Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
21. siječnja 2020.
Uvodnik

Komentar BRANKO MIJIĆ Kolinda kao Hillary, Vučić kao Putin

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. rujan 2019. u 12:06 2019-09-09T12:06:52+02:00

No pravo pitanje je zašto Vučić buši Kolindinu kandidaturu, kada je njegov politički otac i majka Vojislav Šešelj putem »Bujice« izravno utjecao na njezin izbor? Zato što procjenjuje da ona nema nikakve šanse ili zato što je njezin bivši savjetnik Mate Radeljić, koji je upućen u svojedobno brisanje termina »velikosrpska agresija«, prešao u konkurentski tabor Miroslava Škore?

O snazi države koja se boji 11 golobradih mladića na svom teritoriju, ne treba puno govoriti, baš kao ni o političkoj mudrosti državnog vrha koji tu »provokaciju« pokuša prikazati kao zadnju crtu obrane suverene, samostalne i nezavisne Hrvatske.

Što bi se dogodilo da su hrvatski policajci pustili srpske vojne pitomce da u civilu otputuju u Jasenovac? Ništa, nitko za to ne bi znao, nikoga to i nije zanimalo do trenutka dok kombi nakon višesatnog zaustavljanja nije vraćen u Srbiju. Kome je to odgovaralo da jedna sasvim obična ekskurzija stigne samo do Bajakova a svoj put iz anonimnosti nastavi u udarnim medijskim vijestima s obje strane granice?

Pa valjda onima koji su odmah požurili da komentarišu i reaguju, reagiraju i komentiraju cijeli slučaj. S jedne strane dvojica Aleksandara, Vučić i Vulin, s druge Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković.

To što su odigrali, u nogometu se zove dupli pas, no samo je u politici moguće da na ovakav način svatko zabije gol za svoju publiku.

Predsjednica smatra da susjedi provociraju i izazivaju incidente »kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjepolitičkog stanja u Srbiji«, što je samo djelomično točno, jer se Hrvatska, o teškom unutarnjepolitičkom stanju da i ne govorimo, nalazi pred predsjedničkim izborima.

Zato je Kolinda Grabar-Kitarović nedavno s državne televizije lupajući šakom po stolu i naglašavajući svaku riječ poručivala kako »Nikada! Više! Nijedan! Jedini! Srbijanski! Tenk! Neće! Ući! U! Vukovar!«. U strahu su velike oči pa su revnosni policajci u kombiju prepoznali mrcinu T 84, a u pitomcima krvožedne tenkiste.

To je odmah iskoristio Aleksandar Vučić, kojeg je kolegica Kolinda s najvišim državnim počastima primila u Zagrebu, bespridržajno zabranivši da se za njegovog boravka spominje velikosrpska agresija.

Voli Vučić glumiti Putina, pa što se onda ne bi upleo u hrvatske predsjedničke izbore, kao što je majčica Rusija pokušala 2016. utjecati na američke kada je pobijedio Donald Trump. Još uvijek nisu na čistu Amerikanci koliko su i uz čiju pomoć Rusi kompromitirali glavnu Trumpovu konkurenticu Hillary Clinton, ali zna se da je ruska vlada uložila velike napore da intervenira u američke izbore preko Agencije za istraživanje interneta, kao i »hakerske napore« obavještajne agencije GRU.

Budući da Vučić nije internetski toliko ekipiran kao Putin, a i hakeri su mu još na godišnjem, on je izvukao svog GRU-a, Aleksandra Vulina, koji je spremno zalajao svoju priču o »sljedbenicima Pavelićeve politike«.

U oči mu je skočio hrvatski premijer Andrej Plenković poručivši kako su »državne institucije RH djelovale učinkovito i razotkrile ovaj pokušaj provociranja i incidenata«. Zanimljivo je primijetiti da su se na bojnom i vojnom polju 2019. u koštac uhvatili hrvatski premijer koji zbog anemije nije služio vojni rok i srbijanski ministar obrane čiji nam lekarski karton nije dostupan, ali, s obzirom na pokazanu drčnost, vjerojatno vojsku nije služio zbog fimoze ili urođene neuroze.

No pravo pitanje je zašto Vučić buši Kolindinu kandidaturu, kada je njegov politički otac i majka Vojislav Šešelj putem »Bujice« izravno utjecao na njezin izbor? Zato što procjenjuje da ona nema nikakve šanse ili zato što je njezin bivši savjetnik Mate Radeljić, koji je upućen u svojedobno brisanje termina »velikosrpska agresija«, prešao u konkurentski tabor Miroslava Škore?

Ili zato što jedini koji u ovakvoj »ratničkoj kampanji« nema šanse stići na Pantovčak, Zoran Milanović, predstavlja jedinu istinsku opasnost za Vučića s hrvatske strane, jer je već odavno prozreo »čaršijsku politiku Beograda« kao »šaku jada«?

Milanović kao premijer nikada nije ni odlazio Vučiću ni primao ga, on nije zaustavljao golobrade mladiće na granici već srbijanske kamione opalivši Vučiću šamar i po obrazu i po džepu, gdje ga i najviše boli, da bi ga HDZ-ovci napadali kako nas je posvađao sa svima, pa čak i Srbima!? A oni sami danas junački ratuju s njihovom djecom. Dok im predsjednik Škoro ne zapjeva »Ne dirajte im bradicu«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.