Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
17. studenoga 2019.
Komentar

Komentar DRAŽEN CIGLENEČKI Je li Tuđman zaista bio srpska marioneta?

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 14. listopad 2018. u 17:23 2018-10-14T17:23:58+02:00

Može se razumjeti ogorčenje Hrvata jer su oni 1998. postali ravnopravni građani, iako su pucali po njima i rušili Vukovar. No, drukčije nije išlo, bio je to uvjet da Hrvatska počne mirnodopski živjeti

Vukovar ima posebno mjesto u srcu vjerojatno svakog Hrvata. Neovisno o tome živi li on u Hrvatskoj, BiH, Njemačkoj, Australiji ili Kanadi. Vukovar je istovremeno sinonim za herojstvo i za žrtvu.

Ali, u slučaju jučerašnjeg prosvjeda protiv neprocesuiranja srpskih zločina, kako je u najavi tog skupa rekao gradonačelnik Ivan Penava, moramo biti brutalni, do kraja brutalni. Srbi su se u napadu na Vukovar pokazali kao jalovi ratnici.

U jesen 1991. trebala su im skoro tri mjeseca da slome otpor malobrojnh i slabo naoružanih branitelja. Puno su Srbi bili efikasniji nakon pada grada. Ubijajali su zarobljene hrvatske vojnike i civile, sigurno bijesni što su u ratnom pohodu zbog njih izgubili toliko vremena.

I sada ti srpski krvnici, ključna je poruka Penavinog skupa, bezbrižno šeću Vukovarom i izazivački se cere u lica svojih hrvatskih žrtava. Kako je to moguće?

Vlasti u Hrvatskoj, objašnjavali su vukovarski gradonačelnik i drugi govornici, nisu u 27 godina ništa napravile kako bi se te Srbe privelo pravdi. Nije to jučer eksplicitno izrečeno, ali nameće se logičan zaključak – svi od Franje Tuđmana do Andreja Plenkovića služili su Beogradu.

Zašto je Tuđman bio srpska marioneta i zašto je Plenković to i danas, nismo čuli. No, to je, eto, tako, državne institucije gotovo tri desetljeća rade za Srbe, a protiv hrvatskog naroda i ne dopuštaju sankcioniranje srpskih zločinaca.

Ako je to, međutim, točna ocjena djelovanja Tuđmana i svih koji su poslije njega upravljali Hrvatskom, postavlja se pitanje kako to da pojedinci, frustrirani činjenicom da Državno odvjetništvo štiti Srbe, nisu stvari uzeli u vlastite ruke.

Nema iz Vukovara vijesti da je Jovu četnika netko dočekao u mračnom dvorištu i osobno mu presudio za njegova nedjela 1991., kad su već institucije zakazale.

Vukovarski vigilante koji bi se osvetio i objavio da nije više mogao trpjeti da Jovo, koljač s Ovčare, živi slobodno, zaslužio bi velike simpatije hrvatske javnosti i teško bi ga bilo osuditi sve kad bi ga i policija uhvatila.

Ali, ovo se ne događa. Nikako da se nađe Hrvat koji bi skupio hrabrost i likvidirao makar jednog od brojnih zločinca Srba koje svakodnevno sreće na ulici, u redu na blagajni Konzuma, u kvartovskom kafiću... Budimo brutalni, Hrvati se, ako Penava govori istinu, ponašaju u Vukovaru kao obične kukavice.

Izvjesnije je ipak da Penava manipulira i da su se počinitelji ratnih zločina, strahujući za život, otišli iz Hrvatske prije reintegracije Podunavlja. Ali, u Vukovaru, Bršadinu, Trpinji, Boboti, ostali su Srbi koji je Tuđman abolirao za sudjelovanje u oružanoj pobuni. Glavna meta jučerašnjeg prosvjeda bio je upravo oprost za lokalne Srbe koji su napadali Vukovar.

Može se razumjeti ogorčenje Hrvata jer su oni 1998. postali ravnopravni građani, iako su pucali po njima i rušili Vukovar. No, drukčije nije išlo, bio je to uvjet da Hrvatska počne mirnodopski živjeti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.