Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Piše Dražen Ciglenečki

DRAŽEN CIGLENEČKI Predsjednica u strahu od Bujanca

Foto arhiva
Foto arhiva
Autor:
Objavljeno: 4. studeni 2018. u 17:21 2018-11-04T17:21:31+01:00

 U razdoblju do izbora predsjednica će se sigurno još više sinhronizirati s Bujancem, sposobnim da joj pobuni simpatizere, pa će njegova društvena moć tako i dalje rasti

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je prije nešto više od mjesec dana na zasjedanju Opće skupštine UN-a izjavila da se raduje sastanku u Marakešu, na kojem će se prihvatiti Globalni sporazum za sigurnu, urednu i redovnu migraciju, o kojem se pohvalno izrazila. Naravno da se ona radovala tom skupu. Kolinda Grabar-Kitarović obožava multilaterale.

To su prilike za njezine susrete sa svjetskim državnicima, čime pokušava odašiljati poruke da je vrlo aktivna u vanjskoj politici i cijenjena u međunarodnoj zajednici. Istina, znala je da u Marakešu neće biti Donalda Trumpa, uz kojeg se voli gurati na ovakvim eventima, jer se američki predsjednik, poznat po oštroj antimigrantskoj politici, odbio pridružiti spomenutom dokumentu.

Bila je predsjednica Republike svjesna i da se u Maroku neće pojaviti ni Viktor Orban, s kojim također dijeli neke vanjskopolitičke stavove, budući da se i Mađarska krajem srpnja povukla iz Marakeškog sporazuma. Ali, bit će tamo dovoljno drugih političkih lidera i Kolinda Grabar-Kitarović s iskrenim je veseljem iščekivala put u Marakeš. Već u kolovozu je glavnom tajniku UN-a potvrdila svoj dolazak. Prethodno se s premijerom Andrejom Plenkovićem dogovorila da će na ovoj konferenciji upravo ona predstavljati Hrvatsku.

No, onda su u petak s Pantovčaka priopćili da je predsjednica u međuvremenu odlučila da ipak ne ide u Marakeš i da je o tome izvijestila Ministarstvo vanjskih poslova. Nisu naveli nikakve razloge tog iznenadnog odustanka, a premijer Plenković već dva dana ponavlja da je tek iz medija doznao da se Kolinda Grabar-Kitarović predomislila.

I bila bi velika zagonetka što se to dogodilo, zašto je predsjednica odjednom otkazala putovanje kojem se toliko radovala, da Velimir Bujanec dva dana ranije nije preko Facebooka obavijestio javnost da ona više ne podržava Marakeški sporazum. Danas znamo da predsjednica Republike ostaje kući u strahu od televizijskog voditelja jako utjecajnog među njezinim biračima, koji su je ovog tjedna putem Facebooka pozivali da se distancira od sporazuma koji će navodno migrantskim hordama omogućiti da pregaze Hrvatsku. Kolinda Grabar-Kitarović nije se mogla nositi s tim, čim je Bujanec u srijedu nazvao Ured predsjednice da se informira kako stoje stvari s Marakešom, ona se predala.

Odmah se prisjetila kako su Bujančeve emisije bile intonirane kad je u veljači ugostila srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Hrvatska verzija agitatora s američkog desničarskog kanala Fox News zasula ju je tada bujicom otrovnih kritika. Takvo što si predsjednica ne može priuštiti godinu dana prije izbora.

I Trump se, uostalom, prilagođava Seanu Hannityju i ostalim zvijezdama Fox News, koji mu pod nadzorom drže biračku bazu. U razdoblju do izbora predsjednica će se sigurno još više sinhronizirati s Bujancem, sposobnim da joj pobuni simpatizere, pa će njegova društvena moć tako i dalje rasti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze