Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Picula i Ressler, to je kao Bog i šeširdžija

Foto D. Jelinek
Foto D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 14. travanj 2019. u 21:14 2019-04-14T21:14:15+02:00

HDZ će pobijediti na izborima za Europski parlament. Iznenađenja neće biti. Ništa se ne bi promijenilo ni da je Andrej Plenković popunio HDZ-ovu listu s još većim političkim anonimcima, jer izbori nisu natjecanje na kojem se biraju najbolji. Ali, Plenkovićev je problem jako dugačka kampanja, daleko je 26. svibanj kad se održavaju ovi izbori. Tijekom tog će razdoblja, naime, itekako do izražaja doći činjenica da je lista SDP-a, još ipak glavnih oponenata HDZ-a, neusporedivo bolja. Predsjednik HDZ-a će sigurno uložiti puno energije u kampanju, ali on ne sudjeluje u izborima, fokus javnosti neće biti niti na njemu niti na predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću nego na kandidatima. Najviše na prvoplasiranima na listama, u konkretnom slučaju na Karlu Ressleru i Toninu Piculi. A njih su dvojica doista kao – Bog i šeširdžija.
Dok je Ressler tek zakoračio na političku scenu, Picula je na njoj već tridesetak godina. Ressleru su ovo prvi izbori, a Picula je odradio već mnoge kampanje i na lokalnoj i na nacionalnoj razini. Resslerovo je znanje iz knjiga, a Piculino se zasniva na neposrednom iskustvo, budući da je obnašao niz važnih političkih i državnih dužnosti. Prednost bi Ressleru trebala biti mladost, ali on, nažalost, zvuči kao da je zapravo stariji od Picule (57). Nigdje u njegovim nastupima ni traga nekoj mladenačkoj zaigranosti. Picula nije veliki retoričar, izričaj mu je kroz karijeru često bio politički suh. No, govori ministra vanjskih poslova u Račanovoj vladi danas pršte svježinom u odnosu na Resslerove drvene fraze. Tog 29-godišnjaka kao da je mladost zaobišla, kao da nikad u životu nije radio gluposti, nikad se družio s vršnjacima nego uvijek samo s okorjelim političkim birokratima. Šteta, jer ostavlja dojam dobronamjerne osobe, čini se da u Ressleru nema ljudske zloće. Ali, mora početi razmišljati izvan kutije u koju su ga stavili.

Plenkovićev štićenik stalno priča da su na HDZ-ovoj listi stručnjaci. Međutim, u Europskom parlamentu ne sjede stručnjaci već političari, doduše, u pravilu ne naročito uspješni u matičnim državama. Je li, primjerice, SDP-ova europska zastupnica Biljana Borzan stručnjakinja za zaštitu potrošača? Naravno da nije. Kad je odlazila u Bruxelles možda nije pojma imala o tom području, ali zaključila je tamo da bi se mogla time baviti, iskazala je političku volju i napravila neke korisne stvari. Ressler je proteklih dana, hvaleći kolegicu Marijanu Balić, izjavio da je ona »sjajno vodila ured zastupnika u Europskom parlamentu«. I na temelju toga se kvalificirala za šesto mjesto na izbornoj listi HDZ-a? Politička kvaliteta joj je to što je stručno vodila Plenkovićev ured? U premijerovom svijetu da, ali Plenković je pogrešno učio Resslera. Bilo bi bolje Ressleru da je pažljivije slušao svog očuha Vladimira Šeksa nego Plenkovića. HDZ-ov veteran bi mu otkrio što zaista jest politika. Za predstojeće je izbore prekasno, Ressler će biti lagani zalogaj za Piculu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija