlade. Iz Ustava se tako mora izbaciti članak koji je Kolinda Grabar-Kitarović htjela zlouporabiti kad je maštala o svojoj »vladi«. U uređenim europskim državama nije rijetkost da od izbora do konstituiranja nove vlasti prođu i mjeseci, Njemačka je za to dobar primjer. Cijelo to vrijeme, međutim, postojeća vlada upravlja zemljom. Ne instalira predsjednik privremenu vladu. Hrvatski Ustav je, u pravu je bio Ivo Josipović, loše napisan i zadaća je vodećih političara da to poprave. Neka krenu upravo od ovog njegovog segmenta.

To je što se tiče Ustava. Ali, Bernardić ima posla i u SDP-u. Nedavno imenovani politički tajnik stranke Davorko Vidović prihvatio je krajem 2015. ući u »vladu« predsjednice Republike. Premda je, znači, SDP imao službenu Vladu, koja se tih dana borila za drugi mandat, Vidović je pristao biti »ministar rada i mirovinskog sustava« u konkurentskoj »vladi«. Na taj je način iskazao nelojalnost prema SDP-u bez presedana i Bernardić sada nema izbora nego Vidovića izbaciti iz stranke. Već na idućoj sjednici Predsjedništva SDP-a. Vidoviću olakotna okolnost ne može biti to što je mrzio Milanovića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.