Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
23. veljače 2020.
Uvodnik

Komentar BRANKO MIJIĆ Prva smrt od srama u Hrvatskoj

Foto Davor KOVAČEVIĆ
Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2020. u 17:51 2020-01-24T17:51:00+01:00

Teško da se Kujundžićeva zakletva može ostvariti kao kletva za pripadnike HDZ-ovog establishmenta. Jer, kaže ministar, kako je o svemu razgovarao s premijerom Plenkovićem i nije bilo ni riječi o njegovoj ostavci

Ne da bih dao ostavku, nego bih umro od srama da je bilo što neistina, zakleo se ministar zdravstva Milan Kujundžić pa sada čekamo da se njegove riječi i obistine.

Telegram, koji je otkrio kako je stupajući na dužnost ministra Kujundžić Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa prikazao neobičnu vrijednost svoje kuće u Markuševcu, prijavivši na samo 120 tisuća eura novogradnju od 131 četvornog metra zatvorenog stambenog prostora, s dvije velike terase, dvije garaže i uređenim vrtom od 178 kvadrata, sada donosi još pogubnije detalje koji, pokažu li se naravno istinitim, vode Milana Kujundžića u sigurnu smrt.

Naime, nije Plenkovićev ministar zdravstva omaškom potcijenio vrijednost nekretnine već je do nje došao smišljeno, budući da su kuću u Markuševcu Kujundžići za 100 tisuća eura otkupili 2010. godine od tvrtke Zidni vrt d.o.o. u vlasništvu Milanove supruge, Tatjane Kujundžić!

Ali, ni to nije sve! Telegram kaže da raspolaže kupoprodajnim ugovorom iz kojeg se jasno vidi kako je prodavatelj tvrtka Zidni vrt koju zastupa Tatjana Kujundžić, dok su kupci Tatjana i Milan Kujundžić kao privatne osobe. Cijena? Sitnica! Samo 100 tisuća eura s uključenim PDV-om.

Da bi kupili kuću, Kujundžići istodobno podižu stambeni kredit koji glasi na suprugu, s ministrom kao solidarnim dužnikom, a vještaci PBZ-a procjenjuju je na 2,3 milijuna kuna odnosno 316 tisuća eura! Kupoprodajni ugovor sklopljen je 30. kolovoza 2010. godine, a ugovor s bankom dva tjedna kasnije, 15. rujna.

Jesu li činjenice da je netko kupio u Zagrebu kuću za iznos za koji običan puk može računati na nekretninu iste kvadrature tek u Klinča Selima ili Donjem Stupniku te da je istu banka procijenila trostruko više ne bi li dobio kredit, dovoljna za prvu smrt u Hrvatskoj od posljedica srama?

Teško da se Kujundžićeva zakletva može ostvariti kao kletva za pripadnike HDZ-ovog establishmenta. Jer, kaže ministar, kako je o svemu razgovarao s premijerom Plenkovićem i nije bilo ni riječi o njegovoj ostavci. A predsjednik Vlade i HDZ-a kao i obično se pravi Toša, zauzet je europskim poslovima i predsjedanjem Vijećem EU-a što će mu donijeti slavu i spomenik u Bruxellesu, pa se ne stigne baviti domaćim tricama i kučinama.

Kao što ništa nije znao o nekretninskim i inim poslovima Lovre Kuščevića, imovinskim transakcijama i raspolaganjem državnom imovinom Gorana Marića, voznom parku u dvorištu Gabrijele Žalac, kupovini i servisiranju borbenih zrakoplova Damira Krstičevića...

Ništa nije ni čuo ni vidio Andrej Plenković, on je s istim tim ministrima uvijek razgovarao i štitio ih praktički do posljednjeg daha, što sada čini i s Milanom Kujundžićem. Teško se oteti dojmu da nikada do sada nismo imali premijera koji toliko toga zna o modalitetima i načinu funkcioniranja EU-a, koji bez greške sipa ne samo općepoznata imena glavešina već i nekih drugorazrednih Finaca, Mađara, Latvijaca za koje nikada nismo čuli a kamo li da znamo izgovoriti kako se zovu, a da u isto vrijeme nema pojma što mu se događa u vlastitoj kući.

Nevelikoj kući, od samo 131 četvornog metra, ali po dobroj cijeni od sedamsto eura po kvadratu. Pa gdje to u Europi ima! Kaže Kujundžić kako je cijelog života radio, valjda misli i na onu bauštelu u Njemačkoj gdje se ugledni liječnik nalazio dok je u Hrvatskoj bjesnio rat, pa je tako uštedio za svoj nekretninski portfelj.

Sada bi čuvene hrvatske »institucije sistema« trebale ispitati koliko je to mogao zaraditi Milan Kujundžić za svog radnog vijeka u hrvatskim bolnicama i na ministarskoj funkciji budući da je tvrtka Živi zid direktorice i vlasnice Tatjane Kujundžić, koja se bavila izgradnjom stambenih i poslovnih prostora, danas likvidirana.

Samo neka požure, da nam sram ne bi likvidirao Milana Kujundžića. Kako bismo taj gubitak objasnili svijetu zaokupljenim koronavirusom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.