Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
18. siječnja 2020.
Komentar Jasmina Klarića

kolumna Ne opet nedjelja...

Katolička crkva u Hrvata ponovo inzistira na zabrani rada nedjeljom / Foto Marko GRACIN
Katolička crkva u Hrvata ponovo inzistira na zabrani rada nedjeljom / Foto Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 28. prosinac 2017. u 21:25 2017-12-28T21:25:31+01:00

Izrabljivanje radnika i radnica svakako je društveni problem. No, zašto samo nedjeljom?! Zar je eksploatacija radnica i radnika dobra i pobožna djelatnost od ponedjeljka do subote? Ne radi se, Nadbiskupe, o tome da se rad nedjeljom zabrani, nego da se društvo – izmijeni

Evo ih opet. Katolička crkva u Hrvata se doista ne umara, a upornost im je, sasvim sigurno, jedna od vrlina. I opet je na meniju – zabrana rada nedjeljom.

Dva puta su njihove akcije čak rezultirale i zakonima koji su zatvarali trgovine na dan tjednog odmora. Oba puta, 2004. i 2009. godine ih je rušio Ustavni sud. Posljednja odluka, ona stara osam godina, donesena je jednoglasno jer zakon kojim je zabranjen rad nedjeljom nije ostvario cilj – zaštitu radnika. Naime, ostavljena je gomila iznimaka, odnosno djelatnosti i trgovina koje su smjele raditi nedjeljom, što je, po analizi Ustavnog suda, pokazalo da se »bez razumnog i objektivnog opravdanja« narušava jednakost među poduzetnicima.

Tri godine kasnije, HBK je pokušala s još jednim vapajem – pozvala je vjernike da se pridruže akciji Europskog saveza za nedjelju koji je tražio poštovanje nedjelje kao dana počinka za sve, te da ne kupuju nedjeljom. »Kupovanje nedjeljom svojevrsni je oblik licemjerja i bezosjećajnosti s obespravljenima«, ukazivali su iz HBK-a.

Ništa.

Posjeti trgovačkim centrima i dalje su bili ograničeni samo minusom na kartici, a ne danom u tjednu.

No, te 2012. godine državu je vodila »nenarodna vlast«, a kako se predaja razvija na ovim prostorima, ne bi trebalo čuditi da se za koju godinu pojave tvrdnje o tome da je UDBA popisivala one koji nedjeljom ne idu u City center i Tower centar, ili barem u Konzum i Plodine. Sad su, međutim, karte drugačije podijeljene.

Drugotna

Odlaskom mrske Milanovićeve vlade i dolaskom kraljice Hrvata na Viso... Pantovčak, atmosfera u društvu postajala je sve zdravija i hrvatskija. Pluća su se toliko napunila o lijepom, o dragom, o slatkom slobodom, da je očito sazrelo vrijeme za jednu lijepu – zabranu.

Rada nedjeljom, naravno.

Akcija se ovaj put zove Hrvatski savez za nedjelju i već neko vrijeme lobira da se zabrani rad na taj dan. U prvim redovima je Crkva, a posebno je dojmljiva u tom smislu bila božićna misa nadbiskupa splitsko-makarskog Marina Barišića.

On je pozvao Hrvatski sabor u prve redove Hrvatskog saveza za nedjelju, štoviše, ustanovio je da u Hrvatskoj nešto nije u redu ako se to ne dogodi. Barišić je čak ustvrdio da posljedice daljnjeg rada nedjeljom za hrvatski narod mogu biti fatalne, od depopulacija i iseljavanja, pa do gubitka identiteta. Posebno se založio za ulogu majke koja je radom nedjeljom »ponižena i degradirana«, te je istaknuo »kako je svaki pokušaj uspoređivanja žene s modelom muškarca pogrešan, ograničen i suprotan Božjem planu. Žena se može uspoređivati jedino sa svojom istinskom vrijednošću da je stvorena na sliku Božju«.

Da je, daleko bilo, u Banskim dvorima još nenarodna vlast, još bi se našao neki pogani jezik da nadbiskupu pokuša objasniti da nije on taj koji određuje koja bi trebala biti uloga i istinska vrijednost svakog živog ljudskog bića, makar bio uvjeren da baš za to ima placet Odozgo, nego da je to, nekako, stvar osobnog odabira bilo kojeg muškarca i bilo koje žene. One, kako se zove... da, slobode.

No, kako je Lijepa Naša, bogu hvala, na najboljem putu da se riješi svih grešnih stečevina vražje liberalne demokracije, tako niti osobna sloboda ne kotira previsoko, niti ima političara koji bi bio spreman cijenjenom nadbiskupu odbrusiti ono što ga ide na temu i slobode i nedjelje kao takve.

Eksploatacija

A valjalo bi mu reći kako je nemoguće u današnje vrijeme isključiti cijelo društvo na jedan dan u tjednu, pa makar to bila i nedjelja. Zdravstvo, promet, sigurnosne službe, mediji, IT održavanje – sve mora funkcionirati svakog dana. Svesti zabranu rada nedjeljom samo na trgovine također je nemoguće – osim ako ne mislimo zatvoriti, primjerice, benzinske stanice i aerodrome na jedan dan.

Valjalo bi pritom objasniti i da je Hrvatska turistička zemlja i da bi bilo suludo odreći se zarade nedjeljom o kojoj također ovisi kvaliteta života baš onih obitelji na čije se dobro poziva. Podsjetiti ga, naposlijetku i na odluke Ustavnog suda o ovom pitanju.

No, jedna stvar bi bila mnogo važnija od svega: priznati nadbiskupu da je, u suštini, u pravu.

Izrabljivanje radnika i radnica, a o tome se radi pogotovo u priči o nedjelji, svakako je društveni problem. Slabo plaćeni rad, prekovremeni sati, nedostatak dana odmora – sve to su stvarni problemi koji muče (i) hrvatske radnice i radnike i nadbiskup dobro vidi da u toj priči često nastrada – obitelj. »Nedjelju trebamo učiniti neradnim danom, kada je obitelj obasjana suncem oca i majke«, kaže Barišić.

No, zašto samo nedjeljom?!

Zar je u druge dane normalno prekomjerno iskorištavanje radnika koje stvara dehumaniziranu obitelj i iste takve društvene odnose? Zar je eksploatacija radnica i radnika dobra i pobožna djelatnost od ponedjeljka do subote?

Ne radi se, nadbiskupe, o tome da se rad nedjeljom zabrani, nego da se društvo – izmijeni.

Papa Franjo bi sigurno mogao reći koju o tome.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.