Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Iza pozornike Branka Podgornika

Komentar Putin zadobio utjecaj na Hrvatsku

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2017. u 15:12 2017-10-20T15:12:13+02:00

Mnogo toga o slučaju Agrokor i o ulozi Sberbanka još je nejasno. Prema medijskim izvješćima, Vladimir Putin želi se distancirati od poteza Sberbanka. S druge strane, poznato je da je djelovanje ruskih državnih banaka u inozemstvu često povezano s političkim interesima Rusije

Hrvatska i Rusija preko noći su obnovile odnose, a ruski predsjednik Vladimir Putin dobio je utjecaj na našu zemlju, neovisno o tome što je službeni Zagreb gotovo jedno desetljeće izbjegavao suradnju s Moskvom i što su politički odnosi dviju zemalja zamrli. To je postalo jasno još dva dana prije službenog posjeta predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji, koji je započeo u srijedu.

Hrvatske vlasti su, naime, u ponedjeljak pokrenule masovna uhićenja odgovornih dužnosnika u Agrokoru, koji je postao glavni povod za obnovu suradnje između Zagreba i Moskve. Dvije ruske banke u državnom (su)vlasništvu posudile su hrvatskoj posrnuloj kompaniji oko dvije milijarde eura, a sada dug žele na neki način vratiti. Koincidencija masovnih uhićenja u Agrokoru s posjetom predsjednice Rusiji posve je očita.

Da pokretanje istrage u Agrokoru ima veze s tim posjetom, pokazuje i neobičan sastav dužnosnika koji su pratili predsjednicu. Riječ je o predstavnicima sigurnosnih i pravosudnih tijela, o ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu.

Iako je Cvitan unaprijed nastojao umanjiti važnost svog puta u Rusiju, činjenica jest da je u Sočiju potpisao sporazum o suradnji s ruskim državnim odvjetnikom. Cvitan je Ruse izvijestio o svojim spoznajama u vezi s Agrokorom, što je potvrdila Nova TV, a nije isključeno da je od njih dobio informacije koje dosad nije znao. Nema sumnje da su određene obveze preuzeli i rusko vodstvo i sama hrvatska predsjednica – što je logično ako dvije zemlje žele nastaviti suradnju, ali i osigurati uzvratni Putinov posjet Hrvatskoj.

Mnogo toga o slučaju Agrokor i o ulozi Sberbanka još je nejasno. Prema medijskim izvješćima, Vladimir Putin želi se distancirati od poteza Sberbanka. S druge strane, poznato je da je djelovanje ruskih državnih banaka u inozemstvu često povezano s političkim interesima Rusije. Ruske banke mogle bi svoj dug naplatiti preuzimanjem nekih Agrokorovih poduzeća u Hrvatskoj ili u susjednim zemljama, čime će Rusija dodatno ojačati svoj utjecaj na zbivanja u regiji. Kako god bilo, Todorić i Agrokor doveli su i Hrvatsku pred svršen čin.

Posjet predsjednice Rusiji došao je u trenutku kada u članicama EU-a raste pritisak na ukidanje zapadnih sankcija protiv Rusije, jer većina priželjkuje normalnu ekonomsku i političku suradnju. Europske i euroatlantske integracije slabe. Pojavila se Inicijativa triju mora. Istodobno, europskim zemljama otvaraju se vrata za jačanje suradnje na euroazijskom prostoru – ne samo s Rusijom, nego i s Kinom. U taj vlak sada se ukrcala i predsjednica Republike, dok vlada premijera Plenkovića još nije spremna prihvatiti nove realnosti u Europi i svijetu, koje su nastale nakon Brexita i promjene za kormilom SAD-a. Bilo je samo pitanje vremena kada će i Hrvatska, koja je članica NATO-a i EU-a, obnoviti odnose s Rusijom. Agrokor je očito sredstvo kojim je Moskva uspjela Zagreb privoljeti na zaokret. Šteta što za obnovu suradnje nije bilo sretnijeg povoda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.