Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
19. studenoga 2019.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Predsjednica nema sadržaj, zato je u medijima zbog haljina

DRAŽEN CIGLENEČKI Predsjednica nema sadržaj, zato je u medijima zbog haljina
DRAŽEN CIGLENEČKI Predsjednica nema sadržaj, zato je u medijima zbog haljina
Autor:
Objavljeno: 31. ožujak 2019. u 15:55 2019-03-31T15:55:38+02:00

Za političarku, posebno visoku državnu dužnosnicu, doista je grozno kad je u javnosti prisutna najviše zbog svog izgleda. Gore je valjda samo ako medije pune njezine afere. No, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović začudo nije smetalo da je se svodi kao na nekakav model, štoviše ona je to sama forsirala. U rujnu prošle godine je, primjerice, pozirala za rusko izdanje modnog magazina Marie Claire. Osobno je, kako su detaljno izviješteni hrvatski građani, odabrala kreacije domaćih dizajnera te da je po završetku snimanja izjavila da nije znala da je manekenski posao tako zahtjevan. Odjednom se, međutim, tek pola godine nakon tog foto sessiona, predsjednica Republike žali da je dio medija trivijalizira, baveći se isključivo njezinim haljinama, frizurama i kilogramima. Tvrdi da to za nju predstavlja nepodnošljivi seksizam. Otkud sad ta promjena? Možda će Kolinda Grabar-Kitarović jednom objasniti zašto više ne želi biti manekenka.

No, valja je upozoriti što bi joj se moglo dogoditi ako mediji, u većini njoj vrlo skloni, prihvate apel da se koncentriraju na predsjedničin sadržaj i rezultate onoga što je odradila, a ne na kapute koje nosi. Kolindi Grabar-Kitarović u tom slučaju prijeti da po nekoliko tjedana, i to u izbornoj godini, naprosto nestane iz javnosti. Ona, naime, nema nikakvog političkog sadržaja ni rezultata. Iza predsjednice su, ako izuzmemo smjenu savjetnika Mate Radeljića uz pomoć SOA-e, mjeseci doslovno ničega. Ni u razgovoru za naš list nije ništa rekla i odjeka je imalo samo to njezino iznenadno negodovanje zbog medijskog tretmana. Od kako je odlučila u potpunosti se staviti pod okrilje premijera Andreja Plenkovića, predsjednica Republike vezala si je ruke i nema što kazati. Evo što je, recimo, jučer izjavila o propadanju Uljanika i »3. maja«: »Voljela bih da se mogu spasiti brodogradilišta, no ukoliko je to neisplativo i nemoguće, prihvatit ću to«. Mogla je jednako tako reći da bi htjela biti glavna tajnica Ujedinjenih naroda, ali da neće praviti dramu od toga ako i ne bude. Pristup Kolinde Grabar-Kitarović brodogradnji u dlaku je isti kao Plenkovićev, premijer bi sigurno također htio da, ako je to moguće, ona opstane i da svima bude dobro. Čim se predsjednik Republike u Hrvatskoj identificira s Vladom, neizbježno gubi sadržaj. Naročito ako još nije ni aktivan na vanjskopolitičkom planu, što je već dulje, odkad je splasnula Inicijativa tri mora, karakteristično za Kolindu Grabar-Kitarović.
Predsjednica je, dakle, u velikim problemima. Ili će opet snimati editorijale za modne magazine i često mijenjati styling kako bi je mediji zapazili ili će se morati pomiriti da nije zanimljiva javnosti. Trećeg nema. Povratak na politiku određene distance prema Vladi više ne dolazi u obzir, s tim je gotovo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.