Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Predsjednica protiv Istanbulske konvencije

Na potezu je Plenković jer predsjednica nije pozvala na ratifikaciju Istanbulske konvencije, nego na njeno odbacivanje / Foto Denis LOVROVIĆ
Na potezu je Plenković jer predsjednica nije pozvala na ratifikaciju Istanbulske konvencije, nego na njeno odbacivanje / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2017. u 19:57 2017-11-28T19:57:29+01:00

Stoga je predsjedničin pucanj među oči Istanbulskoj konvenciji koji je ispalila ovog vikenda spasonosni hitac za Plenkovića, koji mu, osnažen autoritetom s Pantovčaka, jasno pokazuje put kojim će, zapravo, još jednom, izbjeći donošenje bilo kakve političke odluke i sukoba koje to nužno sa sobom donosi. Gubitnik su, jasno, žene koje bi konvencija trebala štititi, kao i Hrvatska, koja će se još jednom pred europskom javnosti pokazati kao zemlja u kandžama konzervativne revolucije, zemlja kojoj nipošto nije za vjerovati

Nije trebalo dugo čekati na prvi znak novoostvarenog primirja Pantovčaka i Banskih dvora. Nakon »prekomjernog granatiranja« Vlade od strane predsjednice Republike prije desetak dana, s prebacivanjem krivnje za teško stanje u gospodarstvu te zahtjevom za hitnom izmjenom državnog proračuna zbog demografije, tenzije su pale, a lako je moguće da je iza kulisa pao i dogovor o primirju.

Jer, apel o Istanbulskoj konvenciji koji je uputila predsjednica ovog vikenda doslovno je dobačeni pojas za spašavanje premijeru kojeg na tu temu lagano već preko glave prekriva uzburkana voda koalicijske nesloge i, još više, dvojbi unutar samog HDZ-a. Da konvencija ovog trenutka dođe na ratifikaciju u Sabor vjerojatno bi prošla, ali s glasovima opozicije, dijela manjina i dijela HDZ-a. I time bi se zametak gadnog ideološkog sukoba unutar same stožerne stranke prelio u javnost, s fenomenalnim predispozicijama za daljnje širenje, kao i za odljev dijela glasova koje dobiva HDZ-a prema »ispravnijim« političkim opcijama.

Stoga je predsjedničin pucanj među oči Istanbulskoj konvenciji koji je ispalila ovog vikenda spasonosni hitac za Plenkovića, koji mu, osnažen autoritetom s Pantovčaka, jasno pokazuje put kojim će, zapravo, još jednom, izbjeći donošenje bilo kakve političke odluke i sukoba koje to nužno sa sobom donosi. Gubitnik su, jasno, žene koje bi konvencija trebala štititi, kao i Hrvatska, koja će se još jednom pred europskom javnosti pokazati kao zemlja u kandžama konzervativne revolucije, zemlja kojoj nipošto nije za vjerovati.

Razbijmo prvo bazičnu laž – predsjednica nije pozvala na ratifikaciju Istanbulske konvencije, nego na njeno odbacivanje. Odnosno, implementaciju sadržaja te konvencije koji »ne izaziva javne prijepore«.

No, sadržaj koji izaziva javne prijepore ne postoji. Radi se o običnoj izmišljotini konzervativnih udruga o tobožnjoj »rodnoj ideologiji«, koja će nam sludjeti djecu i ukinuti roditelje kao takve. Slijedi li, po sličnom principu pobuna, konzervativnih revolucionara zbog učenja o teoriji evolucije i poruka predsjednice da implementiramo samo sadržaj kurikularne reforme predmeta biologije u onom dijelu koji ne izaziva javne prijepore? Zašto ne, jer ako je izmišljotina o pedofiliji mogla ubiti spolni odgoj, a, evo ova o rodnoj ideologiji ratifikaciju konvencije protiv nasilja nad ženama – samo je nebo granica. Ono nad ravnom Zemljom, naravno.

U zabrinutom pismu Hrvatskoj prošlog travnja je povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnikes ovako govorio: »Neki kritičari se slažu s time kako je nasilje nad ženama problem, no žele onemogućiti vladu u mijenjaju tradicionalnih rodnih uloga i stereotipa, zbog kulturnih uvjerenja o tome kako muškarci i žene trebaju imati veoma različite uloge u javnom životu i unutar obitelji. Takav pristup ograničava žene na stereotipne uloge majki, rađanja i odgajanja djece«.

Upravo takvom pristupu svojim apelom priklanja se predsjednica Republike. Na potezu je Plenković. Koji, uz malu pomoć s Pantovčaka, ima win-win situaciju za sebe i za svoju stranku.

A Hrvatska? Plenković je Muižnieksu obećao ratifikaciju Istanbulske konvencije do kraja godine. Ove godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.